Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Bekendheid verwerven * Wie censureert * Stop Flash * Google hardware * Onderzoeksgegevens publiek

Red Centraal, i-nieuws 6 na 6 ** April 22nd, 2010 by wim.webgang **

22/4/2010


Bekendheid verwerven
Een van de manieren om bekendheid te verwerven is gecensureerd te worden. Uit een film, “The Downfall”, bij ons bekend als “Der Untergang”, werden stukjes geparodieerd op Youtube, waaronder een passage “Hitler finds out”. Daarvan worden er nu sommige door Youtube gecensureerd, en de EFF protesteerde daartegen.

Voor de EFF is het probleem het automatisch weghalen van filmpjes als mediabedrijven daar stukjes van hun producten in vinden. De bedrijven kunnen dat zelf in gang zetten, zonder dat ze langs een rechtbank moeten passeren om een uitspraak van een rechter te krijgen. Voor de gebruikers kunnen filmpjes dus gewoon verdwijnen, hoewel ze op geen enkele manier een wet overtreden. Het is genoeg, zoals in dit geval, dat het een parodie is op een bestaand stukje film, dat het door de mediamaatschappijen verbannen kan worden.
Het systeem dat de mediabedrijven die toegang geeft heet “Content ID systeem”.

Daardoor vroegen mensen in de VS zich af waarover de film gaat en willen meer mensen dan ooit hem zien.

Wie censureert

Google heeft een nieuwe informatiedienst in het leven geroepen: uit de vele vragen van overheden om gegevens te censureren hebben ze nu statistiekjes gemaakt. Ze tonen bv in de vorm van een kaart waar het meest censuuraanvragen gebeuren. Ze tonen ook cijfers over hoeveel van die aanvragen ook toegestemd worden.
Op de pagina “Government requests” voor aanvragen tot verwijderen van inhoud wordt duidelijk dat Belgie minder dan 10 aanvragen deed, hetzelfde geldt voor Frankrijk en voor Nederland. Italie deed 57 aanvragen, Engeland 59, de VS 123. De twee hoogste scores zijn voor Duitsland met 188 en Brazilie met 291. Dit alles zijn cijfers van het laatste half jaar van 2009, van begin juli tot eind december dus. Voor China zijn geen cijfers gegeven.
De aanvragen om “data” te krijgen van Google zijn veel groter. Vanuit Nederland en Belgie 67, Spanje 324, Duitsland 458, Italie 550, Frankrijk 846, UK 1166, VS 3580 en Brazilie weer bovenaan met 3663.
Google hoopt in de toekomst de data nog onder te verdelen. Als je nu op een land klikt krijg je al details te zien, bv voor Groot-Brittaniƫ werd aan 3 van de 4 aanvragen tot verwijderen gevolg gegeven. Om het half jaar komt er een update van de gegevens.

www.google.com/governmentrequests

Stop Flash
De product manager van Adobe kondigde aan dat het bedrijf stopt met de ontwikkeling van een Flash versie voor Apple’s iPhone. Adobe wil zich gaan concentreren op andere omgevingen, vooral Android, het mobiele systeem van Google. Android lijkt op korte tijd het tweede populairste mobiele systeem te worden na de iPhone, en het wordt in de toekomst ook op tablet-computers verwacht.
Dat lijkt een zware klap voor Apple. Maar eigenlijk zitten de zaken omgedraaid; het is Apple dat beslist heeft dat voor ontwikkeling van programma’s op zijn iPhone systeem alleen nog gebruik mag gemaakt worden van C, C++, objective C en javascript. Eigenlijk wordt Adobe’s Flash als ontwikkelplatform gewoon aan de deur gezet door Apple. Bovendien zou het kunnen dat Apple de programma’s die daar niet aan voldoen, uit zijn online appStore schrapt, waar vroeger wel Flash applicaties aanvaard werden.
Trouwens Flash is niet de enige die uit de boot valt als je die strikte lijst bekijkt, beweert Adobe. Zo is de door Novell uitgebrachte Mono programmeeromgeving MonoTouch niet in de “toegelaten” lijst opgenomen. Nochtans zijn er al verschillende programma’s die met MonoTouch gemaakt zijn, goedgekeurd voor de App Store. Novell investeerde in de ontwikkeling van MonoTouch 3.0 die net uitgekomen is. De programmeeromgeving gebruikt op lager niveau C# (C-sharp).

Het lijkt dat Apple de criteria soepel kan toepassen, en daarbij vooral zelf beslist. Grappig is ook dat een woordvoerder van Apple zegt dat de iPhone open standaarden gebruikt zoals HTML5, CSS, JavaScript, terwijl Adobe’s Flash een gesloten systeem van Adobe is. Terwijl die hele operatie ook niet direct openheid toont van Apple natuurlijk.

Google hardware

Google heeft het bedrijfje Agnilux gekocht. Dat werd opgericht door een aantal ingenieurs die vroeger aan de kern van het iPad werkten. Begin februari de bits rubriek van de New York Times het al als een fascinerende start-up, met mensen uit Apple, Tivo en Cisco. Er zitten heel wat ontwikkelaars bij die ervaring hebben met ARM chips zoals de Apple A4.

Google geeft de overname toe maar heeft geen commentaar.
Agnilux.com

Onderzoeksgegevens publiek
Na een strijd van drie jaar heeft een wiskundige gelijk gekregen in zijn vraag om onderzoeksgegevens van de Queens’ universiteit in Belfast te krijgen, om er zijn eigen analyse op te doen. Onderzoekers van die universiteit hadden al jaren toegang tot die gegevens en hebben er ook over gepubliceerd. Universiteitsonderzoek dat betaald wordt door de overheid zou onder de “vrijheid van informatie” vallen, en dus altijd publiek opgevraagd kunnen worden.
In Engeland is er een speciale overheidsdienst die moet toezien op het verkrijgen van informatie van overheden en publieke diensten volgens de “Freedom of information act” het ICO

www.ico.gov.uk

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.