Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Grove Beginner Kit (for Arduino)

RadioLab, Uitzending do 18:00 ** April 28th, 2022 by wim.webgang **

Radiolab

Silvia heeft de “Arduino Sensor Kit” terug bij, en vandaag vergelijken we die met de “Grove Beginner Kit (for Arduino)

Uitpakken

De eerste indruk bij het uitpakken van deze kit (met inachtname dat ik de Arduino versie al ken):
- Mooi vorm gegeven kartonnen doos, langwerpig, beetje breder dan het bord. Ze bevat een duidelijke beschrijving van wat je gaat vinden.
- De doos is aan 3 kanten verzegeld met een stevige ronde doorschijnende sticker, die moeilijk te verwijderen is, en best voorzichtig doorgesneden wordt met een scherp mesje (en zelfs dat is niet gemakkelijk omdat je moet zoeken in welke richting je moet snijden. De klepjes openen anders dan ik op het eerste zicht zou denken (en daar is een reden voor: eens het deksel er uit is geklapt, zijn die wel “normaal” als klepjes te openen). Als je online een unboxing filmpje vind, zie je hoe ze het werkelijke openen snel doorspoelen en zie je nadien de gehavende en gescheurde kanten van de doos.
- Als je de doos toch heel gehouden hebt, zie je het bord mooi geklemd tussen twee zijvakken waarin links 6 kabeltjes zitten en rechts een micro-usb kabel (micro zowel de aansluiting als de lengte). En vooraan is een uitsparing gemaakt om de usb-kabel door te laten om hem aan te sluiten op het bord (wat mistte in de behuizing van de Arduino-versie).
- Aan de binnekant van het deksel heb je onder de titel “Arduino Common Language Reference” onmiddellijk praktische voorbeelden en stukjes code ter beschikking. Er worden de belangrijkste stukjes code afgedrukt met hun betekenis, juiste formuleringen en parameters.
- het centrale bord bestaat uit een Arduino-Uno compatibel bord (Seeeduino Lotus), dat bovenaan een aantal witte “breakout” aansluitingen heeft, waar “grove”-stekkers op kunnen aangesloten worden, en tevens in gele kleur de doorverbinding van de gewone header pinnen (negatief). Er zitten op de hoeken “spacers”, plastic kolommen die de afstand van het deksel houden (1,5 cm), en onderaan kleinere (0.8 cm) die afstand van de onderkant van het bord tot de bodem garanderen.
- Het bord is voorgeladen met een demonstratieprogramma, dat je toelaat om zowat alle functies te overlopen. Dat is handig om de werking van het bord te checken, maar het neemt wel de spanning weg van het stap voor stap ontdekken en zien opleven van de mogelijkheden. Het echt goede van het programma is dat als je de broncode te pakken krijgt, je bv het menu-systeem kan overnemen voor eigen toepassingen. En dat het toont wat grafisch mogelijk is op het kleine scherm.
De broncode van de demo zit in een samengepakt zip-bestand, download: https://files.seeedstudio.com/wiki/Grove-Beginner-Kit-For-Arduino/res/GroveBeginnerKitFirmwareFINAL.zip

Het nadeel van dit bord is dat het geen aparte stroomvoorziening heeft; op de Arduino was een ronde gelijkstroomaansluiting voorzien naast de grote vierkante (en dus stevigere) usb aansluiting.

Vergelijking:

Grove beginner kit:
- volledig en onmiddellijk bruikbaar vanwege geïntegreerd arduino-compatibel bord
- kit kan uit elkaar gebroken worden en dan heb je behalve de aparte sensoren ook een Arduino-compatibel bord ter beschikking voor andere projecten.
- prutserige micro-usb aansluiting.
- geen andere stroomvoorziening, wat meer manipuleren van de prutserige micro-usb veroorzaakt.
- goedkoper aan de slag

Arduino sensor kit:
- een Arduino is zelf te voorzien en onder het bord te pluggen. Je kan de arduino dus bv op voorhand laden met een programma, en pas in het project uitdelen
- je zal niet zo snel geneigd zijn om het bord uiteen te breken omdat je de Arduino er af kan halen, en de sensore via de kabels kan gebruiken, maar het kan natuurlijk, en het midden is bruikbaar als grove-breakout bord voor andere projecten.
- zeer degelijke vierkante usb-aansluiting van de Arduino zelf.
- omdat je een extra Arduino nodig hebt, is er ook een aparte stroomvoorziening mogelijk naast de usb.
- duurder, maar het originele Arduino project steunen is ook waardevol natuurlijk

Uiteindelijk vind ik vooral de gelijkenissen belangrijk: goed, handig, praktisch gecombineerd sensorbord waarmee je snel aan de slag kan zonder ook maar een kabel aan te raken.
Maar tegelijk zowel uitbreidbaar, als desintegreerbaar, en met een goede keuze van componenten, aan te vullen met een groot aanbod van uitbreidingscomponenten binnen het grove systeem, en via gewone pinnen/breadboard ook alle andere componenten. Alleen hun verbindingskabeltjes zijn wat duur (maar hier zitten er 6 bij, en bij hun aparte “grove” componenten zit meestal een kabeltje zover ik weet).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.