Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Aqua (Sail)fish * Koffie? * Banenverlies in Silicon Valley * Privacyverlies in Panama

i-nieuws 6 na 6 ** April 7th, 2016 by wim.webgang **

Aqua (Sail)fish

Binnenkort moet een nieuwe smartphone op de markt komen die op Linux zal draaien. Als gebruikerslaag bovenop de Linux kern zal Sailfish 2.0 gebruikt worden. De fabrikant, Intex, maakt voor de Indische markt al smartphones met Android.
Intex stelde in februari onder de naam Aqua Fish al een prototype van de sailfish smartpone voor. Dat gebeurde op de beurs Mobile World Congres, in Barcelona. Het toestel zou geschikt zijn voor gebruik met twee simkaarten, zodat je bv een werk en prive kaart kan gebruiken, of kaarten voor twee verschillende landen waartussen je dikwijls heen en weer reist. Voorlopig wijst niets erop dat Intex het toestel oook buiten India zal uitbrengen.

De hardware zou verschillen, maar uiterlijk wel erg in de buurt blijven van de originele Sailfish OS smartphones die door Jolla zelf gemaakt werden door middel van een crowdfunding project. De prijs van de Aqua Fish staat nog niet vast, Jolla zelf verkocht zijn laatste toestellen voor 199 euro.

Jolla werd opgericht door ex-Nokia mederwerkers, toen de gsm afdeling werd overgenomen door Microsoft, dat er alle Linux ontwikkeling stillegde om hun eigen mobiel systeem meer marktaandeel te geven. De netwerkafdeling van Nokia ging wel zelf verder, maar is ondertussen opgegaan in allerlei fusies en dreigt ook te verdwijnen. In Herentals legde het vroegere Atea een lang overname parcours af via Siemens-Alcatel-Lucent-Nokia. Deze laatse vesting werd deze week nog maar eens gestroffen door een sterke inkrimping en verhuis naar Antwerpen. Ook in andere internationale Nokia vestingen verdwijnen banen, en eveneens in het thuisland Finland.

Jolla is zowat de enige overlevende, hoewel het ook al stopte met de productie van smartphones en tablets, en zich nu concentreert op de verspreiding van zijn Sailfish OS. Intex is de eerste partner, en er wordt door de Jolla comunity gewerkt aan een versie voor de Fairphone.

http://intex.in/intex-sailfish-os/

https://www.fairphone.com/roadmap/

https://jolla.com/

Koffie?

Niet alleen hackers zijn koffieverslaafd, in de natuur zijn er bloemen die opzettelijk caffeine produceren om beestjes te lokken. Wie denkt dat koffie en honing geen goede combinatie is; het zijn juist bijtjes die door caffei?ne aangetrokken worden. Het geeft de bijtjes het gevoel dat er meer suiker in de nectar zit dan eigenlijk het geval is.
Het gebeurt wel onrechtstreeks; de caffei?ne doet de bijen zenuwachtiger bewegen bij het aanwijzen van de bloemen, wat andere bijen doet veronderstellen dat die bloemen interessanter zijn.


Banenverlies in Silicon Valley

Het banenverlies in Silocon Valley kan grotendeels toegeschreven worden aan de evulutie in de IT sector. Waar vroeger nieuwe apparaten ontwikkeld en geproduceerd werden, als computers en randapparatuur, is de focus nu verschoven naar software (apps) en diensten.

Privacyverlies in Panama

The Center for Public Integrity en The International Consortium of Investigative Journalists publiceerden een databank met gelekte gegevens van een Panamese gelekte lijst met gebruikers van “offshore” bedrijfjes.
Gebruikers daarvan zijn er dikwijls op uit om zaken te doen buiten het bereik van de belastingsdiensten van het eigen land, en Panama weigert tot nu toe gegevens uit te wisselen met zo’n diensten.
Maar deze gegevens lekten toch uit bij een panamees bedrijf dat de belangen behartigt van de gegadigden voor de organisatie van offshore bedrijfjes. Dat bedrijf had misschien iets beter op zijn IT moeten letten. Het draaide software op zijn website en op zijn mailserver die waarschijnlijk niet regelmatig geupdate werd. De klanten konden via een site aan hun dossiers, maar dat systeem zou jarenlang niet voorzien zijn van de nodige beveiligingsupdates.
De volledige gelekte data zou meer dan 2.6 terabyte aan data bevatten, wat goed is voor meer dan 11 miljoen documenten en zou betrekken hebben op meer dan 200.000 bedrijven.

Begin deze week doken de eerste namen op van politici, sporters en andere zakenmensen.
Er werden gegevens gepubliceerd met een lijst van landen en namen. De gegevens zijn al lichtjes gedateerd, want ze hebben betrekking op de periode tot 2010, maar ze gaan terug tot de jaren 80 van vorige eeuw.
Voor Belgie zitten er in een door ons gezien staal zo’n 86 namen , en zo’n 70 adressen.


vb: KIMA nv, een Belgisch bedrijf zonder personeelskosten en zonder materiele “aktiva”, en enkel een financiĆ«le poot, waarvan de aktiviteit niet onmiddellijk duidelijk was, enkel wat beweging in de rubriek “diensten”.

Please read the statement below before searching.

There are legitimate uses for offshore companies and trusts. We do not intend to suggest or imply that any persons, companies or other entities included in the ICIJ Offshore Leaks Database have broken the law or otherwise acted improperly. If you find an error in the database please get in touch with us.
(wat een contact formulier oproept).

ICIJ Offshore Leaks Database: https://offshoreleaks.icij.org/

Edward Snowden’s tweet : “Oh, now he’s interested in privacy”

https://twitter.com/Snowden/status/717063116828360704?ref_src=twsrc^tfw

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.