Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Piraten in de cel * Eerste Androids duiken op * Officiële release van Ubuntu 9.04 * Op zoek naar nieuwe piraten * Internetcensuur in België en Duitsland

i-nieuws 6 na 6 ** April 23rd, 2009 by wim.webgang **

23/04/2009


Piraten in de cel

De aangeklaagden in de zaak “The Pirate Bay” werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 1 jaar en meer dan 30 miljoen . Deze effectieve celstraffen waren verrassend. De rechters tilden er aan dat de drijfveer commercieel was.

Eerste Androids duiken op

De eerste toetsellen met het Android besturingssysteem van Google beginnen op de markt te komen. Zo is er de Chinese firma Skytone, die allerlei skype en andere kleine computerapparatuur maakt, die de Alpha 680 op de markt brengt. Het toestel heeft de vorm van een netbook, met game-achtige besturingsknoppen links en rechts van het scherm. In de VS zou de prijs rond 100 dollar komen.

Nee dit is geen Alpha server …

Officiële release van Ubuntu 9.04

Vandaag kondigt Canonical de officiële release aan van Ubuntu 9.04 in de desktop uitvoering.
De distributie is eenvoudig te downloaden. Gelijktijdig verscheneen ook de Ubuntu 9.04 Server Edition. En nieuw is de Netbook Remix versie, de aangepast versie voor de kleine laptopjes.

De officiële aankondiging

 

Op zoek naar nieuwe piraten

De Finse uitgeverswereld meent nieuwe piraten ontdekt te hebben in hun sektor. Een boekenuitleenbedrijf coördineert het heen en weer sturen van boeken met de post tussen universiteiten, studenten en andere organisaties. De uitgeversorganisatie TTVK heeft gedreigd met juridische stappen als Bookabooka site niet gesloten wordt.

Internetcensuur in België en Duitsland

Een Belgische minister maakte zich redelijk belachelijk door een website te laten blokkeren door de politie. Maar zover bekend lopen niet alle internetverbindingen van Belgie door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Onmiddellijk stonden bloggers dan ook klaar om aan te tonen dat de blokkade niet werkt, en hoe ze te omzeilen.
In Duitsland wordt ondertussen een wet voorbereid die een strukturele filtering van het internet moet toelaten. De vijf grootste internetproviders hebben hun medewerking al toegezegd, zelfs voor de wet er is: Deutsche Telekom, Vodafone, Telefonica en Hansenet en de Duitse kabelmaatschappij. Samen maken ze ongeveer 75 procent van de Duitse internetverbindingen uit. Het ministerie van justitie heeft al een lijst klaar van zo’n 1000 sites die geblokkeerd gaan worden. De eerste toepassing is blokkering van kinderporno, wat een breed maatschappelijk aanvaard doel is. Tegenstanders vinden dit echter niet de juiste methode, en voorzien dat de infrastructuur, eens geïnstalleerd, ook voor andere zaken gebruikt zal worden.

OpenSource’r Bruce Perens op zijn blog over de verzwegen lamlegging van een stad:

Cyberaanval op Morgan Hill

De stad Morgan Hill in de Verenigde Staten kreeg een zware cyberaanval te verwerken. Deze aanval was vooral heel fysiek: vier aanvallers lieten zich twee donderdagen geleden even na middernacht zakken in een putten waarvan ze de deksels hadden opengemaakt. Ze kozen doelgericht enkele kabels uit en sneden die door. Het bleken acht belangrijke glasvezelkabels te zijn, waardoor heel wat communicatie loopt. Geen noodoproepen meer, naast verbroken gsm-verbindingen, telefoonverbindingen, internet en andere netwerken, alarmlijnen, bankautomaten, en andere financiële terminals. Er kwamen ook andere zwakke plekken aan de oppervlakte: een ziekenhuis lag plat omdat het een deel van zijn computersystemen uitbesteed heeft, en dus op afstand de diensten daarvan gebruikt voor intern werk.

Zo kan het dat binnen een dienst zelfs de interne e-mail niet meer werkt, omdat ze de e-mail servers uitbesteed hebben en die bij de provider staan.

Gsm-masten staan er doelloos bij, zelfs als abonnees op een straat afstand van elkaar staan. De verbinding wordt immers centraal opgebouwd, en die verbinding is verbroken.

Het was opvallend wat wel overeind bleef: alle communicatie via radionetwerken; zo gebruikt politie en brandweer nog radiocommunicatie. De overheid schakelde dan ook onmiddellijk de vereniging van radioamateurs in om een noodpost in het ziekenhuis te voorzien.

Over de oorzaak of de motieven van de netwerkaanval tast men nog in het duister. Er kon niet onmiddellijk verband gelegd worden met gekende criminele activiteiten. Er werd in eider geval met kennis van zaken gewerkt. Een van de acht doorgesneden kabels was trouwens een reservekabel, dus het was niet zo eenvoudig om reservecapaciteit in werking te stellen.

Een wijze raad van Bruce Perens:
- draai de belangrijkste servers op je eigen locatie.
- Test hoe je netwerk reageert als het afgesneden is van het net.
- Denk bij infrastruktuurwerken ook eens aan een “ring”.
- Denk eens na over de bereikbaarheid van essentiele componenten van je infrastructuur ook in de richting van “op slot”.

ps: Wat draait Bruce Perens op zijn computers? ..

http://perens.com/blog/2009/02/01/31/

Bruce Perens over TomTom/MS patentenslag en de GPL:

http://itmanagement.earthweb.com/osrc/article.php/3812891/Bruce-Perens-Microsoft-and-TomTom-Settle-Justice-and-Linux-Lose.htm

Bruce Perens is uitdrager van het ideen van open source software, en mede-oprichter van het Open Source Initiatief, “OSI” en de Linux Standard Base, LSB.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.