Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Uitgepakt met de Raspberry Pi 400

Uitzending do 18:00 ** May 20th, 2021 by wim.webgang **

We pakken een Raspberry Pi 400 uit (versie “FR” – dat wil zeggen met azerty toetsenbord) – Marthe krijgt de doos met “informatique personnel”, en de eer; ze beschrijft “votre ordinateur personnel complet” …
(foto: Marthe)
Op de foto te zien:

  • midden links op het mengpaneel staat de doos, de rode achterkant met de gegevens (in het Frans).
  • wit toetsenbord eronder = Raspberry Pi 400; met een menu-toets met een “raspberry” erop. Marthe merkt op dat de functietoetsen maar tot 10 gaan, en dat F1 en F2 met een extra Fn toets moeten omgeschakeld worden naar F11 en F12. De rechtse “Alt” toets vermeldt geen “Alt-Gr” zoals op een normaal toetsenbord. Ook is dit geen Belgische maar wel een Franse AZERTY en dat zorgt voor een paar kleine verschillen, zoals de ! die niet onder de 8 staat maar onderaan rechts. Het euro-teken staat bij de “E”, het at-teken @ staat onder de O ipv onder de 2 enz..;
  • de witte muis die er op is aangesloten, is geen originele Raspberry Pi muis (eender welke kan, gewone usb aansluiting)
  • Kabels en stekkers: overgangskabeltje hdmi-mini naar HDMI; HDMI naar VGA.
  • (grijze laptop die Broadcast Control Pannel draait staat daarachter*)
  • in de achtergrond het vga scherm waarop de combinatie is aangesloten; je ziet de raspberry pi OS desktop.

Deze doos bevat echt alleen maar het toetsenbord-met-raspberry Pi ingebouwd. Geen stroomkabel/adapter (usb-c nodig), geen beeldschermkabel (micro-hdmi nodig), geen handleiding, geen muis (usb), geen besturingssysteem (micro-SD kaart is nodig met systeem naar keuze-meestal raspbian/raspberry pi OS).

Maar er bestaan ook iets uitgebreidere kits waar dat allemaal wel bij zit, kwestie van te zien wat je nog hebt liggen/wat je nodig hebt.

Marthe doet nog een opvallende ontdekking: er is geen audio uitgang (itt Raspberry Pi 4, heeft mini-jack). Achteraan zit een rubberen afdek-klepje waaronder de 40 pinnen van de GPIO. Die zitten binnen de behuizing, dus een extra (verleng)kabeltje of een “break-out board” zal waarschijnlijk handig/nodig zijn.
Wim merkt dat er geen “on board” aansluitingen zijn voor camera/scherm zoals met platte kabels kan bij de Raspberry Pi 4, je kan die bestaande hardware dus niet gebruiken voor de 400.

In een interview in Rasperry Pi magazine vertelt de Raspberry Pi foundation wat de bedoeling is van dit apparaat, en wat er speciaal aan is.
Zoals de ingebouwde grote metalen plaat die als koellichaam dient waardoor de snelheid van de processor opgekrikt kon worden tot boven die van de Raspberry Pi 4, en dit zonder ingebouwde ventilator.

Ondertussen hebben we genoeg kabels en adapters bijeengesprokkeld, om de 400 te kunnen starten; de aan-knop is een beetje zoeken, met de FN-toets en de F10 toets zou het moeten gaan, maar dan liefst met een besturingssysteem (de SD-kaartlezer is aanvankelijk leeg); daarom de SD kaart uit onze Enviro-plus Raspberry Pi 4 gehaald de te verwachten desktop komt op het scherm.

* De vraag voor ons voor volgende week: Is de 400 bruikbaar voor een uitzending van WebGang? Dat wil zeggen de laptop vervangen voor produktie en uitzending.
- informatie opzoeken, de teksten er op schrijven, muziek downloaden, website updaten, en vooral het Webgang Control Panel er op draaien tijdens de uitzending!


Volgende week:
- waarom een “FR” versie kopen? Of waarom eventueel niet?
- Bruikbaar als desktop? vraagt Silvia zich af per mail
- Hoe zit het met de prijs? En in verglijking met de RasPi 4?
- … (mail uw vragen..)

Muziek
18:13 Nctrnm – Aim
18:40 Nctrnm – Roof
18:53 Kai Engel – Traffic

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.