Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Install Party! Met: Raspberry Pi (“raspbian”) and openSUSE 12.3 (“Dartmouth”)

Uitzending do 18:00 ** March 14th, 2013 by wim.webgang **

Raspberry Pi install : Live performance met Marthe en Floris!
Nieuwe desktopachtergrond in opensuse 12.3

De Raspberry Pi wordt geleverd als een kale kaart, zonder behuizing en vooral zonder besturingssysteem. Het is uiteindelijk bedoeld voor DIY projecten en leren …. we leren live!

Er zijn 2 dingen nodig:

  1. het systeem zelf, raspbian, in de vorm van een “iso”, download die toch nogal groot is en dus nu veel tijd in beslag neemt.
  2. Een programma om die “iso” op de SD kaart te zetten; dat moet op een speciale manier gebeuren, dus niet zomaar slepen op de desktop. Marthe gebruikt Ubuntu en zoekt de juiste tool daarvoor, usb-imagewriter, die ook gedownload/geïnstalleerd moet worden (wat inverhouding tot de iso wel sneller gaat).

Dartmouth

OpenSUSE Versie 12.3 (“dartmouth”) is vers uit sinds gisterenavond (13/3), en hoewel de downloadservers overbelast zijn: WebGang Live install + Verslag eerste indrukken van een “uur nul installatie” gisterenavond.*

  • Ook hier moet een “iso” afgehaald worden en op DVD gebrand. Dat is al gebeurd vanop openSUSE met K3B. Je moet trouwens wel de juiste versie downloaden: 32 bit of 64 bit?
  • Om van DVD te installeren op een netbook, moet je een externe DVD-lezer hebben, bv een draagbare op usb.
  • Bij het starten begint de netbook misschien niet met het lezen van die externe dvd, dus moet je de toetsencombinatie zoeken om bij het opstarten een “boot”-keuzescherm te krijgen, in dit geval F12 indrukken bij het starten: “Please select boot device: Sata / USB”
  • In de installatie volgt plots te moeilijke keuze welke partitie je wil gebruiken voor de nieuwe openSUSE. Hier zijn 3 systemen geïnstalleerd, het eerstee is SolusOS, en die wil ik vervangen, de anderen zijn OpenSUSE 12.1 die ik wil behouden, en Ubuntu. Maar welke staat waar? In SolusOS is dat moeilijk te zien, je moet al Systeemgereedschap, Disk Utility starten om de adressen van de partities te zien:50 Gb verdeeld in
    1. 53 Gb sda1:”First”, bevat alleen “lost and found”, zo 1/4/2012
    2. 53 Gb sda2: bootable (opensuse 12.1)
    3. 52Gb sda3 “-” vmlinuz 3.2 ubuntu 12-04 datum bv 9/2/2013
    4. en een extended partitie sda4 met
    5. 53 Gb sda5 “-”, SolusOS
    6. 38 Gb sda6 “Data”, bevat gebruikersmap met documenten.
    7. en 2.2 Gb sda7 “unknown” (waarsch swap).

Todo’s voor openSUSE: sysinfo:/ repareren, num lock automatisch aanzetten, touchpad scroll instellen…



Al snel blijkt dat de tijd die we over hebben na het nieuws en het aansnijden van de taartjes, niet genoeg is om een volledige installatie te doen, noch van de Raspberry Pi, noch van openSUSE 12.3.
Wordt dus vervolgd…


*) Nota’s van een Zero Day OpenSUSE install:

OpenSUSE is het bekendst voor zijn KDE desktop; KDE is een volwassen werkomgeving.

De live KDE gestart: start op maar vond het netwerk niet; het is inderdaad geen standaardconfiguratie op dat netwerk.
(DNS en gateway op .250 ipv op .1 (hoewel dat ook maar een informele conventie is).

Maar de netwerkinterfaces werden blijkbaar geen van beiden (wifi en eth) herkend.

Via Yast, netwerkapparaten kon de netwerkkaart wel gekozen en geactiveerd worden, en na het instellen van de juiste gateway werkte de www verbinding in Firefox.

Bij de keuze voor installatie werd een extra partitie sda6 voorgesteld, ok, aanvaard.
Installatie verloopt vlot en zonder verdere ingrepen dan het maken van een gebruikersnaam+wachtwoord, met de keuze om dat ook voor root te gebruiken en eventueel automatisch in te loggen.

Opstart: er komt een keuze tussen de vorige installatie (behouden) en de nieuwe.
Er is onmiddellijk internetverbinding.

Bij installatie:
- Firefox 19.0
- LibreOffice (Version 3.6:build-304 (Build ID: 360m1(Build:304)))
- KDE 4.10 r1
- kernel: 3.7.9 desktop

KDE-menu in standaardversie is hatelijk onpraktisch (voor niet-newbies) en schakel ik onmiddellijk om naar “classic” style.

Standaard filemanager: Dolphin (hij start zonder menu bovenaan: dat kan je aanzetten onder de knop “Control”, helemaal onderaan: “show menubar”.)

Network management is aktief (was standaard niet bij de live dvd start)

Er staan natuurlijk direct een aantal updatdes klaar: 109 namelijk.

Desktop werkt prettig snel “responsief” op een recente hardware (met 4Gb geheugen)
Als je de laptop even niet gebruikt wordt het scherm donkerder, als je de muis of een toets aanraakt wordt het terug licht, en toont dat ook als de setting van de helderheid van het scherm (waar je ook ziet hoe die instelling staat tov min/max helderheid; handig).

Op de desktop staat KInfoCenter, maar ik hield meer van Konqueror’s sysinfo:/
Helaas schijnt die door een bug niet meer te werken sinds 11.1

Daarom stel ik Konqueror in als standaard filemanager of bestandsbeheerder: System settings, Default applications, File Manager: er is keuze tussen Dolphin, Konqueror, Gwenview, “super user mode” en “other..” waarna je andere eigen keuzes kan instellen. Je kan natuurlijk ook het “My Computer” icoon op de desktop zetten.

Ik zet 6 virtuele desktops en geef ze een naam: 1.File 2.Web, 3.Con 4.Edit 5.Wrk 6.Mail. Spijtig genoeg kan je hier niet ineens de “shortcuts” instellen: de toetscombinaties om ze op te roepen. Standaard waren er maar voor desktop 1-4 een ctrl-F combinatie, maar nu zijn er 6 ingesteld. Anders moet je daarvoor naar “Shorcuts and gestures”, standard keyboard shortcuts.

De wireless verbinding is geen probleem: klikken op icoon (networkmanager was al gestart), en de verbinding kiezen. Je krijgt misschien de vraag of je de “wallet” van Kde wil gebruiken om je wachtwoorden te beheren. Vroeger was die wel eens een PITA, maar nu werkt de wallet goed. Na een “slaap” sessie moest ik wel terug de wallet openen.

Voor bedrijfseigen content moet je wel een paar codecs installeren: bv voor mp3 muziek en voor flash filmpjes.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.