Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Linux Luxe * Plasma Media Center * Tussenpersoon bij wifi-bellen * multi-kern smartphones

i-nieuws 6 na 6 ** March 21st, 2013 by wim.webgang **

Linux Luxe

In november vermeldden we dat BMW, Nissan en Jaguar deelnemen aan technische events als de Automotive Linux Summit.
Het Britse bedrijf Jaguar Land Rover, is lid van “genivi”; een non-profit groep die een gemeenschappelijk platform wil ontwikkelen om toepassingen als multimedia in de auto te brengen. Officieel heet het “IVI open-source development platform”. Door een gemeenschappelijk platform te bouwen kunnen de deelnemers op een groter volume rekenen, en de gebruikers op meer toepassingen.
De vice-president van Genivi komt van Jaguar Land Rover, en hij zal spreken op de collaboration summit van The Linux Foundation. Want het platform infotainment systeem waar Jaguar Land Rover aan werkt is gebaseerd op Linux.

www.genivi.org
linux.com

multi-kern smartphones

Samsung werkte al op de zenuwen van Apple, en het lijkt nog een extra steek te willen geven door zijn volgend toestel technisch zoveel beter en vooral sneller te maken dan de concurrenten, in eerste plaats de iphone 5. De nieuwe Galaxy S 4 zou liefst dubbel zo snel zijn volgens de Geekbench 2 score. Niet dat de iPhone 5 de snelste was tot nu toe, ook de LG Nexus 4, en HTC One zijn sneller. Opvallend is dat de snelste smartphones allemaal 4 cores of kernen hebben. De vorige generatie smartphones, waarvan de iPhone 5 de kroon spande, waren voorzien van 2 processorkernen, en de toekomstige Sumsung zal 8 kernen hebben. De processor, het hart van het toestel, lijkt bepalend. En er zijn maar een beperkt aantal fabrikanten; Qualcomm is de meestgebruikte, htc, LG, Samsung, en ook Blackberry gebruiken Qualcomm. Apple heeft zijn eigen A6 processor en ook Samsung gebruikte wel eens een eigen processor.
En wat is dan de rol van het besturingssysteem? Android is dominant natuurlijk, en Apple en Blackberry hebben hun eigen OS.

Ondangs dat success van Android begint Google ook zenuwachtig te worden. Samsung is met zijn toestellen zo successvol, dat niet “Android” de sterke merknaam is, maar wel Samsung’s “Galaxy”.

Tussenpersoon bij wifi-bellen

Onderzoekers in de VS ontdekten dat het bellen via wifi met T-Mobile een “Man-in-the-middle”-attack toeliet. Er kan een computersysteem opgezet worden dat zich voordoet als een normale T-Mobile wireless verbinding, maar die al het verkeer via een “tussenpersoon” laat verlopen. Die tussenpersoon is een computer die zich aan de smartphone voordoet als een T-Mobile server, en daardoor al het verkeer krijgt. Dat kan doorgegeven worden naar de echte T-Mobile server, zodat de gebruiker niets merkt, maar daarnaast kan het afgeluisterd worden, of zelfs gewijzigd worden; bv een sms bericht zou een andere inhoud kunnen krijgen. De onderzoekers deden de ontdekking in 2012 en werkten ondertussen met T-Mobile aan een oplossing. Ze kwamen nu met hun onderzoek naar buiten in Securityweek.

Plasma Media Center

KDE heeft zijn Plasma Media Center 1.0 klaar. Het is een versie van KDE voor netbooks, laptops en computers die voornamelijk gebruikt worden voor het beluisteren van muziek en het bekijken van foto’s en ander beeldmateriaal.
Maar voorlopig is het enkel beschikbaar voor doe-het-zelvers; er is nog geen kant-en-klare distributie. Wel zijn er richtlijnen om het te installeren op bestaande distributies als Fedora en Ubuntu

http://sinny.in/node/25

http://dot.kde.org/2013/03/20/plasma-media-center-release-one

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.