Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Playstation Downgrade * VP8 codec * Ik of Wij

i-nieuws 6 na 6 ** April 15th, 2010 by wim.webgang **

15/04/2010

Lightworks
EditShare heeft aangekondigd deze zomer zijn Videobewerkingsprogramma Lightworks vrij te maken onder de naam “Lightworks Open Source”. Het programma draait op verschillende computersystemen en kwam in 1989 op de markt. Het heeft mogelijkheden als real-time synchronisatie en multi-camera.
Tegen de herfst zou eerst een gratis download versie verschijnen, later komt de source code beschikbaar. Dat zou creatievelingen de kans geven om het montageprogramma uit te breiden met allerlei nieuwe functies. Editshare wil een markt creëren voor plugins en uitbreidingen voor het programma.

Het programma werd ondermeer gebruikt voor de film “Centurion”: centurion-movie-trailer.blogspot.com

Dragers van het internet

De telecombedrijven in Europa zijn van plan om de leverancier van filmpjes op internet aan te pakken voor hun zware belasting van de internetverbindingen. Telefonica, France Telecom en Deutsche Telekom staan samen aan de klaagmuur.
In een artikel in de Financial Times stellen de operatoren voor dat Google, moederbedrijf van YouTube, hen rechtstreeks betaalt.
In de VS probeerden telecombedrijven dat ook al, maar zonder veel gevolg voorlopig.

Klaagmuur: Daar wordt het ondertussen druk, de telecoms komen er naast de uitgeverijen te staan. Het lijkt wel of de operatoren mee op de kar willen springen.

VP8 codec
Toen Google in februari het bedrijf On2 overnam, kwam daarmee ook de VP8 codec in hun handen. De Free Software Foundation riep Google op om de codec vrij te maken, zodat hij door iedereen kan gebruikt worden. Daarmee zou een vrije codec beschikbaar zijn die goed combineert met html5, terwijl er nu veel problemen zijn met flash en andere bedrijfseigen plugins. VP8 zou een echte open standaard voor html5 kunnen worden. Google heeft nu aangekondigd VP8 “open source” te zullen maken.

Een echte standaard is het daarmee nog niet, want het moet ook nog geïmplementeerd worden in alle browsers. Firefox en Chrome zullen het wel gebruiken, maar Safari en IE?
.

Biologische batterij

Water gesplitst door virus?

Ik of Wij
De markt van de tablet pc’s boomt: er zijn modellen van IBM, HP, en Apple, dat er de marketingnaam “i-pad” aan gaf. Een Duitse fabrikant parodieert bijna die naam door zijn tablet pc “we-pad” te noemen. Het toestel draait op Linux, en dat heeft een aantal voordelen: er is mogelijkheid tot gebruik van Java, Flash en Adobe Air, wat op het iPad niet gaat. Ook de hardware is over het algemeen iets uitgebreider, met iets groter scherm, audio uit, usb-poorten,en een webcam. Dat alles lijkt dan weer ten koste te gaan van de werkduur op batterijen.
Maar de echte aanval schuilt in de diensten: maker van de WePad, het Duitse Neofonie, wil ook diensten aanbieden, zoals het ontvangen van electronische versies van tijdschriften. Ook daar willen ze meer “open” zijn dan Apple, en ze hebben alvast een contract met de uitgeverij van Stern. Ze hebben ook een online shop waar programma’s kunnen afgehaald worden.


Site: in pdf vorm
De uitgever van Bild werd geweigerd op het iPhone platform van Apple, en zou nu in bespreking zijn met Neofonie, voor uitgave op de WePad.
Ze spelen zwaar op de “vrijheid” van de gebruiker, vrije keuze van muziekspeler bv, en hun belofte: “But we will never, ever box you in.”
.

Toekomst voor MySQL

Er komt iets meer duidelijkheid over de toekomst van MySQL binnen Oracle. Het bedrijf gaat duchtig investeren in de open source databank. Ze zien het als een toekomstige concurrent voor de databank van Microsoft. MySQL kan een databank draaien over verschillende servers om de belasting te spreiden. Verschillende databankservers kunnen ook met elkaar synchroniseren. Het is een snelle database, maar in de meer complexe mogelijkheden staat ze achter op de grote commerciele databanken. Oracle zegt al nieuwe mogelijkheden toegevoegd te hebben aan MySQL.

Het nieuws is te vinden op de site van Yahoo!, die trouwens zelf ook MySQL gebruiken voor hun Yahoo! Finance site. Dat begon eigenlijk in 2000 als een voorzichtige test, maar die viel zo goed mee dat ze een paar maanden later al definitief in gebruik was. Ze draaien de database op FreeBSD en Linux servers.

Playstation Downgrade
Sony draaide de mogelijkheid terug om een ander besturingssysteem te kunnen gebruiken op zijn PS. Wie de gewone update doet kan niet meer aan zijn Linux die in een aparte partitie geïnstalleerd kon worden. Een hacker met de schuilnaam “GeoHot” beloofde er een mouw aan te passen, en publiceerde een demonstratie van zijn werk.

weg en
terug

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.