Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Vrouwix

Uitzending do 18:00 ** April 22nd, 2010 by wim.webgang **

backbyboat011
Lydia
Lydia is terug ondanks de “bugs” in de terugreis: een verslag over vlieghavens, treinen en boten.

Stormy, Valerie, Sarah
In de Linux wereld zijn er veel desktops, waarvan twee meest geavanceerde en meest gebruikte KDE en Gnome zijn. Gnome heeft een non-profit organisatie, en de bestuurder daarvan is een vrouw: Stormy Peters.
Linux Format (februari/maart 2010) deed een interview met haar, en het valt op dat eigenlijk heel de tijd ook over KDE gesproken wordt.

KDE heeft namelijk net een grote stap gezet van versie 3.x (drie punt nog iets) naar 4.x (vier punt x). Het veranderen van het voorste nummer betekent meestal een grote stap in de ontwikkeling van software. Ook Gnome staat voor die stap; nl van 2.x naar 3.0. Bij zo’n overstap heb je altijd een paar problemen. Als je grote veranderingen doet, wordt je programma soms erg verschillend van de vorige versie, zodat ook gebruik en de instellingen verschillen. Dan is een upgrade van een bestaand systeem moeilijk of niet mogelijk, en heeft de gebruiker zich plots aan te passen aan alle nieuwigheden. Daardoor krijg je bij de gebruikers een split: sommigen willen de allerlaatste nieuwe versie gebruiken, anderen willen de betrouwbarie bekende vorige versie blijven gebruiken.
chatnoir_041510_007

Voor de Linux distributeurs wordt het dan ook moeilijk om iedereen tevreden te stellen. Ze losten dat bij de KDE versie-sprong op door zowel KDE 3.5 als de nieuwere KDE 4 mee te leveren en de gebruiker zelf te laten kiezen wat hij installeert. Ondertussen is de 4-versie al geƫvolueerd tot 4.3 in de laatste distributies.

De nieuwe versie van Gnome, 3.0, is gepland voor september 2010. Een van de opvallendste nieuwigheden is het overschakelen tussen verschillende dingen die in gebruik zijn. Vroeger werd geschakeld tussen desktops, en binnen een desktop met ALT-TAB tussen de daar openstaande programma’s. Gnome 3.0 gaat een combinatie maken, die meer gebaseerd is op de programma’s en hun bijhorende vensters.

Ondertussen deed ook Linux Journal (april 2010) een interview met Stormy Peters, Valerie Aurora en Sarah Sharp. Hier is Stormy iets duidelijker over haar persoon; Net als de andere dames kwam ze rond 1996 in contact met Linux. Niet bij de kapper, maar wel op haar werk; ze werkte bij HP in het Unix laboratorium. Daar onderzocht ze hoe ze Gnome konden draaien op HP’s unix of wat daarvoor nodig was. Het zou dienen ter vervanging van CDE, de “Common Desktop Environment” die veel op Unix-systemen gebruikt werd. Haar Unix-ervaring ging verder terug; op de universiteit kon Stormy Peters op de computerafdeling een Solaris systeem van Sun gebruiken. Als ze zich uitte als Linux-kenner kreeg ze meestal reakties als: “Maar jij ziet er niet uit als een computer-persoon”.

De andere dames zijn trouwens ook niet van de minsten in de Linux wereld:
- Sarah Sharp werkt in intel’s Open Source Technology Centre en onderhoudt de Linux kernel driver voor USB3 host controllers. Ze heeft een eigen blog “The Geekess” onder http://sarah.thesharps.us In haar vrije tijd werkt ze mee aan een open source/open hardware project in Portland dat zelf raketten ontwerpt. Raketten met een boordcomputer die bv beslist wanneer de parachute moet opengaan bij het neerkomen. Ze speelde ooit, op een vrije avond na een beurs, gezelschapsspelletjes met Linus Torvalds en nog een paar straffe programmeurs.
chatnoir_041510_008
- Valerie Aurora werkt voor Red Hat aan de ontwikkeling van bestandssystemen, verder is ze consultant en schrijft ze. Ook zij kwam aan de Universiteit in aanraking met Linux, toen daar slackware werd geĆÆnstalleerd op gloednieuwe i386 pc’s, die sneller waren dan hun afgeleefde Sun pizza-dozen die SunOS 4.1 draaiden. De computerafdeling van de universiteit waar ze studeerde werkt trouwens aktief mee aan de ontwikkeling van delen van de Linux kern. Ze vind het niet meer dan normaal dat op een universiteit les gegeven wordt over een systeem als Linux, dat open source is en waaraan studenten kunnen meewerken, in plaats van een gesloten systeem te leren waarvan studenten alleen de buitenkant kunnen zien.

Bij gebrek aan eigen foto’s van die vrouwen dan maar een paar beelden van vorige week na het programma … met de drum-ster van le chatnoir.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.