Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Formeel bezwaar tegen Sun-overname * Stroomonderbreking * Energie FUD * Intel en AMD sluiten vrede

i-nieuws 6 na 6 ** November 12th, 2009 by wim.webgang **

12/11/2009


Formeel bezwaar tegen Sun-overname

De Europese autoriteit voor mededingen tekent formeel bezwaar aan tegen de overname van Sun door Oracle. Zoals vroeger al bleek gaat het over de MySQL databank, een van de vele onderdelen van Sun, verworven door een overname. De Europese instantie vreest dat nu Oracle, dat al de grootste commerciele database heeft, nu ook de grootste open source databank controleert, er gevaar is voor concurrentievervalsing in de databankmarkt. Oracle weerlegt dat door te stellen dat er verschillende grote databankleveranciers zijn, en dat een open source programma zomaar niet kan verdwijnen. Oracle beweert dat de EU diensten de databankmarkt niet kennen en envenmin de open source wereld begrijpen.

De EU nam vroeger ook al andere overnames van Oracle onder de loep: de overname van BEA System werd goedgekeurd in 2008. Toen oordeelde de EU dat er tussen Oracle en BEA geen overlapping was, en dat er op middlewaregebied genoeg concurrentie overbleef van bedrijven als IBM, SAP, Sun en Microsoft. In december 2005 werd Oracle’s overname van Siebel goedgekeurd. In oktober oktober 2004 werd de overname van Peoplesoft goedgekeurd.

Het onderzoek naar deze overname startte begin september, de commissie heeft tijd tot 19 januari 2010 om een definitieve uitspraak te doen. De website van de EU gebruikt zelf een Oracle databank:

volgens deze gegevens.


In wiens voordeel is nu deze reaktie van de Europese commissie? Zeker niet in het voordeel van Oracle. De onzekerheid over de overname tast het zakendoen van Sun sterk aan. Dus Oracle wordt aangetast, Sun wordt aangetast, waardoor waardoor alles wat onder Sun zit wordt geraakt: Java wordt aangetast, MySQL wordt aangetast, OpenOffice wordt aangetast, enz. En dat is allemaal in het voordeel van de “overkant”. Wat of wie is de overkant van Sun’s gamma?
- van Java (C# en dotnet van Microsoft),
- van OpenOffice (MS Office),
- van Sun/solaris (Windows server),
- van Oracle en MySQL (MS SQL server).
Dus het hele gedrag van de Europese dienst voor concurrentiebeleid is in het voordeel van … Monopolist Microsoft.

Als de Europese concurrentie-minister het ernstig meent met zijn bezorgdheid over de kansen van open source, moeten ze misschien eens kijken naar de keuze van besturingssysteem, waar Microsoft nu met geld en marketinggeweld de netbook-markt schoongemaakt heeft, waardoor nauwelijks nog netbooks met Linux verkrijgbaar zijn.


EU : over oracle

EU: “Mergers: Commission opens in-depth investigation into proposed takeover of Sun Microsystems by Oracle”

Oracle’s reaktie: The transaction does not threaten to reduce competition in the slightest, including in the database market. The Commission’s Statement of Objections reveals a profound misunderstanding of both database competition and open source dynamics.

Stroomonderbreking

Volgens CBS zijn grote stroomonderbrekingen in Braziliƫ een paar jaar geleden, veroorzaakt door computerinbrekers.
In 2005 werden een paar kleine steden getroffen, maar in 2007 kwamen meer dan 3 miljoen mensen zonder stroom te zitten.

Inbrekers geraakten binnen in het controlesysteem en veroorzaakten de “blackout”. President Obama wil meer aandacht besteden aan de beveiliging van het Amerikaanse stroomnet, dat daar niet tegen gewapend is.

Een stroomonderbreking op een bepaalde plaats doet de vraag naar stroom bij andere centrales plots toenemen en kan die overbelasten, zodat die ook uitschakelen. Zo krijg je een kettingreaktie die een land of een deel van een land volledig zonder stroom kan zetten.

Stroomproducenten zijn voorzien op kleine problemen, maar niet op een aanval op het systeem, waarbij het computersysteem misleid wordt dat de stroomvoorziening coƶrdineert.

Toch is het niet de eerste keer dat er aandacht is voor dit soort probleem. Bij de overgang van 1999 naar 2000 werd al gevreesd voor het uitvallen van de infrastructuur door computerpannes.
De huidige aandacht komt door een gepensioneerde chef van de spionagedienst, die toegaf dat in 2007 is ingebroken in de computersystemen van de regering en dat terrabytes aan gegevens zijn gekopieerd naar externe computersystemen. De getroffen systemen waren van het ministerie van landsverdediging, handel, en mogelijk van energie en ruimtevaart.

Energie FUD

Angst, onzekerheid en twijfel, in het Engels afgekort tot FUD, zijn de wapens van monopolisten, en dat geldt niet enkel bij besturingssystemen. Ook in de energiesektor zie je dezelfde strategie. De kernenergie-lobby probeert de publieke opinie bang te maken om volledig in te zetten op hernieuwbare energie. In Spanje kunnen de angsthazen ondertussen een lesje gaan leren. Het land heeft ingezet op windenergie en slaagt er in piekmomenten al in om de helft van zijn energiegebruik uit windmolens te halen.
Tijdens die piekmomenten was er geen enkel probleem met de “stabiliteit” van het electriciteitsnet.

.

Intel en AMD sluiten vrede

Intel en AMD hebben hun disputen bijgelegd, en een gezamelijke verklaring verspreid dat ze zich nu volop kunnen bezighouden met vernieuwing en ontwikkeling van hun technologie. Enerzijds was er een rechtszaak van AMD tegen Intel wegens monopoliepraktijken van Intel. Anderzijds waren er onenigheden over patenten. Er is nu een schikking getroffen waarbij Intel 1,25 miljard betaalt aan AMD, en deze laatste laat al zijn klachten vallen en zal er ook niet meer op terugkomen. Gedurende 5 jaar zullen ze een “cross license agreement” hebben over het gebruik van wederzijdse patenenten.

Amd’s mededeling

3Com overname door HP

HP wil 3Com overnemen voor 7,9 dollar per aandeel, wat neerkomt op een totaal van 2,7 miljard. De overeenkomst is door het bestuur van beide bedrijven goedgekeurd. 3Com is frabrikant van netwerk-apparatuur als switch, en heeft ook netwerkbeveiliging voor bedrijven onder zijn aanbod.

News Release van HP.

Letterlijk staat er in het document van de sec:

” On November 9, 2009, the European Commission issued a statement of objections relating to the acquisition of Sun by Oracle Corporation. The Statement of Objections sets out the Commission’s preliminary assessment regarding, and is limited to, the combination of Sun’s open source MySQL database product with Oracle’s enterprise database products and its potential negative effects on competition in the market for database products. The issuing of a Statement of Objections allows addressees to present arguments in response to the Commission’s preliminary assessment of the competitive effects of a notified transaction. A Statement of Objections is a preparatory document that does not prejudge the European Commission’s final decision. Any final decision by the European Commission is subject to appeal to the European Court of First Instance.”

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.