Tutanota * Wie heeft de waarheid in pacht * Krypton * Debian 9.4 * Nieuwe Pi dag
i-nieuws 6 na 6 ** March 15th, 2018 by wim.webgang **Tutanota
Terwijl Europa zich zorgen maakt over de nieuwe invoerbeperkingen voor Europees staal, voornamelijk Duits in de praktijk, maken gebruikers zich nu al zorgen over de blokkade van e-mail uit Duitsland.
Internetgebruikers in de VS die aangesloten zijn bij Comcast (de grootse provider), kregen geen e-mail verbinding meer met de mailserver van Tutanota.com. Tutanota is een Duits bedrijf dat versleutelde e-mail levert. Het e-mail programma van de (Amerikaanse) gebruiker moet daarvoor contact maken met die mailserver, en dat lukte niet meer begin maart. Er kwam een foutmelding dat de verbinding niet gemaakt kon worden doordat er geen antwoord kwam. Nadien werd het probleem opgelost, er zou een storing op een bepaalde verbinding geweest zijn, mogelijk door een storm.
Via een andere provider konden de Amerikaanse gebruikers wel aan hun e-mail van Tutanota, dus het leek specifiek te maken te hebben met Comcast. Dat leidde tot wilde speculatie, zeker omdat het in dit geval over een Duitse e-mail provider gaat die gespecialiseerd is in veilige versleutelde e-mail. Ook de attachments worden versleuteld, en ook de adresgegevens die een gebruiker bewaart via de website.
De programma’s die Tutanota gebruikt zijn open source, onder een GPL v3 licentie. Wie interesse heeft kan de broncode vinden op GitHub. Je kan dus de broncode afhalen van github, onderzoeken, en zelf compileren tot je e-mail programma.
Ook je Android app kan je zelf van de broncode compileren.
Het bedrijf gaat er prat op de privacy te verdedigen als fundamenteel mensenrecht, en er technisch aan mee te werken door de ontwikkeling van hun encrypted mail service.
Het team achter Tutanota bestaat volgens hun website uit Bernd, Hanna, Arne, Meike en Matthias.
https://github.com/tutao/tutanota/
https://tutanota.com/
Wie heeft de waarheid in pacht
De regering van Sri Lanka zegt dat haatboodschappen op sociale media, meer bepaald Facebook, hebben bijgedragen aan de anti-moslim rellen waarbij verschillende mensen gedood werden en die eindigden in een algemene staat van ontreddering in het land.
Ook Youtube heeft het wel eens lastig met de inhoud op zijn platform. Bovendien verscheen in de New York times een artikel waarin uitgelegd wordt dat de keuze van filmpjes die aangeboden worden na het gespeelde filmpje, steeds in een extremere richting gaan tov je oorspronkelijke filmpje, bv richting samenzweringstheorie.
Youtube heeft deze week aangekondigd dat ze een extra fact checking procedure hebben ingevoerd. Ze zullen bij filmpjes van samenzweringstheorien teksten van Wikipedia posten.
Wikipedia was verrast. Ze waren niet op de hoogte van dit gebruik. Natuurlijk zijn ze blij met de erkinning en de aandacht, maar langs de andere kant merken ze op dat de waarde van hun informatie soms ten gelde gemaakt wordt door anderen zonder de nodige input in hun door vrijwilligers gedragen systeem.
Vraag blijft natuurlijk welke film-onderwerpen dan wel onder de noemer “samenzweringstheorie” vallen. Ze gebruiken een lijst uit wikipedia met bekende samenzweringstheorien. Ze beschouwen de lijst wel als erg vatbaar voor uitbreiding.
Het belang van Wikipedia kan niet overschat worden, maar heeft Wikipedia er zelf iets aan? Hun financiële problemen zijn daar niet mee opgelost. Voor hun computerinfrastructuur en internetkosten rekenen ze op vrijwillege bijdragen, en het is voorlopig niet duidelijk of een bedrijf als youtube (lees Google) financieël veel bijdraagt aan Wikipedia. Volgens Wikimedia, de non-profit achtet wikipedia, zijn er momenteel financiële bijdragen van zes miljoen mensen.
Inhoudelijk werken er honderdduizenden mensen aan mee.
In een verklaring zegt wikimedia dat ze bedrijven, die de inhoud gebruiken, aanmoedigen om ook financieël bij te dragen om de toekomst van het project te verzekeren. Ze suggereren om je steun te laten afhangen van het gebruik dat je ervan maakt. En dat is in het geval van Youtube dus redelijk systematisch…
Krypton
Bij LibreELEC vieren ze hun tweede verjaardag, én de internationale Raspberry Pi dag, met de uitgave van de nieuwe versie van hun LibreELEC 8.2.4.
Het is een “minimaal” besturingssysteem, ontworpen om het Kodi media center te draaien op een computer. Dat kan een gewone desktop computer zijn, maar ook een laptop, of een apparaat met een ARM processor, zoals.. een Raspberry Pi.
