Piraten in de cel * Eerste Androids duiken op * Officiële release van Ubuntu 9.04 * Op zoek naar nieuwe piraten * Internetcensuur in België en Duitsland
i-nieuws 6 na 6 ** April 23rd, 2009 by wim.webgang **23/04/2009
Piraten in de cel De aangeklaagden in de zaak “The Pirate Bay” werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 1 jaar en meer dan 30 miljoen . Deze effectieve celstraffen waren verrassend. De rechters tilden er aan dat de drijfveer commercieel was. Eerste Androids duiken op Nee dit is geen Alpha server … Vandaag kondigt Canonical de officiële release aan van Ubuntu 9.04 in de desktop uitvoering. |
Op zoek naar nieuwe piraten Internetcensuur in België en Duitsland |
OpenSource’r Bruce Perens op zijn blog over de verzwegen lamlegging van een stad:
Cyberaanval op Morgan Hill
De stad Morgan Hill in de Verenigde Staten kreeg een zware cyberaanval te verwerken. Deze aanval was vooral heel fysiek: vier aanvallers lieten zich twee donderdagen geleden even na middernacht zakken in een putten waarvan ze de deksels hadden opengemaakt. Ze kozen doelgericht enkele kabels uit en sneden die door. Het bleken acht belangrijke glasvezelkabels te zijn, waardoor heel wat communicatie loopt. Geen noodoproepen meer, naast verbroken gsm-verbindingen, telefoonverbindingen, internet en andere netwerken, alarmlijnen, bankautomaten, en andere financiële terminals. Er kwamen ook andere zwakke plekken aan de oppervlakte: een ziekenhuis lag plat omdat het een deel van zijn computersystemen uitbesteed heeft, en dus op afstand de diensten daarvan gebruikt voor intern werk.
Zo kan het dat binnen een dienst zelfs de interne e-mail niet meer werkt, omdat ze de e-mail servers uitbesteed hebben en die bij de provider staan.
Gsm-masten staan er doelloos bij, zelfs als abonnees op een straat afstand van elkaar staan. De verbinding wordt immers centraal opgebouwd, en die verbinding is verbroken.
Het was opvallend wat wel overeind bleef: alle communicatie via radionetwerken; zo gebruikt politie en brandweer nog radiocommunicatie. De overheid schakelde dan ook onmiddellijk de vereniging van radioamateurs in om een noodpost in het ziekenhuis te voorzien.
Over de oorzaak of de motieven van de netwerkaanval tast men nog in het duister. Er kon niet onmiddellijk verband gelegd worden met gekende criminele activiteiten. Er werd in eider geval met kennis van zaken gewerkt. Een van de acht doorgesneden kabels was trouwens een reservekabel, dus het was niet zo eenvoudig om reservecapaciteit in werking te stellen.
Een wijze raad van Bruce Perens:
- draai de belangrijkste servers op je eigen locatie.
- Test hoe je netwerk reageert als het afgesneden is van het net.
- Denk bij infrastruktuurwerken ook eens aan een “ring”.
- Denk eens na over de bereikbaarheid van essentiele componenten van je infrastructuur ook in de richting van “op slot”.
ps: Wat draait Bruce Perens op zijn computers? ..
http://perens.com/blog/2009/02/01/31/
Bruce Perens over TomTom/MS patentenslag en de GPL:
http://itmanagement.earthweb.com/osrc/article.php/3812891/Bruce-Perens-Microsoft-and-TomTom-Settle-Justice-and-Linux-Lose.htm
Bruce Perens is uitdrager van het ideen van open source software, en mede-oprichter van het Open Source Initiatief, “OSI” en de Linux Standard Base, LSB.