Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Freenode ontslag * Onaanvaardbaar

i-nieuws 6 na 6 ** May 20th, 2021 by wim.webgang **

Freenode ontslag

Een van de grootste vrije en open source netwerken van IRC (internet relay chat), zit in een crisis. Een nieuwe eigenaar heeft Freenode een paar jaar geleden overgenomen en het personeel reageert nu op de nieuwe politiek. Ze namen massaal ontslag.
Eén van de ontslagbrieven kan je vinden op GitHub:
aaronmdjones/freenode-resign-letter.txt
Daarin schets Aaron Jones een gedetailleerde tijdslijn van de gebeurtenissen. Hijzelf werkte er sinds 2019.
Het irc netwerk draait op vrijwilligers, en in een commerciële sponsorovereenkomst ivm de infrastructuur waar Freenode op draait, was bepaald dat die vrijwilligers dat onafhankelijk konden blijven doen. Dat was toen zo gecommuniceerd door de toenmalige leiding van Freenode, maar in de praktijk blijkt die onafhankelijk niet goed verankerd te zijn geweest op papier.
Toen de eigenaar van de infrastructuur de naam van een eigen bedrijf begon te pushen op de website van Freenode, en daar reaktie op kwam omdat dat zonder overleg met de vrijwilligers gebeurde, nam een vroegere verantwoordelijke die het contract geregeld had, ontslag.
Vanaf dan gebeurden steeds meer ingrepen in de werking van Freenode, wat uiteindelijk leidde grote onrust onder de medewerkers. Die maken zich ondermeer zorgen over de gegevens waarover de nieuwe eigenaar gaat beschikken, en als die daar niet correct mee omgaat willen de medewerkers daar niet verantwoordelijk voor zijn. Ze kunnen de overeenkomst die niet publiek was, niet meer aanvechten, en dus nemen ze ontslag.

Een deel van die medewerkers sticht een nieuw netwerk, en op kline.sh vind je een artikel onder de titel: “freenode now belongs to Andrew Lee, and I’m leaving for a new network.”

Daarin worden meer details gegeven hoe ze libera.chat oprichten, waarop je kan verbinden met irc.libera.chat, ssl poort 6697.

meer:

https://gist.github.com/aaronmdjones/1a9a93ded5b7d162c3f58bdd66b8f491

https://kline.sh/

Onaanvaardbaar

In de VS loopt een rechtszaak van Epic games tegen Apple, omdat de ontwikkelaar van spellen als Fortnite vindt dat Apple zijn macht misbruikt om onevenredig hoge percentages te vragen op de verkoop van games op hun platform, en de opbrengsten van virtuele goederen die in de games kunnen aangekocht worden. De app van Epic werd verwijderd omdat Epic gebruikers wilde laten betalen langs een andere weg dan langs Apple.
Epic klaagt het monopolie van Apple op de iPhone en iPad aan en hoopt bij de rechtbank zijn gelijk te halen, niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere games waarin virtuele goederen worden verkocht.
Alle ontwikkelaars die apps of games willen aanbieden voor gebruikers van iPhone en iPad, moeten wel via de App Store werken, want dat is de enige manier om gebruikers te bereiken op dat platform. Dus niet alleen de ontwikkelaars van apps zitten vast, ook de gebruikers. Op Android zijn er bv verschillende online winkels waar je apps kan aankopen, en daar is dus meer keuze. Epic zit nu vast met miljoenen spelers die geen nieuwe versie kunnen aankopen, die niet kunnen upgraden, enz.
Apple verdedigt zich door te zeggen dat ze hun systeem proberen waterdicht te houden om hun gebruikers te beschermen, bv tegen malware. Ze geven aan dat hun mobiel platform daardoor bv veel veiliger is dan hun computersysteem OSX, gebruikt op iMacs en andere computers van Apple.
Hij probeerde te antwoorden op de vraag van de rechter waarom de Mac wel verschillende app stores kan hebben, en de iphone niet. De vice-president van software enineering bij Apple zei dat ze een onaanvaardbare hoeveelheid malware hebben op hun computers. En hij verwees ook naar het grotere malware probleem op Android, dat wel verschillende app stores heeft.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.