Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Apache OpenOffice * Bitcoins onder de matras * Sorry, afkijkers * Data is de nieuwe Olie

WebGang blog ** October 18th, 2012 by wim.webgang **

Apache OpenOffice

OpenOffice is onderdeel van de Apache Foundation, en is daar nu gepromoveerd tot het niveau van prioritair project. De Apache Foundation heeft een 150 tal open source projecten onder zijn hoede, die door vrijwilligers beheerd worden.

Hiermee komt het OpenOffice project uit de incubatieperiode binnen Apache. Tijdens die periode werd nagegaan of het OpenOffice project op gebied van techniek, beheer en community op eigen benen kan staan.

Het project voldoet aan de principes van de Apache Foundation; dat betekent ondermeer dat alle beslissingen open en transparant genomen worden. Het project is erin geslaag nieuwe vrijwilligers aan te trekken, wat zeker nodig was na de voorbije crisisperiode.

OpenOffice is in de jaren 1990 ontstaan als “Star Office”, bij het bedrijf “Star Division”. Het kwam in handen van Sun, dat het open source maakte onder de naam Open Office, en waar parralllel een bedrijfsversie met support bestond onder de naam “Sun StarOffice”. Toen Sun opgekocht werd door Oracle, was er even onduidelijkheid over wat er met OpenOffice zou gebeuren, en een aantal programmeurs die bang waren voor de invloed of het getreuzel van Oracle, maakten een aftakking onder de naam LibreOffice.

Maar Oracle bracht het project nadien onder bij de Apache Software Foundation, zodat de onafhankelijkheid gegarandeerd zou blijven. Het bestond toen uit zo’n 10 miljoen lijnen code. Die werd overgebracht naar broncode-opslag van Apache, en de code werd ook uitgekamd en uitgeplozen op gebied van licentievoorwaarden; indien nodig werden stukken omgezet of herschreven om compatibel te zijn met de Apache Open Source licenties. Daardoor is de code nu ook beschikbaar voor andere projecten.

In mei 2012 werd dan Openoffice versie 3.4 uitgebracht, vertaald in 20 talen, en tientallen miljoenen keer gedownload. Ook in 2013 worden twee nieuwe versies verwacht, één in het begin van het jaar en één op het einde van het jaar.

Ook van tweelingbroertje LibreOffice was al eerder een versie 3.4 verschenen, en LibreOffice is nu aan versie 3.6.2, (hoewel het misschien moeilijk zal worden de versienummers nog te vergelijken). LibreOffice is een project van “The Document Foundation”, die opgericht werd door een aantal medewerkers aan OpenOffice toen dat in handen viel van Oracle.

www.libreoffice.org
www.openoffice.org

Bitcoins onder de matras

De digitale munt Bitcoin, zou in grote getalen opgeslagen zijn in plaats van te cirkuleren. De munt, die gegenereerd wordt door computerwerktijd, en die voorzien is van sterke encryptiemethoden, laat veilige transacties toe tussen verschillende partijen. Dat kan ook op een anonieme manier, zoals met cash geld, waar het de digitale tegenhanger van is. De eenheid is 1 BTC.
Volgens een onderzoek van mei dit jaar , zouden er meer dan 9 miljoen BTC’s in omloop zijn, waarvan 7 miljoen BTC’s opgeslagen zijn, wat overeenkwam met een waarde van meer dan 80 miljoen dollar.

Sorry, afkijkers
Apple heeft een zaak verloren in Engeland, waarin ze veroordeel waren tot het publiceren van een verontschuldiging aan Samsung voor onterechte beschuldiging van illegaal kopieren van hun ontwerp. De oorspronkelijke veroordeling werd nu in beroep bevestigd. De publicatie moet gedurende 1 maand op de website staan, en moet verschijnen in kranten en tijdschriften.

“Data is de nieuwe Olie”
Dat is een uitspraak van een topman van Verizon Wireless, een internet provider in de VS. Die deed hij niet voor een publiek van klanten, maar wel voor een conferentie van marketingmensen. ” We kunnen alles zien wat ze doen”, zei hij, “en dat is waar data over gaat tegenwoordig”. Een van de voorbeelden is dat ze kunnen zien welke Android of iPhone apps in gebruik zijn in welke gebieden. De gegevens kunnen gekoppeld worden aan databanken van andere bedrijven, zodat een veel fijner profiel van de consumenten kan opgesteld worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.