Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Apple overhoop met Motorola * Sociale netwerken en vragen * Dashboard interface * App inventor sluiten of openen

i-nieuws 6 na 6 ** August 11th, 2011 by wim.webgang **

Apple overhoop met Motorola

Apple heeft de strijd aangebonden tegen tablet computers, en de makers ervan. Dat neemt dan de vorm aan van een juridische strijd; fabrikanten worden voor de rechtbank gedaagd voor het overtreden van patenten die Apple uitspeelt. Een belangrijke zaak in Europa richtte zich tegen de Samsung Galaxy Tab.
Nu blijkt dat er ook tegen Motorola een klacht is ingediend, eveneens in Duitsland. Motorola maakt een tablet-pc onder de naam “Xoom”. De Xoom draait op Android.
Verder loopt er ook een klacht tegen een Duitse fabrikant, JAY-tech.
Apple probeert door een uitspraak van de rechtbank de concurrerende tablets van de markt te laten halen. Ze gebruiken daarvoor patenten op technisch gebied en op het uiterlijke ontwerp, en softwarepatenten,

Meer op Florian Müllers’ fosspatents.blogspot.com

Sociale netwerken en vragen

In Engeland gaan nu stemmen op om de overheid de mogelijkheid te geven om sociale netwerksites te sluiten of van het internet te halen in geval van zware sociale onrusten. Een parlementslid heeft daarover een wetsvoorstel ingediend.

Hij wil dat er samengewerkt wordt tussen politiediensten, inlichtingendiensten en de industrie om het mogelijk te maken om de communicatie gericht te stoppen om geweld, anarchie en criminaliteit tegen te gaan.

Een aantal sociale netwerksites vragen al een tijd dat gebruikers hun echte naam zouden gebruiken om een account aan te maken. Google plus en Facebook vaardigen zelfs sancties uit voor wie zich er niet aan houdt.
Veel gebruikers hebben zich eraan aangepast, maar daarmee komt het anoniem gebruik door dissidenten, slachtoffers van stalking of identiteitsdiefstal, enz in de verdrukking.

Dashboard interface

Vroeger diende de combinatie pedalen, stuur en dashboard als voorbeeld van een interface voor informaticastudenten. Computerprogramma’s moeten bediend worden en hebben dus een interface nodig met de gebruiker, die door de programmeur moet voorzien worden.

Nu gaat de universiteit van Munchen samenwerken met de autoindustrie aan een nieuwe interface tussen de wagen en de bestuurder, in de vorm van een computertoepassing. Een figuurtje op het scherm van het dashboard zal de bestuurder uitleg geven.
In het beste geval is er geen gebruiksaanwijzing meer nodig bij de auto; alles wordt verklaard door je virtuele co-driver.
De combinatie met spraaktechnologie zoals bij een navigatiesysteem ligt voor de hand, en die zou in twee richtingen gaan: je krijgt niet alleen gesproken uitleg, je kan ook zelf vragen stellen.
Bovendien kan je via het touch-screen bv plaatsen op de auto aanwijzen om je vragen te verduidelijken.
De ontwikkelaars proberen er ook rekening mee te houden dat zo’n behulpzaam figuurtje afleidend kan zijn voor een bestuurder die aan het rijden is. Dus zouden ze tijdens het rijden het scherm willen dimmen en enkel de spraakinterface aktief laten.

Hopelijk geeft dat niet het “paperclip” gevoel, en is de interface zelf niet buiten gebruik als er uitleg nodig is.


App inventor sluiten of openen

Wie Google’s App Inventor nog wil gebruiken moet snel zijn; Google heeft de stekker uit het 5-koppig Google Lab team getrokken dat dit platform mogelijk maakte. Het diende om op een gemakkelijke manier, met klikken en slepen, programmaatjes te maken voor het Android platform. Het platform richtte zich vooral op scholieren en studenten.

Er wordt wel gesproken over het “open sourcen” van het platform, hoewel nog niet duidelijk is hoe en wanneer.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.