Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Centos Stream * Robots Worden Sterrekijkers * Rocky Linux * VLAN 20

i-nieuws 6 na 6 ** February 4th, 2021 by wim.webgang **

Centos Stream

Het Centos project kondigde eind vorig jaar aan zijn inspanningen te verschuiven van CentOS Linux naar CentOS stream. CentOS Linux was een Red Hat compatibele Linux distributie; bv hun laatste CentOS 8 was een community versie van de betalende Red Hat Linux RHEL 8.

Centos gaat nu haasje over doen met Red Hat, in plaats van een compatibele distributie van een bestaande Red Hat te maken, gaan ze aan de ontwikkeling werken van een versie die voor is op de officiële Red Hat. Dan lijken ze in het vaarwater te komen van Fedora, het Fedora project, dat eigenlijk de community versie is van Red Hat.

Eén van de gevolgen van die verandering is dat CentOS Linux 8, (RHEL8 cloon), niet meer zo lang ondersteund zal worden als de bedoeling was. Volgens het normale schema zou je Centos 8 kunnen gebruiken tot eind mei 2029, maar dat is nu ingekort tot 31 december 2021.

Veel gebruikers van CentOS waren daar niet mee opgezet, en één van de mede-oprichters van CentOS kondigde eind 2020 al aan een nieuwe distributie te starten om als CentOS alternatief te dienen en toch een langere ondersteuning te bieden voor gebruikers.

Wie meer over Stream wil weten, kan terecht op een CentOS Dojo voor Fosdem 2021, op vier en vijf februari 2021:

https://hopin.com/events/centos-dojo-fosdem

Robots Worden Sterrekijkers

Behalve naar de sterren kijken zijn er ook andere, saaiere taken voor astronomen. Het meer geavanceerde sterrenkijken verloopt immers onrechtstreeks. Er worden manueel gevoelige glasvezelmaterialen in de telescopen geplaatst om een bepaalde nachtelijke observatie te doen. Na verloop van tijd, dus na de observatieperiode, moeten die terug uit de optische appartuur gehaald worden en vervangen door nieuwe. Telkens moet er ook op gelet worden dat de positie van de appartuur perfect is afgesteld.
De fijne glasvezelbuisjes vangen het licht op, en het wordt per glasvezel afgeleid naar een spectrometer die het opgevangen licht per golflengte splitst voor analyse.
Nu wil het team van de “Sloan Digital Sky Survey’s New Mexico telescope” dit jaar robotjes gaan inzetten voor dat werk. Het voordeel is dat die veel sneller een nieuwe opstelling kunnen doen, in enkele minuten bv. Zo kunnen tijdens een nacht verschillende observatie worden gedaan, en kan sneller ingespeeld worden op gegevens die binnenkomen van andere bronnen, bv de Europese ruimtesatelliet Gaia. Daardoor is er niet minder werk voor de astronomen, ze zullen niet op straat belanden. Er zijn door toegenomen observatietechnieken nu eenmaal meer gegevens om te analyseren.

Rocky Linux

Gregory Kurtzer, ondermeer bekend van Warewulf voor High Performance Clusters, heeft een nieuw bedrijf opgericht: Ctrl-IQ. Daarmee richt hij zich op High Performance computing voor overheden, onderzoeksinstellingen en bedrijven. Naast HPC werken ze aan Performance Critical Computing, (PCC), cloud, hyper-scalers enz.
Het is nog een start-up en uit zich als een groep open source enthousiastelingen. En daarmee steunen ze ook een nieuwe Linux distributie: Rocky Linux.
Hoewel die waarschijnlijk niet zo nieuw is; er is een duidelijk verband met CentOS, dat Kurtzer samen met de ondertussen overleden Rocky McGaugh oprichtte in 2004, maar dat in 2014 opgekocht werd door RedHat.

Kurtzer gelooft dat de bestaansreden van CentOS nog altijd geldig is, en na de heroriëntering van CentOS, neemt hij die terug op met Rocky Linux. Rocky Linux wordt de zogenaamde “downstream build” van RHEL, die de upgrades en correcties overneemt nadat ze zijn toegepast in RHEL.

Maar als CentOS het moeilijkhad om financiëel onafhankelijk te overleven, wordt het zeker de vraag hoe Rocky Linux dat dan gaat doen…

https://rockylinux.org/

VLAN 20

VLAN werd deze week 20 jaar. Het is een project dat begon uit Network 2000, een groepswerk van studenten aan een school in Parijs, de Ecole Centrale Paris. Op 1 februari 2001 besliste de directeur van de school, monsieur Gourisse, dat het project mocht uitgegeven worden onder de GPL licentie. De software die zo open source werd bevatte VideoLAN client, VideoLAN server, VideoLAN bridge, VideoLAN Channel Switcher, enz. Maar ook belangrijke software die onder de oppervlakte het werk doet van het coderen-en decoderen van de mediabestanden: libdca, liba52, libmpeg2. Die softwarebibliotheken vervulden functies waar voorheen enkel proprietary drivers voor bestonden, afgeschermd door patenten, om bv DVD’s te decoderen. Doordat die open source werden konden ook andere open source / free software projecten er gebruik van maken voor hun software.
VLC player is nog steeds een enorm populaire software, herkenbaar aan het icoontje van de oranje verkeerskegel. De software bestaat voor Linux en andere systemen als OS/2, BSD, macOS en Windows. En voor niet-pc systemen als iOS en Android, ook de in bv TV’s ingebouwde versies. Het VideoLAN project heeft nu een eigen non-profit in Frankrijk, en heeft met bijna duizend vrijwilligers gewerkt aan het verder ontwikkelen van VLC.

compiled by BCP v.0.5.5

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.