Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Duitser twee: “Mir stinkt’s”

Uitzending do 18:00 ** March 1st, 2018 by wim.webgang **

Mir stinkt’s
Een kritisch artikel over de reklamebedrijven (“maffia”) die de gebruikers volgen op hun www-trajecten, en voor de schijn (zelfregulatie) gebruikers laten aanvinken om niet gevolgd te woden. Maar geen kat die daar rekening mee houdt. (Editoriaal van ilnuxUSER).
Marthe merkt op dat het over meer dan de “usual suspects” gaat, en oppert dat het bestellen van een bepaald boek op alibaba ertoe kan leiden dat je nadien het land niet inmag.

linuxuser DE-MagPi DE

linuxuser DE-MagPi DE


Duitser 1:
Linuxuser DE

linuxuser, februari 2018 met 2 DVD’s 8,5 € (België 11.05 €)
www.linux-user.de

Dit tijdschrift leidde tot de ontdekking van een interessant muziek-leer programma: Nootka. Het programma van de Poolse programmeur Tomasz Bojczuk wordt uitgebreid beschreven, inclusief duidelijke schermafbeeldingen. Wat ik uit het artikel begrijp, is dat het programma een goede hulp is bij het leren guitar spelen. Het helpt je oefenen door opgaven te geven op het scherm, en te luisteren hoe jij het speelt, en te tonen wat je speelt in vergelijking met wat het zou moeten zijn. Zelfs als je de muzieknotatie nog niet onder de knie hebt, kan het programma je als beginner al beleiden. Het is bijna een digitale leraar; behalve het oefengedeelte is er ook een een toets voorzien achteraf. Tijdens het oefenen is het programma behulpzaam, tijdens de toets eerder streng. Het kan verschillende stijlen aan, en is nuttig voor klassieke gitaar, electrische gitaar, basgitaar, zang en andere muziek.
De maker ervan is eigenlijk muziekleraar (vooral gitaar) in een Poolse muziekschool. Blijkbaar combineert hij dat met programmeren als hobby, in C++ en voor Qt, de basis voor de KDE desktop in Linux. Het programme en de broncode staan op de linuxuser DVD.

Nog in deze Linuxuser:
- Sharklinux: een Rolling Release distributie gebaseerd op Ubuntu (hoe doen ze dat?), die bovendien een zeer uitgebreid software-aanbod in het menu hebben.
- Verder staat er ook een artikel over pakketbeheer bij rolling release* distributies als Arch Linux; hoe doorlopend updates uitrollen en toch enigermate stabiel systeem blijven?
- Dat wordt gevolgd door artikels over pakketbeheer, bv een artikel over het verbeteren van packages voor Arch Linux en afgeleiden, XBPS bij Void Linux, JuNest voor installatie als user, enz.
- Audacity 2.2 wordt geloofd om zijn nieuwe functies in een uitgebreid artikel.
- Nitroshare als manier om bestanden te delen in je netwerk, tussen computers met verschillende besturingssystemen.
- blogsoftware Ghost als alternatief voor WordPress
- maak je eigen neuraal netwerk voor bv schriftherkenning
- En artikels over terminal, nano, docopt, ..
- Bij het tijdschrift zitten een paar DVD’s met Manjaro 17.0.6, Sharklinux 4.13, Kali Linux 2017.3, Deepin 15.5 enz..

Duitser 2:
Magpi (DE)

“MagPi” 01-2018 jan/feb, 9,95 € (België 11,50 €)
www.magpi.de
De Duitse versie van het officiële Raspberry Pi magazine.

Marthe vraagt zich af of dit nu eigenlijk bedoeld is voor kinderen of voor volwassenen; Het thema van dit nummer is de combinatie met Lego.
Er staan een paar projecten beschreven, en een paar ideeën aangegeven.

Bij dit eerste nummer van het jaar zit een DVD met het volledige archief van 2017 van MagPi, opgeslagen in pdf formaat.

Ook een kadootje van zo’n 17 euro op de DVD: de pdf versie van het 100-blz dikke boek “Raspberry Pi, der praktische Einstieg”, van Daniel Kampert.

De auteur werkt voor het Duitse bedrijf “Jenoptik Robot”, en heeft nog een ander boek op zijn naam staan: “Elektronik verstehen mit Raspberry Pi”, beiden zijn uitgegeven door Rheinwerk Computing. Hij heeft verder nog een blog kampis-elektroecke.de, waar hij schrijft over electronica, programmeren en andere Linux dingen.

Dit boek is geschreven in 2015 voor de Raspberry Pi 2 (en voorgaanden,), en bevat ondermeer zeer duidelijke foto’s met de functies en aansluitingen op de Rasberry Pi, en uitleg over het gebruik van de camera-module.

Terug naar (de inhoud van) het tijdschrift waar de dvd bijzit:
- MIDI soundbox: over het bouwen van een MIDI soundbox op basis van een kaartje van 22 euro en een Raspberry Pi 3, en wat ander materiaal. Door wat soldeerwerk en een metalen kastje bouw je een professioneel uitziend toestel.
- Een luchtkwaliteitsmeter maken met een CCS811 gas-sensor om bv CO2 of andere vluchtige organische componenten te meten.
enz.
(Een deel van de teksten komen me bekend voor, het zijn waarschijnlijk vertalingen van oorspronkelijke Engelstalige teksten die vroeger ik al in de Engelstalige versie las.)

*Rolling release
“Rolling Release” is een term om aan te duiden dat een Linux distributie het model gebruikt van het doorlopend updaten van de geïnstalleerde software, om in kleine stapjes te evolueren naar nieuwere versies van alle programma’s. Dat als alternatief voor om de paar jaar een nieuwe versie uitbrengen; de gebruikers kunnen die nieuw installeren (waarbij het vorige systeem volledig verdwijnt), of er in een grote stap, met behoud van eigen documenten, naar upgraden (waarbij geprobeerd wordt om zoveel mogelijk instellingen en programma’s mee de stap te laten nemen naar de volgende grote versie).
Voorbeeld van een “rolling release” is OpenSUSE’s “Tumbleweed”

Muziek
sleepinghills – Dubstation 1.0 @ 18:29:35
Lordbone – Gone But Not Forgotten (4R2) @ 18:20:23
Gloomer – Lost Your Mind @ 18:11:21

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.