Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

ODF-plugin betalend * Palm verkocht * Uniforme Qt Software Development Kit * Drupalcon succes

i-nieuws 6 na 6 ** April 29th, 2010 by wim.webgang **

29/04/2010

ODF-plugin betalend
Oracle, nieuwe eigenaar van Sun en bijhorende open source projecten als MySQL en OpenOffice, heeft beslist een plugin die vroeger gratis was, betalend te maken. Het gaat over een plugin voor gebruikers van Microsoft Office, die hen ODF-documenten laat gebruiken. De Office versie van Microsoft kan uit zichzelf namelijk niet werken met de ODF tekstdocumenten en rekenbladen, behalve de laatste nieuwe versie, hoewel het een open standaard is. Oracle verbaasde wel een aantal commentatoren met deze beslissing, omdat ze vrezen dat daardoor een kans gemist wordt om meer mensen de ODF standaard te laten gebruiken.

Anderzijds is er een veel eenvoudigere oplossing; ze kunnen gratis OpenOffice.org gebruiken. Misschien is het dus zelfs een goede beslissing…. Het is in ieder geval een beslissing die de Linux /Free Software gebruikers niet rechtstreeks raakt.

Palm verkocht
De directie van Palm en HP zijn overeengekomen dat HP het bedrijf Palm koopt. Palm was een van de eerste makers van smartphones, maar kwam de laatste tijd in slechte papieren door vertraging in zijn eigen ontwikkelingen en verspreiding van zijn nieuwe systeem en grotere concurrentie van Apple, Blackberry en anderen. HP zou ongeveer 1,2 miljard dollar betalen voor Palm.
HP verklaarde al dat ze het palm webOS getest hebben, en er gerust in zijn dat het kan ingezet worden voor een veel bredere reeks van apparaten. Een groot deel van de Palm bedrijfsstructuur zou blijven, over de merknaam werden nog geen uitspraken gedaan.

Het lijkt een goede aanvulling op hun printers en de pc-reeks waar ze vroeger Compaq voor overnamen.

Uniforme Qt Software Development Kit

Nokia heeft zijn “Unified Qt-based SDK” uitgebracht, een cross-platform programmeeromgeving voor Symbian en MeeGo systemen. MeeGoo is de bundeling van Intels “Moblin” en Nokia’s “Maemo” systeem, een op Linux gebouwd open source systeem. Symbian is het oudere systeem van Nokia smartphones.
De programmeeromgeving bestaat voor Linux en Windows, en een Mac-versie is op komst. Programmeurs kunnen daarmee nieuwe programma’s ontwikkelen voor gebruik op smartphones met MeeGo of Symbian systemen. Hoe gemakkelijker het is voor programmeurs, hoe meer programma’s beschikbaar komen voor gebruikers. Net als de andere smartphone fabrikanten heeft het bedrijf ook zijn eigen online winkel waar die gekocht kunnen worden.

Symbian gaat eigenlijk terug tot het EPOC platform van Psion. Psion zat oorspronkelijk ook in het Symbian platform, samen met Motorola, Ericsson, Panasonic en Samsung.
.

Drupalcon succes
De Drupal conferentie in San Francisco vorige week was een groot succes. Dies Buytaert, die jaren geleden als student in Antwerpen het open source website-systeem Drupal opstartte, somde tevreden een aantal cijfers op: Er waren 3000 geregistreerde bezoekers, er werd gemiddeld 205 dollar inkom betaald. Er werden 20 curussen gegeven waarmee 495 deelnemers bereikt werden. Tien sessies werden live gestreamd en die haalden 3000 kijkers. Er waren 50 sponsors die meer dan 400.000 dollar bijeenbrachten. Er werd voor meer dan 70.000 dollar uitgegeven aan koffie. De totale kosten voor de conferentie benaderden 700.000 dollar.
.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.