Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

EM op 13 minuten * Nieuwe robots * Prive Opera * Open source batterij

i-nieuws 6 na 6 ** April 21st, 2016 by wim.webgang **

EM op 13 minuten

De NASA heeft de noodtoestand uitgeroepen over zijn ruimtetuig en ruimtetelescoop Kepler. Dat toestel plaatste zichzelf namelijk inderdaad in de noodstand, waarbij het zo veel mogelijk functies uitschakelt. Maar het blijft wel brandstof verbruiken, zonder proefresultaten te kunnen maken. Het is een interessant tuig dat al veel ontdekkingen opleverde in het heelal, waaronder duizenden exoplaneten. Door die hoge nood krijgt het team van de Kepler nu prioriteit op een aantal NASA afdelingen. Zo krijgt het voorrang in de communicatie.
Kepler is niet altijd online. De normale communicatie met het toestel verloopt volgens een vastgestelde kalender. Het vorig contact was op 4 april, en toen was alles in orde. Het laatste contact was op 7 april, en toen meldde Kepler de “EM” toestand.
Kepler is eigenlijk aan zijn tweede leven bezig. Het oorpsronkelijke doel, het onderzoek naar exoplaneten, werd bereikt in 2012. Maar omdat het toestel nog in goede toestand was, konder er nieuwe experimenten en observaties opgezet worden. Hij ontdekte zelfs een heel planetenstelsel met planten van de grootte als in ons stelsel. Daarvoor moesten ook andere banen uitgestippeld worden, en stuurinstructies doorgestuurd worden. De nieuwe opdracht was het bestuderen van supernova, jonge sterren, en andere astronomische objecten. Net op het moment dat Kepler van koers moest veranderen naar het midden van de melkweg ging het fout, en schalelde het zichzelf in “EM”.
Ondertussen is Kepler redelijk ver van de aarde verwijderd geraakt: zo’n 9 miljard kilometer (75 mil. miles). Als je een berichtje stuurt naar Kepler, en als die binnen de 2 minuten antwoordt, duurt het zo’n kwartier eer je antwoord hebt.

Kepler had vroeger al eens een probleem, maar dat hebben de ingenieurs van NASA kunnen oplossen, en daarna leverde hij nog veel waardevolle inzichten en ontdekkingen. Als een observator op aarde een nieuw hemelobject ontdekt, krijgt het al eens de naam van de ontdekker. De ontdekkingen van Kepler kregen nummers achter de naam Kepler, en ze zijn al voorbij Kepler-450. Kepler werd gelanceerd in 2009. Doel: het zoeken van planeten zoals de aarde en kleiner in onze melkweg. Het pensioen van Kepler werd sinds 2012 uitgesteld, maar begin van dit jaar ging ook de hoofdonderzoeker van het Kepler project op pensioen.

Nieuwe robots
Uit de Google stal kwam een filmpje van een nieuwe robot. De oorsprong ervan ligt in Japan, bij een bedrijf dat deze robot bouwde, maar zo rond 2012 overgenomen werd door Google. Google heeft een robot afdeling die onder de Google X projecten valt, en waarin ook Boston Dynamics zit. Shaft is de robot die ze onlangs voorstelden. Eerder al, in 2013, won een andere Shaft een robotwedstrijd van Darpa, het onderzoeksproject van het ministerie van defensie.
Deze Shaft robot ziet er niet uit als de Boston Dynamics Atlas of andere robots met mens-vormen en afmetingen, maar hij ziet er ook niet uit als een rups of een robotwagentje. Hij heeft twee grote benen, zowat een meter hoog, en die steken boven de rest van het lichaam uit. Dat hangt zowat halverwege tussen die benen, die als een soort hoge schouders boven de rest uitsteken. de robot heeft platte, vierkante voeten, die wat naar binnen staan. Blijkbaar is deze vorm interessant voor het evenwicht, want de robot kan complexe dingen als een trap beklimmen. In een stadium loopt hij de trappen op en af met zijn benen naast zijn lichaam, maar in huis kan hij op een smalle trap zijn benen achter zijn lichaam plooien. Hij loopt ook in de natuur door het bos, een helling op, over het strand, en op sneeuw.
Hij zou zo’n 60 kg last kunnen tillen.

Hieronder de link naar hoe moeilijk Atlas, een robot van Boston Dynamics het heeft om over een vloer met willekeurig afval als houten planken en zo te lopen.
Spoiler: hij valt op het einde.

https://www.youtube.com/watch?v=d4qqM7_E11s

Shaft:

http://www.i-programmer.info/news/169-robotics/9619-shaft-unveils-.html

Prive opera
De browser Opera zal in de toekomst verschijnen met ingebouwde VPN gebruikers software. Dat laat toe te surfen via een andere computer, zodat het ip-adres van de eigenlijke gebruiker verborgen blijft. De software zou sterke versleuteling met 256 bits gebruiken.

Meer informatie kan je vinden in de nota’s van de programmeurs van versie 38:

http://www.opera.com/blogs/desktop/changelog-38/

Opera browser bestaat voor Windows, Mac OS-X en Linux. Je kan kiezen uit de officieel uitgegeven “stable” versie, de beta of testversie, of de avontuurlijke “developer” versie die alle dagen geupdate wordt met het werk waar de programmeurs mee bezig zijn.

Opera Software ASA is het Noorse bedrijf dat de Opera browser maakt. Ze laten je wel de browser gratis downloaden voor gebruik op de pc, en er zijn versies voor veel besturingssystemen, maar in tegenstelling tot bv Firefox is Opera geen vrijs software of open source.

Open source batterij

Er is een nieuwe arduino variant gemaakt, doo Johan Kanflo. Hij noemde zijn versie een AAduino. Die naam is afgeleid van de AA batterij. Zijn AAduino is zo klein als een AA batterij. Dat heeft het gevolg dat je een batterijhouder met enkele AA batterijen kan voorzien, en één van de batterij-plaatsen vullen met een AAduino. Die is zit dan tussen de aansluitpunten van een batterij, en kan in plaats van zelf mee stroom te leveren, gebruik maken van de stroom van de andere batterijen.
Arduino is een open source computerbordje voor heel lichte computertoepassingen en gemakkelijk programmeerbaar. Het is open source hardware, wat wil zeggen dat andere dan de originele maker van de Arduino, er een versie van mogen maken. Dat gebeurt dan ook doorlopend, en deze man baseerde zich op de ontwikkeling van de Tiny328, een mini draadloze Arduino clone. Alle schema’s en andere informatie is beschikbaar via een github project.

Tiny 328: https://nathan.chantrell.net/20130923/tiny328-mini-wireless-arduino-clone/
Github repo met AAduino:
https://github.com/kanflo/aaduino

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.