Hun release heeft de bijnaam “Krypton”, de naam van element 36 in de Tabel van Mendeljev.. sorry in het Periodiek Systeem. Een term ook wel bekend uit de Star Trek reeks.
In ieder geval, de nieuwe software ondersteunt de eveneens nieuw uitgekomen Raspberry Pi 3 model b+ hardware.
Ze lijken erg tevreden over de verbeteringen aan de nieuwe Pi:
Ik citeer vrij vertaald: “De verbeterde wifi stabiliteit en de betere resultaten van de 3B+ zijn echt merkbaar. In besloten testen de voorbije maanden hebben we typische HD media kunnen streamen over een 5 GHz netwerk aan een snelheid van 105 Mb/sec zonder het probleem van bufferen en uitval van het vorige 2.4 GHz model.” (einde citaat).
De LibreELEC distributie staat in de top 100 van DistroWatch op dit moment op plaats 70 van de 308 gevolgde Linux en BSD Distributies (https://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity).
Debian 9.4
Er is voorbije zaterdag tien maart een vierde update uitgekomen van de Debian 9 serie: 9.4.
Debian 9 heeft als codenaam “Stretch”. Alle gewone Debian Stretch 9.x versies die geïnstalleerd worden kunnen hiernaar ge-upgrade worden na installatie. Er zit bv wel een nieuwe Linux kern in, wat beveiligingsupdates en grafische drivers, heel wat Python 3 dependencies oplossingen, antivirus updates.
Voor praktisch gebruik zit er bv een oplossing in voor de agenda app, de erkenning van Refomationstag als feestdag voor sommige plaatsen in Duitsland, Google contacts herkenning gerepareerd.
Er zijn ook een paar softwarepaketten die verwijderd worden uit de distributie vanaf nu. Het opvallendste is waarschijnlijk Dolibarr.
Dolibarr is een web-based software om een bedrijf op te beheren; fakturen te maken, adressen bij te houden, enz., kortom een ERP en/of CRM systeem.
Het bestaat uit een web-interface en een databank, en kan draaien op een eigen plaatselijke server, of op het internet.
De oorsprong van het pakket ligt in Frankrijk, en het sluit redelijk goed aan aan de manier van werken in Belgische bedrijven. Mits het aanpassen van de instellingen kan je het gebruiken om een bedrijfje te laten draaien. Je kan je facturen ermee maken door de bestaand model te voorzien van je logo, en wat artikels aan te maken, btw percentages in te geven, en prijzen toe te kennen, met mogelijkheid van kortingen enz. Natuurlijk kan je ook een offerte of een leverbon maken, contact en adres gegevens bijhouden, producten en diensten voorzien, financiële transacties boeken, enz.
Als reden voor verwijderen uit Debian wordt aangegeven dat het te veel werk is om het pakket te onderhouden in de Debian distributie. Misschien speelt zijn afkomst Dolibarr daar parten; een paar jaar geleden viel bv op dat in de databank een aantal namen van tabellen in het Frans waren opgesteld, en een aantal andere in het Engels (waarschijnlijk de meer recente). Zo’n dingen maakt het onderhoud natuurlijk niet gemakkelijker.
Zie verder debian.org
Nieuwe Pi dag
Het is Raspberry Pi dag en de organisatie viert dat met een aankondiging op hun site.
Volgens de Rapberrypi.org site is er nu officieel een nieuwe versie van de Raspberry Pi 3 verkrijgbaar: Raspberry Pi 3 Model B+. Die zou in verkocht worden voor zo’n 35 dollar. Dat is enkel voor het computerbord, zonder harde schijf, voeding of randapparatuur als toestenbord, muis of scherm. Voor het besturingssysteem moet je ofwel een SD-kaartje met noobs erop kopen, ofwel zelf een systeem naar keuze op een zelfstartend medium installeren.
De eigenschappen zijn: 1.4GHz 64-bit quad-core processor (die dus wat sneller is dan de vorige), dual-band wireless LAN, Bluetooth 4.2/BLE, sneller Ethernet (zou Gigabit zijn), and Power-over-Ethernet door middel van een aparte opsteekkaart.
Wat ook beter zou zijn is de warmtebeheersing. Dat is vooral belangrijk voor Raspberry Pi’ die ingebouwd worden in een apparaat dat daarna doorlopend werkt (in tegenstelling tot het gebruik van de Pi als een tijdelijk experimenteerbordje).
Opvallende op de lancerings-site is de link net onder de knop “koop nu”; een knop “buy for business”: Daar vind je de resellers: Farnell/element14 en RS die we ook kennen van de vorige Raspberry Pi’s.
https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-3-model-bplus-sale-now-35/
ps
https://betanews.com/2018/03/14/gnome-328-linux-de/