Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

DMCA bevel tegen Lessig * Broncode-adoptie * Mandriva Lente * Sollicitatie en sociale netwerksites

i-nieuws 6 na 6 ** April 30th, 2009 by wim.webgang **

30/04/2009

DMCA bevel tegen Lessig

Lessig kreeg een waarschuwing van Warner Music om een presentatie van het net te halen omdat die hun copyrights zou schenden. Warner gebruikt de omstreden DMCA wet voor hun doel.
Lessig heeft al aangekondigd om dit verzoek aan te vechten. Het is ook niet de eerste de beste om zo’n “DMCA takedown notice” te sturen. Hij schreef verschillende boeken over copyright en “fair use”, richtte “Stanford’s Fair Use Project” op, en geeft heel wat presentaties over het onderwerp. Hij klaagt ook aan dat de copyrightwetgeving te ver is doorgeslagen ten opzichte van de rechten van de gebruikers. Lessig is zelf professor rechten aan de universiteit van Stanford.

De procedure van de DMCA lijkt in te houden dat inhoud snel verwijderd kan worden, want het voor Warner omstreden filmpje verdween inderdaad van YouTube.
Het staat ondertussen wel op blip.tv onder de URL http://blip.tv/file/1937322.
Het was woensdag nog steeds bereikbaar.

Lessig reageerde met
“Someone send them a copy of ยง107 (“fair use”).”
Hij is ook bekend van de creative commons, en werd gevraagd voor de raad van bestuur van de Free Software Foundation, die de GPL licentie uitgeeft.
Zie ook zijn boek “free culture” of lees het online op http://freeculture.nl/
Zijn website: www.lessig.org
zie ook audiofragmenten onderaan http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Lessig

Broncode-adoptie

Miro heeft voorgesteld aan het publiek om lijnen broncode te adopteren, tegen betaling. Door het geld dat opgehaald wordt op die manier, kan de ontwikkeling van de software gesponsord worden. Miro is een vrije en open source video speler- en downloader, die gemaakt word door de vzw PCF *. Een lijntje broncode zou 4 dollar kosten voor een maand adoptie. In de VS is het bedrag trouwens aftrekbaar van de belastingen.

PCF = Participatory Culture Foundation

 

Mandriva Lente

Mandriva 2009 Spring is net verschenen. Ze gebruiken voor het eerst Speedboot om veel snellere starttijden te halen, een populaire eigenschap bij netbooks. Verder bevat de distributie KDE 4.2.2, Gnome 2.26.1, XFCE 4.6 en LXDE dekstop. Ook onderdeel van de distributie is de Sugar omgeving, oorspronkelijk ontworpen voor het OLPC project.
De distributie is downloadbaar van de Mandriva site.

http://www.mandriva.com/en/download

Sollicitatie en sociale netwerksites

Bij sollicitaties is het niet uitzonderlijk dat de aanbieder van het werk de sollicitanten checkt dmv een zoek op het internet. Daarbij kan ook gekeken worden naar sociale netwerksites. En hoewel sommige mensen hun CV op het internet zetten, zijn niet alle sollicitanten gebaat bij inzage in alle internetsporen van hun activiteiten door de jaren heen.
Een bank in Texas heeft beslist dat het te riskant is om met die dingen rekening te houden, en raadt zijn personeelsdiensten nu uitdrukkelijk af om daarnaar te kijken bij een aanwerving. Het gaat niet alleen om het respect voor de privacy van de toekomstige werknemers, maar ook juridisch zou het te veel risico’s inhouden voor mogelijke discriminatie.

//2009

 

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.