Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Onderzoekje * Buitenlandse cloud * Petrol

i-nieuws 6 na 6 ** March 22nd, 2018 by wim.webgang **

Onderzoekje

Wat Facebook met jullie gegevens doet is 1 ding, maar wat doen andere bedrijven met de gegevens die op facebook te oogsten zijn? Een berucht bedrijf bv, dat ondermeer facebook gebruikte om grote campagnes op te zetten voor de verkiezing van Trump en voor het beïnvloeden van de Britten richting Brexit.
Een geslaagde campagnes was dat voor Cambridge Analytica, en ze waren er zelfs fier op dat ze miljoenen profielen uit Facebook konden halen.

Een ex-werknemer van het bedrijf stelde onomwonden dat ze computermodellen bouwden om de bestaande data maximaal te gebruiken en om het diepste innerlijke onbekende van de mensen aan te kunnen spreken. Kortom psychologische profielen.

Vraag is of dat dan allemaal publieke informatie was, of ze op een andere manier aan de basisgegevens geraakten. De krant “the Observer” bracht naar buiten dat er documenten van Facebook bestaan waarin gesproken wordt over eind 2015, waar Facebook doorkrijgt dat er op ongekende schaal data uit hun systemen gehaald was.

Dus wat deed Facebook? De samenwerking met Cambradge Analytica onmiddellijk opzeggen? Een klacht indienen? Hun ongeveer 50 miljoen mogelijk betrokken gebruikers waarschuwen, dat is een derde van de Facebookgebruikers van de VS? Nee, niets van dat alles. Ze namen beperkte interne maatregelen. Een paar dagen nadat de krant het bedrijf om een reaktie vroeg, zetten ze de samenwerking met Cambridge Analytica op pauze in afwachting van verdere duidelijkheid over eventueel misbruik van de gegevens. Naar de krant toe waren ze veel alerter: die kreeg een nauwelijks verdoken dreigement van een extern juridisch bedrijf “om op te houden met valse beweringen en laster”.

Eén van de mogelijke manieren hoe data werd weggehaald, was via een “onderzoeksproject”, waarvoor een prof meer dan normale toegang tot de profielen van gebruikers kregen. Toen FB twee jaar geleden ontdekte dat het gebruik wat te ver ging, stuurden ze enkel een vraag om de data te vernietigen, zonder verder aandringen of controle.

Achteraf wordt het allemaal nog erger. Het bedrijf werkte samen de bedenker van een app, die, vrij vertaald “DitIsJeDigitaleLeven” heette, en kwisvragen aanbood om je persoonlijkheid te doorgronden.
Die app-maker had blijkbaar banden met een Russische universiteit.

De app werd door een paar honderdduizend gebruikers gedownload, en die gaven bij gebruik toestemming om in hun data te neuzen. Maar via het onderzoeksproject was er ook toegang tot de contacten van die gebruikers, en zo wordt het aantal getroffenen gemakkelijk verveelvoudigd.

Ondertussen heeft Facebook topman Zuckerberg toegegeven dat ze fout waren. Maar het kwaad is al geschied. Na de lek startte Mozilla een petitie om Facebook op te roepen de gegevens van de gebruikers beter te beschermen. Anderen gingen nog verder: een oprichter van Whatsapp, Brian Acton, riep op tot het verwijderen van facebook met de hashtag #deletefacebook.


Cambridge Analytica werkte voor de verkiezingscampagne van Trump en voor de pro-Brexit campagne “Leave.eu” in UK.

https://foundation.mozilla.org/campaigns/facebook/

https://twitter.com/brianacton

Buitenlandse cloud

In de VS probeert justitie aan gegevens van internetgebruikers te geraken door een multinational te verplichten data te geven die is opgeslagen op servers in het buitenland. Eén bepaald geval gaat over e-mails die is opgeslagen op servers van Microsoft in Ierland.
Als Microsoft toegeeft, overtreedt het waarschijnlijk Ierse privacy wetten. Als Microsoft niet toegeeft, weigert het medewerking aan een onderzoek van justitie.

Justitie gaat rechtstreeks naar de hoofdzetels van Amerikaanse bedrijven als binnenweg. Anders moet de Amerikaanse justitie de data opeisen in Ierland, en daarvoor moeten ze allerlei procedures volgen zoals die vastgelegd zijn in internationale verdragen, en die jaren kunnen aanslepen.

De Electronic Frontier Foundation zei het al: “There is no cloud, only other people’s computers”

Petro

Venezuela is een van de landen dat cryptocurrency omhelsde. Dat was niet verwonderlijk omdat het land te lijden had onder een boycot van Amerika. Ze maakten dus een crypto-munt die de naam “Petro” draagt. De verwijzing naar olie moet vertrouwen wekken, Venzuela heeft enorme oliereserves. In tegenstelling tot andere crypto-munten staat er hier een vat ruwe olie voor iedere uitgegeven petro. Dat betekent dat de Petro dus initieel zo’n 60 dollar waard zou zijn. Het plan zou zijn er 100 miljoen uit te geven.
Volgens Time zou Rusland Venezuela geholpen hebben met het opzetten van de cryptomunt om de Amerikaanse sancties te omzeilen. Ze vinden het een interessante testcase om de heerschappij van de dollar in vraag te stellen. Amerika voegde de Petro vorige week toe aan de boycot.

Er is een website opgericht waarop ook downloads aangeboden worden voor de electronische portefeuille die je nodig hebt voor de Petro, er zijn versies voor Windows, mac, Linux, een universele, en mobiele voor google play en de app store. De versie voor Linux is zo’n 95,7 Mb groot.

http://www.elpetro.gob.ve/index-en.html

http://www.elpetro.gob.ve/download-en.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.