Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Internetcensuur in Engeland * Ubuntu verbleekt * Wolken zijn ook licht * Rode Ster * Letters denken

i-nieuws 6 na 6 ** March 4th, 2010 by wim.webgang **

4/3/2010

Internetcensuur in Engeland
De openrightsgroup in het Verenigd Koninkrijk is ontevreden over een nieuwe wet die meer rechterlijk ingrijpen op internet toelaat.
In 2009 werd al de “Digital Economy Bill” aangekondigd, waarbij gebuikers van internet kunnen afgesloten worden na herhaalde overtreding van copyrightwetten, en de overheid rechtstreeks kan ingrijpen op het domeinnaamsysteem, nu geleid door een onafhankelijke organisatie.

Bij die wet werd nu een “Clause 17″ voorgesteld als toekomstgerichte wet die de overheid zou toelaten copyrightwetten gemakkelijker te veranderen. Dat zet de poort open voor misbruiken en er waren veel tegenstanders. Uiteindelijk was het een amendement van de liberalen, “amendement 120 A”, dat samen met de conservatieven gestemd werd, dat het haalde. Dat zou inhouden dat de uitbaters van copyrights gemakkelijk de internetproviders kunnen verplichten de toegang tot bepaalde sites of internetdiensten te blokkeren. Als China dat doet wordt het censuur genoemd. Als de internetproviders niet willen meewerken, kunnen ze opdraaien voor de gerechtskosten als de copyrighthouder hen dan voor de rechtbank daagt. De liberale partij had tot dan toe de “vrijheid” op het internet verdedigd, maar lijkt hiermee een bocht te maken naar de belangen van de industrie.

Rode Ster
In een TV programma van Russische TV kwam aan het licht dat Noord Korea een eigen besturingssysteem heeft ontwikkeld, “rode ster”. Een nieuw besturingssysteem lijkt weinig waarschijnlijk, commerciele systemen zijn niet genoeg gedocumenteerd en niet open, dus is het logisch dat gestart werd van een systeem dat al open source was. Inderdaad blijkt Linux reeds in 2006 als bron gebruikt te zijn voor Red Star. Het zou allemaal erg op Windows lijken, maar de browser en de zoekmachine die erin zijn opgenomen, zijn afgestemd op het nationale netwerk van Noord Korea, dat niet verbonden is met het world wide web. De informatie zou afkomstig zijn van de blog van een Russische student die in Noord Korea studeerde.


Ubuntu verbleekt

Ubuntu distributie gaat een ander kleurenschema krijgen. Na jarenlange combinaties van bruin, dat paste in het thema van menselijkheid, wordt nu voor een kleurcombinatie met paars gekozen. Het paars combineert goed met wit, en dat staat voor het nieuwe accent, namelijk “licht”. Dat staat zowel voor lichte kleur, maar ook voor lichte software, die gemakkelijk draait op het systeem, het niet overmatig belast. Licht wordt steeds belangrijker in de computerwereld, zowel bij communicatie met glasvezel, als in zonlicht voor opwekking van electriciteit. Sinds 2004 werd ubuntu bruin gebakken, vanaf 2010 wordt de nieuwe kleurcombinatie gebruikt, er is dus meer “licht” te verwachten bij Ubuntu 10.04.

refreshing the ubuntu brand

Wolken zijn ook licht

Een andere nieuwigheid bij Ubuntu 10.04 wordt “Ubuntu in the cloud”. Het gaat dan niet over server, maar wel over desktop “in the cloud”. Je verbindt vanaf je toestel dan naar een “virtuele” ubuntu desktop, die als dienst draait op een server. Daarbij blijven niet enkel de data op de server, zoals bij webmail, maar ook de desktop, met alle programma’s, instellingen en gegevens. Zelfs de webbrowser staat dan op de server, wat misschien een contradictie lijkt. Je gebruikt dan op je eigen computer niet je browser maar een NX client, die de verbinding maakt met je virtuele desktop. De browser staat op die server, en die heeft snellere internetverbindingen dat jezelf, waardoor surfen zelfs sneller wordt dan vanop je eigen computer.

Letters denken

Op de grote informaticabeurs in Hannover, Cebit, wordt een toestel gedemonstreerd waarmee je met een soort hersengolfinterface letters kan dicteren aan de computer. De electrodes zijn verwerkt in een soort muts die je op moet zetten. In het begin duurt het zo’n 30 seconden eer de computer begrijpt welke letter je bedoelt, maar door training kan je zo’n 5 letters per halve minuut halen. Het systeem kan gebruikt worden als invoerapparaat voor wie geen gewoon toetsenbord kan gebruiken, maar was eigelijk bedoeld om doofstommen een communicatiemiddel te geven via een computerscherm, waar hun “gedachten” kunnen afgelezen worden als spraak.

Foto van de “badmuts” hier

Kan je digitale bewijzen vernietigen door ze in te slikken? Hier in de vorm van een usb-geheugen dat uiteindelijk operatief verwijderd werd:

http://www.thesmokinggun.com/archive/years/2010/0302101flash1.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.