Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Volla 22 smartphone (Europese privacy) en het verhaal van Faker

Uitzending do 18:00 ** April 21st, 2022 by wim.webgang **

Het verhaal van Faker

Faker is de naam van een stukje open source software, dat gebruikt wordt om denkbeeldige gegevens te maken om databanken en webapplicaties te testen. Het was te vinden op github.
En een andere populair hulpmiddel om een reeks willekeurige kleuren te krijgen uit een programma heet “colors” en is gemaakt door dezelfde ontwikkelaar met als schermnaam “marak”.
Als je weet hoeveel sites er ontwikkeld worden, en hoeveel databanken moeten getest worden, kan je begrijpen dat de tools enorm populair waren; ze haalden tientallen miljoenen downloads per week. En de software werd gebruikt door duizenden, tot tienduizenden andere projecten en software. Maar de ontwikkelaar geraakte gefrustreerd over het gebruik van de software door grote, commerciële bedrijven. In november 2020 waarschuwde hij dat hij de software niet langer zal ondersteunen. Hij gaf aan dat commerciële gebruikers de software maar zelf verder moesten ontwikkelen, in de vorm van een fork of afsplitsing van zijn code. Of dat ze met geld over de brug moeten komen. Dat gebeurde blijkbaar niet, en een jaar lang leek het alsof alles bleef als voorheen, en uiteindelijk maakte de ontwikkelaar begin januari een nieuwe versie, die hij publiceerde op de bekende github site. Alle projecten die blindelings de updates binnenhaalden kwamen voor een verrassing te staan: de colors.js library bevatte een oneindig loopje dat allerlei willekeurig tekens uitspuwt.
En niet alleen kleine non-profit projecten schrokken zich een hoedje. Zo bleek een van de onbeschaamde gratis gebruikers van de software het grote Amazon te zijn: hun Cloud Development Kit had prijs, en alle gebruikers daarvan werden getroffen. Als ze snel een blik werpen op de Readme van de code, kregen ze een tekst ” What really happened with Aaron Swartz..” in plaats van de originele readme uitleg.
De hosting site van de code, GitHub, nu in handen van MicroSoft, kon niet lachen met de protestaktie van de ontwikkelaar.
Die was nochtans duidelijk geweest; hij schreef “No more free work from Marak – Pay Me or Fork This”. Daarop kreeg hij heel wat begrijpende reakties, en ook suggesties over organisaties die projecten ondersteunen.
In ieder geval blokkeerde of verwijderde GitHub de account van Marak, waardoor ook zijn roep om erkenning niet meer te lezen is. En ook alle versies van zijn software verdween daarmee, wat de ramp nog groter maakte voor gebruikers, want de enige manier om hun toepassing terug in gang te krijgen is downgraden naar een vorige versie.

En ook de ontwikkelaars die de code in hun projecten gebruiken schoten in aktie. Ze vertrokken van een kopie en richtten ee nieuw project op dat een goede week later te vinden was onder de naam “fakerjs”. Ze maakten een github.org account en repository waar de nieuwe code te vinden is. Ze stelden een team samen van acht ontwikkelaars die de code kunnen opvolgen. Ze hebben ook alle oude versies van de software verzameld en terug gepubliceerd. Ze hebben dan een gecorrigeerde versie uitgebracht met hetzelfde versienummer als de beschadigde versie, aangevuld met “Alpha”. Ze zetten ook een twitter account op om te communiceren met de achterban van gebruikers. En dan als klap op de vuurpijl: ze maakten officiële documentatie. Dat had nooit bestaan van de originele code, alhoewel er een vrijwilliger was die er een site rond had opgezet: “Un-Offical faker.js Documentation”. Daarmee werd nu samengewerkt om er officiële documentatie van te maken. Ze werken nu aan een pad dat moet leiden tot de overdracht aan een of ander non-profit, zoals Open Collective, enz. Het moet een echt community project worden.
Ondertussen werken ze ook verder aan de verbetering en ontwikkeling van Faker.
Ze hebben ook een nieuwe financiële struktuur opgezet, zodat de vroeger verzamelde gelden blijven toekomen aan de originele ontwikkelaars (Marak en Brian).

Volla 22 smartphone: Europese privacy

Het bedrijf dat het toestel maakt is het jonge “Hello Welt Systeme”, een bedrijf uit het Duitse Remsheid, vlak bij Wuppertal. Wuppertal is een textiel-en industriestad in het westen van Duitsland, iets ten zuiden van het Ruhrgebied, en op een goede honderd km van België.

De oprichter is een gediplomeerd filosoof Jörg Wurzer, die vroeger als journalist de high-tech sektor volgde. Hij wil weerwerk bieden aan het app-gerichte Apple en cloudgerichte Google, die de smartphone markt domineren.
Volla start vanuit de gebruikers, en die vragen bv het behoud van een mini-jack aansluiting of een vervangbare batterij, en vooral vrijheid en veiligheid.

In 2020 hield hij zijn eerste succesvolle kickstarter en indiegogo campagnes, waaruit de eerste Volla phone gemaakt werd. Later kwam er een Volla Phone X uit, en nu dan de Volla 22. Ze hebben de nieuwe concepten van dit toestel allemaal uitgeprobeerd, maar bij de uitvoering kan nog vertraging optreden, ook door bv leveranciers die hun beloftes niet nakomen.

Voor de productie werken ze samen met Gigaset. Er wordt geprobeerd zo milieuvriendelijk te werken, ook bij het inpakken en verzenden. De verpakking is een sterke doos, die daarna voor andere doeleinden in huis kan gebruikt worden. Er worden geen plastic zakken gebruikt bij het verpakken, of ander kunststof verpakkings of opvulmateriaal. En vooral: het ontwerp van het toestel is gericht op langdurig gebruik, met een vervangbare batterij, een besturingssyteem dat ook na updates snel blijft in gebruik, dat jarenlang updates krijgt.

Voor het besturingssysteem heb je trouwens keuze tussen enerzijds het eigen Volla OS, gebaseerd op Android Open Source Project. (AOSP) is het vrije stuk van Android zonder al de bindende Google apps en accounts. Volla heeft essentiële apps als contacten/adresboek en de app om te bellen vervangen door open source programma’s.

De andere keuze is Ubuntu Touch Linux.

Mogelijk komt er ook een Sailfish Linux versie voor dit toestel, dat was in ieder geval zo met de vorige Volla.
De Volla werd door Sailfish herkend als “Gigaset GS290″, en er is een videobespreking te zien van het toestel dat draait op Sailfish.

https://jolla-devices.com/volla-phone/

https://ubports.com/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.