Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Mastodon aangroei * Dunne luidpreker * Meteorieten en DNA

i-nieuws 6 na 6 ** April 28th, 2022 by wim.webgang **

Mastodon aangroei

Toen begin deze week bekend werd dat Elon Musk effectief Twitter koopt voor 44 miljard dollar, stapten nogal wat mensen over naar Mastodon. Het sociale netwerkplatform dat een open source alternatief is voor twitter, kon de plotse grote interesse niet aan en de systemen kregen problemen, en waren soms niet bereikbaar. Er zouden liefst 30.000 gebruikers bijgekomen zijn op die dag. En dan kwamen ook nog eens meer dan tienduizend gebruikers die ooit geregistreerd hadden, terug, en werden terug aktief.
Mastodon heeft natuurlijk niet dat soort middelen van Twitter ter beschikking, en verslikte zich even in de aangroei.
Het werkt ook niet op zo’n gecentraliseerde manier; het is een “federated social network”, verspreid over vele duizenden servers. De gebruiker kiest een server, net zoals hij hosting zou kiezen voor een site of e-mail.
Het Mastodon project werd opgestart door Eugen Rochko. Hij had bedenkingen bij de manier hoe Twitter omgaat met ongewenst gedrag, en de gebrekkige mogelijkheden om je als gebruiker af te schermen. Hij wil met Mastodon ene veiliger en menselijker netwerk maken, momenteel ook zonder advertenties. Een post noemen ze een “Toot” ipv een tweet, het verwijst naar het toeteren van een olifant.
Er zouden al meer dan 4 miljoen gebruikers op zitten.
Er zijn apps voor iOS en Android.

Eind vorige maand kwam de serversoftware Mastodon 3.5 uit op GitHub. De software is open source, onder de licentie AGPLv3.

Er was even een rel, toen er (op twitter) screenshots van “Truth Social” uitlekten, dat is het project waarmee Trump een eigen sociaal netwerk wil bouwen. Blijkbaar gebruikte de “Trump Media & Technology Group” gewoon een kopie van Mastodon voor hun netwerk, een beetje aangepast, maar zonder zich aan de AGPLv3 licentie te houden. De Truth site zegt dat hun code geheim en van hen zelf is, maar de foutpagina op de Thruth site gebruikte zelfs het tekeningetje van een olifant dat origineel voor Mastodon gemaakt is.
De advokaten van Mastodon stuurden al een aangetekende brief…

(trouwens toen gebruikers de domeinnaam van trumps’ truth ontdekten, en doorhadden dat het eigenlijk mastodon was, konden ze gemakkelijk de URL gissen om een account aan te maken, en natuurlijk was de eerste die ze probeerden .. @donaldtrump…)

https://joinmastodon.org/#getting-started

https://blog.joinmastodon.org/2018/08/mastodon-quick-start-guide/

https://www.theverge.com/2021/10/22/22740354/trump-truth-social-network-spac-mastodon-license-software-freedom-conservancy


Dunne luidpreker

Op de nieuwssite van de Amerikaanse universiteit M I T, wordt uitgepakt met de ontwikkeling van een nieuw soort luidspreker, zo dun als een blad papier.
Ze tonen een demonstratie met een stukje doorschijnend plastiek, zoiets als een palstieken kaftje of een beschermhoesje voor een document.
Met een krokodilleklem sluiten ze een luidsprekerdraad aan, en het blad speelt muziek alsof het een luidspreker is.
Het materiaal dat gebruikt werd is PET, met een laagje PVDF, piezo-electrisch materiaal van 8 micron dik.
Het piezo-vel is verdeeld in vele kleine halve-bolvormige gewelven, die allemaal individueel trillen. Er is aan de voor en achterzijde van het vel een beschermlaag voorzien die ruimte laat voor de beweging die nodig is om het geluid te maken. Het geluid wordt samengesteld uit de de vele duizenden piezo-gewelfjes.
Door de eigenschappen van het materiaal is er relatief weinig energie nodig om het geluid te produceren, een tiende van wat klassieke luidsprekersystemen nodig hebben.
Het vel kan gewoon aan de muur gehangen worden. De productiekost van het materiaal zou veelbelovend laag zijn.

https://news.mit.edu/2022/low-power-thin-loudspeaker-0426


Meteorieten en DNA

Bij de zoektocht naar de oorsprong van het leven wordt gekeken naar de bouwstenen van de genetische code van de organismen op aarde. Suikers, fosfaten en een vijftal nucleobasen (cytosine, guanine, adenine, thymine en uracil) vormen de belangrijkste bouwstenen.
Ooit op aarde moet in een smeltkroes daarmee leven ontstaan zijn, maar is dat werkelijk op aarde gebeurt, met elementen die typisch voor de aarde zijn? Regelmatig storten er brokstukken uit de ruimte op de aarde, en voor we aan ruimtevaart deden, waren dat meteorieten. De vertellen ons iets over de ruimte en als ze teruggevonden worden, worden ze onderzocht en gedateerd. Uit dat onderzoek komt naar voren dat één of meer van die nucleobasen aanwezig kan zijn in zo’n brokstuk. De laatste jaren zijn de technieken verfijnd, en hebben wetenschappers uit Japan samen met de NASA meteoriet-stalen onderzocht en er alle vijf de basen in kunnen terugvinden. Dat betekent op zich nog niets, want na tientallen jaren op aarde kunnen die “besmet” zijn met materiaal dat op aarde aanwezig is.
Bij vergelijkend werd de concentratie van de basen in de meteorietstukken vergeleken met die van de grond waar de stukken gevonden zijn. Als in de meteorietstukjes twintig keer lagere waarden van een bepaalde nucleobase gevonden wordt dan in de gesteenten eromheen, kan dat op mogelijke besmetting wijzen. Maar in sommige onderzoeken was het restultaat omgekeerd, en bevatten de ruimtestenen méér nucleobasen dan de omliggende gesteenten. Bovendien werden er isomeren van de nucleobases aangetroffen, die niet in de omgeving voorkwamen. Dat lijkt er toch op te wijzen dat deze bouwstenen van dna origineel in de ruimtestenen aanwezig waren. In 2023 zal een missie van de NASA terugkeren met een staal van de asteroide “Bennu”. In 1999 werd die dicht bij de Aarde ontdekt. In 2020 nam de OSIRIS-REx missie er een staal van, en als alles goed gaat komt dat volgend jaar in september heel aan op aarde. Het zal interessant zijn om daar onmiddellijk metingen op te doen.

https://www.youtube.com/watch?v=otcgXyqbW-M

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.