Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Bada Linux * Cameranetwerk * OpenSuse 11.2 * Fedora 12 * Probleem voor Mac-clone * Reklameslot * Recht op internet * Wel of niet ingebroken * ZBot masters aangehouden

WebGang blog ** November 19th, 2009 by wim.webgang **

19/11/2009


Bada Linux

Een grote fabrikant van electronica heeft bekendgemaakt dat ze een eigen “Open Mobile Platform” starten. Deze formulering komt enigszins bekend voor en doet aan combinaties met Linux denken.
Bada is de naam, wat Koreaans is voor oceaan, en het zal gebruikt worden op een hele reeks nieuwe mobiele apparaten. Er komt een site voor ontwikkelaars, maar die start pas in december. De electronicafabrikant hoopt een aantal programmeurs warm te krijgen om programma’s te maken voor hun “platform”.

bada linux?

Cameranetwerk

Chicago bouwde een netwerk uit van 1500 politiecamera’s, die op plaatsen aangebracht werden die “probleemlocaties”. Vanuit een controlekamer kunnen beelden opgeroepen worden van een locatie vanwaar een noodoproep komt, wat dagelijks 15000 keer gebeurt. Volgens de politie hielpen die beelden al bij het arresteren van duizenden personen.
Het unieke van het netwerk is echter dat IBM eraan heeft meegewerkt om naast de 1500 politiecamera’s, ook allerlei andere camera’s mee aan te sluiten op het netwerk: bewakingscamera’s van openbaar vervoer, prive-firma’s, tot en met prive-personen. Het juiste aantal daarvan wordt een veelvoud van het aantal politiecamera’s geschat, maar de stad geeft de cijfers niet vrij. Ze geven ook geen details over wie er allemaal toegang heeft tot de beelden. De beelden kunnen blijkbaar wel gebruikt worden door de rechtbank. Ze kunnen dus ook nadien nog terug opgeroepen worden. Het systeem is zo groot dat het onmogelijk is alle beelden live te laten bekijken door politiediensten.

OpenSuse 11.2

De nieuwe uitgave van OpenSuse 11.2, bevat de Linux kern versie 2.6.31. Het standaard bestandssysteem is Ext4, maar natuurlijk zijn andere bestandssystemen mogelijk, bv Ext3. Downloads zijn beschikbaar op het web (link hier).
Als desktopomgeving is standaard de nieuwe KDE voorzien, nl KDE 4.3. Daarnaast zijn GNOME 2.28 en XFCE voorzien. KDE gebruikers zullen een betere integratie vinden van KDE met Firefox, OpenOffice.org en andere programma’s, alles overgezet naar KDE4, zoals KNetworkManager, Amarok, Digikam, k3b, Konversation.
.

Probleem voor Mac-clone

Het bedrijf Psystar, dat mac-clonen bouwde, is in de rechtbank in het ongelijk gesteld. Apple had geklaagd dat ze de DMCA en verschillende copyrights en andere rechten van Apple hadden overtreden om de toestellen te doen werken met het OS-X besturingssysteem. Psystar had geklaagd dat Apple de copyrightswetten misbruikte, en dat laatste is door de rechtbank afgewezen.

Reklameslot

Apple heeft een patent genomen op het verplicht doen reageren op een advertentie. De techniek bestaat erin dat de advertentie het apparaat bevriest tot de gebruiker een vraag van de advertentie beantwoord heeft, eventueel door klikken of kiezen.
Om zo drastisch te kunnen werken moet de techonologie diep in het systeem ingebouwd worden. Dat heeft dan weer het voordeel dat de advertenties op alle momenten van het gebruik kunnen opduiken. De beschrijving doet vooral denken aan mobiele toepassing.

Diep in het operating systeem ingebouwd .. zal je binnenkort moeten betalen om reklamevrij te kunnen werken? Eigenlijk verwacht je zoiets eerder van Google. Het kan misschien een motivatie worden voor meer mensen om eens naar “vrije” software te kijken, die “vrijheid” kan er weer een betekenis bijkrijgen: “reklame-vrij”.

Recht op internet
Spanje gaat net als Finland het recht op internet wettelijk vastleggen. Vanaf 2011 hebben inwoners van Spanje recht op een verbinding met een minimum snelheid van 1 MbS. Dat moet bovendien aangeboden worden tegen een “redelijke” prijs.

Wel of niet ingebroken
De eerdere berichten, vorige week, van inbraak in het Braziliaans systeem van stroomvoorziening werden later tegengesproken. Ondertussen hebben computerkrakers vorige donderdag wel de website van de stroomleverancier O.N.S. gekraakt.
Dat is tenminste duidelijk te verifiëren.

ONS – Operador Nacional do Sistema Elétrico

op www.ons.org.br

Fedora 12
Het Fedora project kondigde woensdag de officiele uitgave van Fedora 12 aan. Vanzelfsprekend is deze Linux distributie te downloaden. De software voor 32 bit systemen is gecompileerd met speciale optimalisatie voor de Atom processor, die in veel netbooks voorkomt. Er is een nieuwe yum-presto plugin die ervoor zorgt dat de updates voor het systeem veel kleinere bestanden gebruiken. Dat komt door een nieuwe compressiemethode, maar ook door de inhoud van de updates te veranderen: alleen de verschillen met de originele files worden doorgestuurd. Er is betere ogg kwaliteit, en uitbreidingen in de virtualisatietools, naast vele andere verbeteringen. Een ingrijpende verandering is het opstartsysteem; daarvoor wordt nu “Dracut” gebruikt, ook terug te vinden bij OLPC. Voor netbook gebruikers is er trouwens nog de Moblin Desktop Environment, ook beschikbaar als Moblin Fedora Remix. Er zijn versies voor allerlei systemen, waarbij ook speciale versies om Fedora op een usb-stick te installeren, waarna je een laptop of pc kan starten vanop die usb stick.

ZBot masters aangehouden

In Manchester zijn een 20-jarige man en vrouw aangehouden op beschuldiging van misbruiken van computers voor fraude.
Het zijn de eerste aanhoudingen in Europa. De Zbot Trojan malware zou duizenden computers hebben aangetast met de bedoeling de gebruikers af te luisteren en bv bankgegevens te stelen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.