Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Chongqing (3.28) * Foxconn en Linksys * Energie infrastuktuur mix. * Delete Facebook * Computerontwerp * Nieuwe Raspbian

i-nieuws 6 na 6 ** March 29th, 2018 by wim.webgang **

Chongqing (3.28)

Ondanks de onuitspreekbare naam is Chongqing toch toegankelijk bedoeld. Het is de naam van de nieuwe GNOME desktop, en GNOME inderdaad met hoofdletters; om duidelijk te maken dat het niet over de dwergen gaat, maar ook omdat het afkomstig is van een afkorting die begint met de bekende G van GNU. Vrije software dus, een Desktop voor op unix achtige systemen als BSD, en vooral Linux.
De desktop is hetgeen je op het scherm ziet bij een computer, en is grotendeels bepalend voor je gebruikservaring. Zelfs als je overstapt van één Linux distributie naar een andere, zal het verschil in gebruik heel klein zijn als je binnen dezelfde desktop blijft, eender of het Gnome of bv KDE is. GNOME zit in zijn evolutie binnen de reeks 3 met zijn laatste ontwikkelperiode van een half jaar nu aan versie 3.28 die onlangs is verschenen. De laatste grote GNOME conferentie van 2017 ging door in de Chinese stad Chongqing, en vandaar de naam.
GNOME wordt gemaakt door en voor een hele community, aan deze versie werkten bv meer dan 700 mensen mee. Er zitten meer dan 24.000 veranderingen in tegenover de vorige officiële versie. Dat lijkt misschien veel, maar daar zijn ook veel bug-fixes bij, correcties van kleine fouten.
Gnome is vrije software en de broncode kan gedownload worden, zodat je er aan kan meewerken of veranderingen voor eigen gebruik kan doen. Je kan hem ook gewoon installeren om hem te gebruiken als desktop natuurlijk. De meeste Linux gebruikers maken de keuze van desktop in hun Linux distributie, en krijgen de nieuwe GNOME versie automatisch als hun Linux distributie erop overstapt. De eenvoudigste manier om Gnome uit te proberen is dus via Linux; Fedora gebruikt bv standaard de GNOME desktop, en openSUSE heeft ook altijd de GNOME keuze, en in hun Tumbleweed versie is dat zelfs GNOME 3.28!
Linux distributies bieden dikwijls een keuze tussen GNOME, KDE, XFCE, LXDE, Openbox.
Sommige distributies maken een eigen desktop, zoals Ubuntu, dat Unity maakte om GNOME te vervangen, maar daar ondertussen is op teruggekomen en gebruikt terug GNOME (3.26 in 17.10).
Ook interessant is de MATE desktop, die een voortzetting is van de vorige GNOME 2 reeks. Die werd stopgezet bij de ontwikkeling van 3, maar had zoveel aanhangers dat er een vorvolgproject is ontstaan op basis van de GNOME 2 code.

https://www.gnome.org/

https://betanews.com/2018/03/14/gnome-328-linux-de/

Foxconn en Linksys

Er wordt een opvallend overnameplan genoteerd in de technologiesector: Foxconn wil Belkin overnemen. Belkin is het moederbedrijf van Linksys en Wemo. Linksys is bekend van zijn wifi routers, waaronder de WRT router waarvoor een Linux distributie voor gemaakt werd met de naam openWRT (https://openwrt.org/). Wemo maakt smart home toepassingen.
Foxconn is een Taiwanees bedrijf dat veel productie doet voor merktoestellen als die van Apple.

Ze kopen nu dus merken van eindconsumenten producten.
Als het tenminste kan doorgaan: de overheidsinstantie moet beslissen of het kan is het “U.S. Committee on Foreign Investment”. Zo’n maand geleden nog werd de overname van Qualcomm door Broadcom geblokkeerd vanwege strategische overwegingen.

Energie infrastuktuur mix.

Wetenschappers in de VS hebben onderzocht hoe de opbrengst van hernieuwbare energie in de VS ingeschat kan worden. Ze gebruiken weersgegevens vanaf de jaren tachtig om een model op te stellen. Daarmee berekenden ze de mogelijke opbrengst van zonne-energie en windenergie. Die vergeleken ze met de vraag naar energie in dezelfde periode. Ze hielden rekening met de seizoensschommelingen doorheen het jaar.

Ze werkten twee scenario’s uit over te installeren capaciteit;

Scenario 1, er wordt uitgegeaan van een productiecapaciteit van 100 procent van de benodigde energie, en wordt gezocht naar de beste mix van wind en zon. Omdat er geen opslag is moeten de schommelingen in de productie zo veel mogelijk opgevangen worden, en daarom is een grote spreiding van de opwekking nodig. De beste verhouding tussen de bronnen is in dat scenario zo’n drie vierden windenergie en één vierde zonne-energie. Daarmee lukt het uiteindelijk om bijna tachtig procent van de noden te dekken, voor de overblijvende tekort-momenten zijn andere bronnen nodig.

