Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Gratis rommel * Armworstelen * Google deal * Makerbot wordt groot * Touchpad-strijd

i-nieuws 6 na 6 ** August 25th, 2011 by wim.webgang **

Gratis rommel

Op de smartphones begint de ongevraagd geïnstalleerde software opgang te maken.

Een gebruiker stelde op een nieuwe Sony Ericsson een hoop rommel-software aan die hij bovendien ook niet zomaar kon verwijderen:
- een Antivirus programma
- een app store
- nog een app store
- een derde app store
- en nog een vierde app store
- een aantal spelletjes

Gewone pc gebruikers zijn het misschien gewend; allerlei programma’s, meestal beperkte versies die enkel dienen om het te laten uitproberen, en met de bedoeling de volledige versie te verkopen. Of allerlei programma’s of links naar sites die proberen je een dienst te verkopen.

Linux gebruikers zijn dat helemaal ontwent; de meeste Linux distributies leveren een clean systeem af, met enkel echt bruikbare programma’s, en bovendien de mogelijkheid om gemakkelijk en gratis programma’s bij te installeren uit een door de distributie gecontroleerde bibliotheek.

Armworstelen

Twee giganten liggen met elkaar in de clinch: Oracle en Google. Oracle kwam door overname van Sun in bezit van Java. Java is een programmeertaal, maar ook een platform. Oracle vindt dat Google onterecht grote stukken van Java gebruikt heeft om hun Android smartphone-systeem te bouwen. Het ergste is dat ze java niet gebruikt hebben in de volledige vorm, maar er een eigen platform mee gebouwd hebben waar gewone java programma’s niet op draaien. Ze hebben daarmee voor Oracle de deur tot de mobiele markt op voorhand gesloten.
Zelf hecht Google wel veel belang aan het in zijn geheel gebruiken van Android door de bouwers van Android toestellen.
De rechtbank moet zich erover uitspreken, maar dat schijnt nog wel even te gaan duren.

Misschien daarom dat Mozilla een open API voor het web voorstelt, om toch tot compatibiliteit te komen met web-apps.

Google deal

Google betaalt in de VS 500 miljoen dollar als minnelijke schikking in het dossier van reklame voor onwettelijke verkoop van geneesmiddelen. Google was veel te los in de omgang met de reklameverkoop ervoor. Ze verdienden er dan waarschijnlijk ook zo’n miljard dollar mee. Na het openen van een strafrechterlijk onderzoek waren ze bereid te onderhandelen.

Makerbot wordt groot

Makerbot, de makers van een persoonlijke 3D printer-kit, heeft een investering van 10 miljoen dollar binnengehaald.
De investeerders krijgen een zitje in het bestuur, maar verder verandert er niets aan het concept; het is de bedoeling het 3D printen bereikbaar te maken voor iedereen. Een van de investeerders is Bezos Expeditions. Jeff Bezos is bekend van Amazon.com.

Touchpad-strijd

Hoewel touchpads al lang bestaan is de consument toch pas echt beginnen toehappen bij het iPad van Apple. Andere fabrikanten passen hun strategie aan, maar dat lukt niet altijd. HP bv, dat zijn touchpad computers verkocht voor rond 400 a 500 dollar, heeft nu de strijd opgegeven. De enorme voorraad onverkochte toestellen wordt uitverkocht voor een spotprijs. Ze stoppen helemaal met hun tablet computers, en gooien daarmee ook het webOs weg, dat ze verworven hadden bij de overname van palm. Dat systeem had wel lof gekregen, was technisch evengoed als Apple’s iOs en Android, en/of soms zelfs beter. Het beloofde al moeilijk te worden om nog aanzienlijk marktaandeel te veroveren tussen de systemen van Apple en de vele Android-toestellen.

Maar er schuilt meer achter bij HP dan een niet gehaalde timing of mislukte marketing. Hp gaat namelijk helemaal stoppen met personal computers, laptops en smartphones. Heel de pc-afdeling, die zowat 1/3 van de omzet van het bedrijf uitmaakte, wordt afgestoten, en dat is wel een kleine schok als je weet dat ze wereldwijd de grootste pc-verkoper zijn. In de bedrijfswereld waren de toestellen gekend als stevige, stabiele, handig te onderhouden computers. Maar door de prijsdruk op de consumentenmarkt moest HP ook steeds meer goedkope uitvoeringen op de markt brengen.

HP nam in 2002 Compaq over en werd zo nummer 1 in de pc markt. Misschien dat de pc-afdeling wordt afgestoten en onder die naam verderleeft. Hp heeft verder nog diensten en computers op hoger serverniveau, voor grote databases, analytische systemen enz.

IBM deed gelijkaardig in 2005, toen het zijn pc-afdeling aan Lenovo verkocht. En het is ook IBM waarmee ze in concurrentie zullen blijven in dat hogere segment met vooropgezette bredere winstmarges.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.