Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Lola’s kraak van de maand: investeringsfraude

Kraak van de maand, Uitzending do 18:00 ** November 25th, 2010 by lola **

Kraak van de maand: Het Bernie Madoff-schandaal


Bernard Lawrence (Bernie) Madoff (New York), 29 april 1938) is een Amerikaanse ex-zakenman en -belegger en veroordeeld fraudeur.

Alle details over de Madoff- fraude kan je lezen op de site van Wall Street Journal.

Muziek: Lola’s criminele selectie

Madoff gaf leiding aan Bernard L. Madoff Investment Securities dat hij oprichtte in 1960. Dit bedrijf was één van de grootste marketmakerfirma’s op de NASDAQ. Madoff werd op 11 december 2008 gearresteerd door de FBI wegens fraude.

Hij wordt ervan beschuldigd zijn klanten met een Ponzifraude voor zo’n 65 miljard dollar te hebben opgelicht via de vermogensbeheerpoot van zijn onderneming.   Dit vermogensbeheer stond los van zijn handelsactiviteiten als market maker op de Nasdaq.

Ponzifraude is een methode om mensen op te lichten door een belegging aan te bieden met een extreem hoog rendement, waarbij de uitbetaalde gelden (deels) worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten.

Ponzifraude vertoont sterke overeenkomsten met piramidespelen al zijn er enkele verschillen: bij ponzifraude zijn het niet de bestaande deelnemers die nieuwe deelnemers moeten zoeken, maar doen de organisatoren dit. Deelnemers krijgen geen uitkering afhankelijk van het aantal nieuwelingen dat ze binnenbrengen, maar afhankelijk van de tijdsduur en de grootte van de inleg. Dit maakt het ook makkelijk om de constructie te “vermommen” als een beleggingsproduct. Een geval van ponzifraude zal in stand blijven zolang de nieuwkomers genoeg inleggen om de zgn. “winsten” uit te betalen.

Omdat in dit voorbeeld “de baat voor de kost uit gaat”, zal de organisator de beloofde rendementen makkelijk kunnen betalen en er zelf een flink bedrag aan overhouden. Dit blijft goed gaan tot er op een bepaald moment te weinig deelnemers bijkomen. Ook hier zal de constructie instorten en blijven veel deelnemers met een verlies achter.

Ponzifraude lijkt op een piramidespel maar houdt langer stand omdat er minder nieuwe deelnemers vereist zijn. Bernard Madoffs ponzifraude hield bijvoorbeeld bijna 30 jaar stand omdat hij een goed maar niet excessief rendement bood (10%). De markt wordt dus minder snel “leeggevist”. Ponzifraudeschema’s worden soms abusievelijk ook piramidespelen genoemd.

Het tegen willens en wetens in deelnemen aan een ponzifraude, zelfs tijdens de laatste deelname ronde van de fraude, kan financieel gezien een rationele beslissing zijn als de staat de gedupeerden financieel te hulp schiet.

Indien het bedrag van 65 miljard dollar correct is, zou het de grootste individuele investeringsfraude ooit zijn.  Voor deze fraude heeft Madoff een gevangenisstraf gekregen van 150 jaar.

De befaamde fraude van Bernard Madoff omvat duizenden klienten en gaan mogelijks 3 decennia terug, of zelfs langer.  Ze heeft vele investeerders – waarvan sommige Madoff zelfs nooit hebben ontmoet – met vele vragen achtergelaten over wat er nu juist is gebeurd, en hoeveel er indien mogelijk, teruggevorderd zou kunnen worden.

Wat is er nu eigenlijk gebeurd?
Op 11 dec 2008 werd hij gearresteerd en verdacht van criminele veiligheidsfraude.  De aanklacht luidt dat hij tegen zijn twee zonen heeft bekend dat hij een gigantisch Ponzi-schema had lopen in zijn firma.  Zijn zonen warenop dat moment wel allebei senior werknemers in deze firma.  Hij zei dat nieuw geld dat geïnvesteerd werd in de firma, uitbetaald werd aan de reeds ingeschreven investeerders alsof het winst was om het voorkomen van een succesvolle investment firm te simuleren.  Volgens Madoff zouden de verliezen van de kliënten minstens 50 miljard dollar zijn.

Waar is dit geld naartoe?
Moeilijk te achterhalen.  Voorlopig gelooft men dat Madoff een aantal rekeningen had bij privé banken.  Madoff heeft met dit geld ook andere investeerders hun winst uitbetaald.  Het is belangrijk dat er steeds meer geld binnenkomt dan moet uitbetaald worden aan de reeds verworven klanten.  Het is niet duidelijk of Madoff een deel van het geld gebruikte voor persoonlijke doeleinden.  Hij had wel een rijkelijke levensstijl met meerdere huizen waaronder een penthousein Manhattan, en ook luxe wagens en twee privé jets.  Hij heeft dit alles overgegeven bij zijn arrestatie in 2008.

Hoe is hij begonnen met zijn firma Bernard L. Madoff Investment Securities LLC?
Bernard Madoff is de enige eigenaar.  Hij richtte het op  in NY 1960.  Het was een ‘market maker’, wat betekent dat hij tussenpersoon was voor institutionele investeringen.  Hij zorgde voor ‘veilige’ transacties.  Hij heeft oa de Nasdaq beurs ontwikkeld en was voorzitter hiervan.  Ook adviseerde hij voor veilige transactie regels.
Onder de radar had hij ook een investeeer-adviseur bureau dat miljarden dollars kreeg van institutionele investeerders, rijke individuen en zelfs middenklasse individuen die geld investeerden via derde partijen (geld van andere mensen dus), wat men ‘feeder funds’ noemt.
Madoff verdiende aan de handelscommissie die hij aanrekende.  Hij hield de fondsen ook binnenshuis ipv ze naar een bank in bewaring te geven, waardoor het ook gemakkelijker was om de fraude zo lang gaande te houden.

Hoe heeft hij het geflikt??
Gedurende de hele periode van de fraude, vertelde hij zijn cliënten dat hij een vrij gewone optie-verhandelings strategie gebruikte om middelmatige, maar gestage opbrengst te genereren.  Dit omvatte aankoop van aandelen en het verhandelen van aandeel opties.  Een insider zegt dat hij initieel wel begonnen was met zulke investeringen, maar die brachten niet voldoende op.  De klanten begon hij –als voorlopige noodoplossing- ‘winst’ uit te betalen met het inschrijfgeld van nieuwe klanten.

Waarom heeft Madoff dit allemaal bekend aan zijn zonen?
Blijkbaar hadden investeerders op een bepaald moment collectief hun investering teruggevraagd, wat neerkwam op zo’n 7 miljard $, maar had Madoff slechts zo’n 200 tot 300 miljoen beschikbaar in de firma.

Tegen wie loopt er nog een onderzoek in deze zaak?
Naast Madoff zelf wordt er niemand beticht van medeplichtigheid.  Zijn vrouw, zonen, broer en nicht, die allemaal voor de firma werkten, claimen dat ze totaal niet op de hoogte waren van de fraude.  Ze worden wel nog onderzocht, samen met een paar van de belangrijkste functies van de firma.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.