Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Linux beveiliging * WebOS te huur * De weg kwijt * Tekort aan chips * Helium Disk

i-nieuws 6 na 6 ** February 25th, 2021 by wim.webgang **

Linux beveiliging

Google is bezorgd over de veiligheid van Linux en andere open source software. Ze zijn zelf intensieve gebruikers van Linux, zowel in de kern van Android apparaten, als in hun servers en desktops. Google maakt zijn Linux versies zelf, rechtstreeks van het compileren van de broncode, die ze in hun eigen repositories houden. Aanpassingen aan de Linux kern implementeren ze dus zelf.
Hun open source security team wordt uitgebreid met een aantal mensen die ook vroeger al aan de Linux kern werkten, maar dan voor de Linux Foundation. Ook de Linux Foundation krijgt sponsoring van Google, maar nu gaan ze rechtstreeks twee voltijdse kernel hackers betalen: Gustavo Silva, en Nathan Chancellor.

WebOS te huur

LG zegt dat het zijn webOS op de markt gaat brengen, en hoopt dat ook andere merken hun systeem zullen gaan gebruiken, in licentie. Het is een heel ecosysteem van het operating systeem, met afstandsbediening, stembediening enz. Het laatste jaar werd het bedrijfseigen systeem upgedate naar webOS 6.0, en werd bv het navigatiemenu aangepast.
Wie vroeger nog een Palm Pre smartphone heeft gehad, zal zich misschien herinneren dat rond 2010 het bedrijf een eigen Palm webOS ontwikkelde op basis van een Linux kern.
Palm werd overgenomen door HP, dat een aantal apparaten op de markt bracht met webOS, en het systeem wou gebruiken voor smartphones, tablets en printers. In 2012, na het afkalven van hun afdeling consumentenapparaten, gaf HP een open source versie uit onder de naam “Open webOS”. In 2013 verkocht HP hun webOS aan LG Electronics, voor gebruik in hun slimme tv’s, en IOT apparaten. Een aantal patenten in de rand van webOS verkocht HP aan Qualcomm. De aankondiging van LG is een beetje bizar, want ook zij hebben een open source versie van webOS onderhouden.
Het gaat dus waarschijnlijk over de eigen ontwikkelingen van LG die draaien bovenop webOS.

Voor de Linux roots van webOS en Palm Pre kan je terecht op de van pinguins vergeven wiki “www.webos-internals.org”, waarvan ook een Franse, Italiaanse, enz Chinese vertaling bestaat.

https://www.webos-internals.org/

De weg kwijt

Sommige Roomba stofzuigers zijn sinds een software update de weg kwijt. Het zijn automatische stofzuigers van iRobot, die zelf zijn weg zoekt, en zelfs onthoudt hoe de kamer er uit ziet.
De stofzuigerrobot gebruikt clouddiensten via een verbinding met de wifi. “Onze robots worden steeds slimmer”, zegt de slogan op de website van roomba. Dat zou kunnen, want het apparaat checkt zelf op internet of er updates zijn als het in zijn homebase zit, en haalt die af en installeert ze.
Na firmware update 3.12.8 meldden gebruikers dat hun stofzuiger wel dronken leek. Hij tolde doelloos rond, stootte tegen allerlei meubels, en viel stil midden in de open ruimte in de kamer. Hij vindt zijn laadstation niet meer terug en gaat in coma wegens platte batterij. Sommige andere gebruikers merkten enkel op dat het toestel er langer over doet om de kamer te stofzuigen.
Het handigste zou zijn de update terug te draaien, maar dat lijkt niet zo vanzelfsprekend. Heel wat gebruikers hebben contact genomen met de fabrikant, en die zegde toe de update terug te draaien, maar dat lijkt na weken nog niet gelukt. iRobot heeft het probleem ondertussen bevestigd voor de gebruikers van i7 en s9 toestellen, en toegegeven dat het nog wel een paar weken kan duren; blijkbaar moeten ze een nieuwe update maken.

Op de Nederlandstalige website is het helemaal eigenaardig: daar staat voor de S -serie een aantal updates vermeld, die onderaan beginnen bij 1.1.14 van mei 2019 om dan met stijgend versienummer naar boven te gaan tot de voorlaatste 3.10.8 met als releasedatum september 2020, en als bovenste het hoogste versienummer 3.12.8 met als eigenaardige datum 20-11-2017!?

Tekort aan chips

Terwijl BelgiĆ« zich zorgen maakt over een tekort aan vaccins, maakt de VS zich zorgen aan een tekort aan chips. Niet de in olie gebakken aardappelschijfjes, maar wel de silicium versie. Er wordt geklaagd over tekorten in de automobielsector, waar de productie van auto’s vertraagt omdat de leveranciers van de computeronderdelen niet kunnen volgen. Ook in andere sectoren zijn er tekorten, zoals bij de fabrikanten van medische apparatuur. De VS beseft dat de productie van halfgeleiders of chips, een zwakke plek is in de aanvoerketen van hun industrie, dat merkten ze goed tijdens de wereldwijde coronacrisis. Nog maar 1/8 van de chips worden in de VS gemaakt, het overgrote deel komt van Azie. Ook in functie van de nationale veiligheid zou de VS liever meer productie in eigen land zien. Biden tekende een “executive order” om binnen de honderd dagen een analyse te maken om de sleutelproductie als die van halfgeleiders en batterijentechnologie in de VS te versterken.

Helium Disk

Toshiba heeft een nieuw soort harde schijf ontwikkeld, waarvan de behuizing gevuld wordt met helium, het gas dat gebruikt wordt om ballonnen op te laten. Binnenin wordt ook gebruik gemaakt van microgolven. En het energieverbruik is maar iets meer dan 4 Watt in werking, en een spectaculair 0,2 Watt in rust. Aangezien een harde schijf in een computer meestal meer in rust is dan in aktieve schrijf of leeswerking, is dit een belangrijke waard voor plaatsen waar de energie beperkt is, bv systemen die draaien op batterijen, en die dienen voor datalogging enz. De capaciteit bedraagt 18 Terabyte, de schijfbehuizing heeft intern 9 boven elkaar liggende schijven van 2 TB en 18 lees/schrijf koppen.

compiled by BCP v.0.5.10

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.