Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Kuiper * Plastiek in de lucht * Gestolen digitaal geld

i-nieuws 6 na 6 ** April 7th, 2022 by wim.webgang **

Kuiper

Gerard Kuiper was een Nederlandse astronoom die en de VS onderzoek deed naar planeten. Hij wist een reeks objecten in de buurt van Neptunus te beschrijven, wat nadien de Kuipergordel werd genoemd. Een aantal objecten in de ruimte zijn naar hem vernoemd, en Amazon gebruikt de naam nu voor een reeks satellieten die ze rond de aarde willen brengen. Dat is een miljardenproject, waarvoor ze nu raketreisjes beginnen te bestellen bij ondermeer het Franse Arianespace en Blue Origin. Niet bij SpaceX, waarschijnlijk omdat dat een concurrent is met zijn eigen net van satellieten rond de aarde. Die moeten dienen om internettoegang te leveren over heel de wereld.

Plastiek in de lucht

Plastiek is nu overal: het wordt al jaren in de vorm van microplatiek of kleine vezels teruggevonden in voedingswaren en drinkwater, en het komt met de regen uit de lucht vallen.
Ondertussen hebben wetenschappers ook microplastics teruggevonden in de mens: bv in bloed. En misschien is er door COVID meer aandacht voor de longen, want nu hebben ze ook in longweefsel microscopische plastic vezels gevonden. Dat gebeurde bv bij een operatie waar longweefsel werd weggenomen, of bij overledenen. Het valt de wetenschappers op dat de plastic diep doordringt in de longen.
Het teruggevonden platic is afkomstig van polypropyleen (gebruikt in platieken verpakking) en PET, bekend van de PET-fles.
De impact op het menselijk lichaam is nog niet helemaal duidelijk, maar bv luchtvervuiling in het algemeen is wel een bekende bedreiging voor de gezondheid.

Gestolen digitaal geld

Cryptomunten staan bekend als populair bij computer-afpersers, die bv bitcoins vragen om terug toegang te geven tot versleutelde bestanden op de computer waar ze hebben ingebroken en huisgehouden. En er is nog ander digitaal geld dat op criminele manier is verworven, bv door diefstal, ook na inbraak in computersystemen. Maar zijn die cryptomunten wel allemaal zo anoniem en onvindbaar op het internet? Er is toch zoiets als blockchain, een keten van transacties?
Bv bij de munt Ethereum is een stuk van de blockchain bekend dat gaat over gestolen geld van een online game, met een waarde van bijna zeshonderd miljoen euro. Er zijn manieren om bewegingen van geld te volgen, en een gespecialiseerd platform is bv Etherscan. Analysten konden bv zien dat Ethereum voor een waarde van 20 miljoen dollar verplaatst werden naar een cryptobeurs in de Bahama’s. Een ander deel van meer dan tien miljoen werd verplaatst naar een zogenaamde mixer, een platform waar verschillende digitale waarden vermengd worden zodat het moeilijker is ze te volgen.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.