Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Auto aan het stopcontact * Patent op lijstje * Controle over de hardware: closed source * Controle over hardware: open source

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** July 26th, 2012 by wim.webgang **

Auto aan het stopcontact

In de VS wordt er vooruitgekeken naar het gebruik van electrische auto’s in de toekomst. Volgens een voorspelling van Elon Musk zullen over 20 jaar de helft van de verkochte auto’s electrische voertuigen zijn. Andere analisten zijn iets voorzichtiger, en zien eerder een derde van de markt electrisch worden.

Patent op lijstje

Apple heeft weer een heel origineel patent aangevraagd: een patent op het weergeven van een lijst van documenten op een touch screen. Apple deed de aanvraaag daarvoor in 2007, en deze week was de registratieprocedure achter de rug en werd het patent ook werkelijk toegewezen.
Als het patent breed genoeg is kan het weer munitie bieden voor rechtszaken tegen concurrenten als Samsung.
Samsung probeert zich ondertussen te wapenen door 21 patenten te kopen voor 310 miljoen dollar. Die patenten gaan over de verbinding van draagbare toestellen, en localiseringstechnologie.

Controle over de hardware: closed source

Richard Stallman heeft in een interview commentaar gegeven op secure boot.
Richard Stallman vindt het een echte ramp. Hij merkt op dat het geen “secure boot” is, maar wel “restricted boot”, met andere woorden: het is geen veilig opstarten maar een beperkt opstarten voor computers. Microsoft heeft een systeem gevonden dat ervoor zorgt dat een gebruiker niet meer zelf kan kiezen welk systeem hij installeert op zijn computer. En Microsoft bepaalt wat mag opstarten, iedereen die iets wil kunnen opstarten moet bij Microsoft een sleutel kopen. Stallman vindt dat de controle bij de gebruiker moet liggen, dat die kan beslissen welke software wel of niet draait op zijn toestel. In principe komt het erop neer dat de computer alleen kan opstarten als een programma getekend is met een bepaalde “key”. Op dit moment bekijken Red Hat en Ubuntu hoe ze het probleem kunnen oplossen, maar ze doen dat op een verkeerde manier. Als ze zelf voor een toestemming om op te starten zorgen, kan hun bepaalde versie van Linux wel starten op die apparaten, maar niet die van een andere Linux distributie. Bovendien is er kans dat zelfs een upgrade van de getekende Red Hat of Ubuntu kern niet meer zal werken. De controle ligt dus niet bij de gebruiker en daarom is het geen goede oplossing.
Microsoft lijkt te eisen dat bij ARM computers die een “Windows 8″ label willen, de gebruiker niet de mogelijkheid mag hebben die “beperkte start” af te zetten.

http://bytesmedia.co.uk/

Eigenaardig dat hardwarefabrikanten zich zoiets laten opleggen door een softwarefabrikant, maar daarvoor dient het sausje van “secure boot”; het moet aan de consumenten verkocht worden als een garantie voor veiligheid op hun computer.
Hoe zouden fabrikanten dat kunnen omzeilen? Van het apparaat een andere versie op de markt brengen die exact gelijk is behalve de secure boot beperking?


Controle over hardware: open source

Een grote gebruiker van datacentra heeft in 2011 het “Open Compute Platform” opgericht om samen te werken met andere gebruikers van datacentra. Het gaat er daarbij om de datacentra en de infrastructuur ervan zo efficiënt mogelijk te maken. Dat maakt ze niet alleen goedkoper in gebruik, maar ook energiezuiniger en dus milieuvriendelijker. Traditioneel wendt de opdrachtgever voor een datacenter zich tot de grote merken op de markt.
Maar door zelf het heft in handen te nemen, en op basis van ervaring mee na te denken over de ontwikkeling van voedingen, noodvoedingen, koelingen en behuizingen werd vooruitgang geboekt op alle gebied. Door het op de open source manier te doen, en de resultaten te delen met andere gelijkgestemden, kreeg het nog een extra effect, en ook een aantal fabrikanten zijn er mee ingestapt.
Dat heeft geleid tot een aantal specificaties als OCP v1 en OCP v2.
De eerste reeks van servers die geproduceerd gaan worden volgens de specificaties van OCP v1 zullen “freedom server” genoemd worden. Ze leveren 40 % energiebesparing op. De servers houden hun eigen energieverbruik in het oog; zo kunnen ze op momenten van weinig of geen aktiviteit ook hun stroomverbruik verminderen tot bijna niets. Er wordt verwacht dat gebruikers van de nieuwe servers in de geest van open source ook nog feedback zullen geven, die de ontwerpen nog kan verbeteren.

Datacentra worden gebruikt voor webserverdiensten, telecommunicatiebedrijven, financiële diensten als de banksector, universiteiten en een aantal grote industriën.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.