Scenario 2 gaat uit van het installeren van meer dan 100 procent van de benodigde capaciteit, zodat er overschot is, bv 150 procent.
Daaruit bleek dat tot 90 procent van de vraag kan voldaan worden.

Als het wel mogelijk is om energie op te slaan, bv gedurende 12 uur, kan de hele berekening worden overgedaan. Dan blijkt dat de VS tot 90 % van zijn energie kan voorzien in scenario 1, en honderd procent in scenario 2 met overcapaciteit.

Waarom bestelt Margem niet zo’n studie voor Belgie, of beter nog op Europese schaal?

Delete Facebook

De delete-facebook-tag is nog niet dood. Volgens teamblind zou één derde van wie aktief is in de technologiesektor, bereid zijn facebook eruit te gooien (of ze dat effectief doen is iets anders).
Sommige bedrijven herbekeken, verminderden, of stopten hun samenwerking met Facebook.
In Groot-Brittanië wordt Facebook ook onder de loepe genomen. De klokkenluider die bij Cambridge Analytica gewerkt heeft, werd ondervraagd in het Britse parlement. Op een vraag of Facebook de microfoon van de toestellen van gebruikers inschakelt en gebruikt gaf hij een ontwijkend antwoord. Hij sprak over de mogelijkheid om via het luisteren naar omgevingsgeluiden het aanbod van advertenties af te stemmen om de omstandigheden waarin de gebruiker zich bevind; buiten, op cafe, op het werk…
Of ook naar de inhoud van gesprekken geluisterd wordt, vond hij een vraag voor Facebook zelf.
In dat verband: Facebook stond net op het punt een home/smartspeaker uit te brengen, een ding om in de woonkamer te zetten en commando’s te geven. Daarvan weet je zeker dat de micro luistert. Ze hebben door de controverse nu beslist de lancering van het apparaaat even uit te stellen.

Computerontwerp

De mogelijkheden van zelflerende computers worden op een artistieke manier duidelijk gemaakt op een tentoonstelling van computerontwerpen.
De computer kreeg een opdracht om een voorwerp te maken dat beantwoordt aan de eigenschappen van een bestaand voorwerp, dat de computer zelf echter niet kent. De computer begint van niets en werkt tot het denkt aan de voorwaarden te voldoen. Het ontwerp dat eruitkomt is soms verrassend.
Ook in de industrie wordt dit toegepast, misschien vooral aan de kant van het meten van de efficientie van een nieuw ontwerp in computersimulaties. Maar het gebruik voor de ontwerpfase zelf is minder bekend.
Die manier van werken zou bv kunnen ingezet worden om een nieuw soort windmolen te ontwerpen.
De computer hoeft geen rekening te houden met de bestaande ontwikkelingsgeschiedenis, maar kan van een leeg blad beginnen en zal misschien met een totaal ander soort windopvangen en omzetten op de proppen komen.

Software om schroeven en turbines te ontwikkelen bestaat zelfs in een vrije software vorm: q-blade.
Dit programma is ontwikkeld aan het de TU Berlin, in de afdeling “Institut für Strömungsmechanik und Technische Akustik”, het zogenaamde “Hermann Föttinger Institute”. Het programma geeft inzicht in de verschillende variabelen voor het ontwerp van schroeven en wieken, en de gevolgen voor de prestaties.

http://q-blade.org/#second-screen

Nieuwe Raspbian

Er is een nieuwe versie uitgekomen van de Linux distributie die speciaal gemaakt is voor de Raspberry Pi: Raspbian 2018-03-13.
De belangrijkste reden voor de nieuwe versie is natuurlijk de nieuwe hardware die onlangs voorgesteld werd: de Rapberry Pi 3B +.
Dit systeem houdt rekening met de eigenschappen van die nieuwe Pi.
Daarnaast zijn er natuurlijk de gewone foutcorrecties en andere kleine verbeteringen.
Maar er is ook gewerkt aan het verbeteren van de schermmogelijkheden, meer bepaald het gebruik van verschillende schermgroottes. Er is een fijnere onderverdeling gemaakt voor het opnieuw instellen van alle instellingen; waar dat vroeger een alles of niets was terug naar de standaardinstellingen zoals bij installatie, heb je nu een veel fijnere keuze om instellingen te “resetten”.

Hier is de aankondiging:

https://www.raspberrypi.org/blog/raspbian-update-screen-sizes/

en hier de download:

https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/

compiled by BCP v.0.2.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.