Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nieuwe openSUSE * Censuur in Playstore * Ubermix * Simserver

i-nieuws 6 na 6 ** March 14th, 2013 by wim.webgang **

Nieuwe openSUSE

Er is een nieuwe versie uit van openSUSE : 12.3. Tegenwoordig krijgen de suse uitgaven ook een bijnaam zoals dat in de Debian/Ubuntu tak populair werd; en dat is “dartmouth”. Dartmouth is de naam van een stadje in Hanover, niet in Duitsland maar in de VS. Misschien willen ze daarmee zowel het heden in de VS als de afkomst van Duitsland van de openSUSE distributie tonen. Een andere redenering is dat het verwijst naar een bepaalde kleur groen; wat de favoriete kleur is van de openSUSE distributie(s).
Behalve de KDE versie, waar openSUSE in uitblinkt, is er al positieve commentaar opgedoken op Blogs over de Gnome versie, en een filmpje van Dartmouth op een probook 4520s, waarin lof geuit wordt voor de snelheid van opstarten.

OpenSUSE 12.3 komt bij installatie met
- Firefox 19.0
- LibreOffice (Version 3.6:build-304 (Build ID: 360m1(Build:304)))
- KDE 4.10 r1
- kernel: 3.7.9 desktop
Je kan het gratis downloaden ,op cd of dvd branden, en installeren.

Censuur in Playstore

Google is begonnen met het verwijderen van ad-blocker apps uit zijn Play Store. Ze hebben in de voorwaarden voor hun Play Store beperkingen opgenomen die deze software uitsluiten. Software als Adaway, Adblock plus en Adfree Android.
Een ad-blokker blokkeert advertenties, en laat je bv webpagina’s bekijken zonder de advertenties te tonen. Dat werkt bovendien veel sneller en kost je geen bandbreedte. Advertenties, zijn dikwijls de zwaarste inhoud van een pagina: beelden en bewegende beelden zijn zwaarder dan tekst. En ze komen meestal van andere servers die intensief benut worden, zodat je browser er soms op moet wachten.
Google leeft van de reklameinkomsten, en ze zijn dus mee het slachtoffer van ad-blockers.

De ontwikkelaar van Adaway raadt zijn gebruikers aan om over te schakelen op een open alternatief van Android-shop: F-Droid (https://f-droid.org/FDroid.apk).

Ubermix

Ubermix is een Linux distributie gericht naar onderwijzers en het onderwijs. Ze is gebaseerd op Ubuntu 12.04, en bedoeld om te installeren of van usb-stick te draaien. Je hebt er minimum 2 Gb vrije ruimte voor nodig op een leeg medium (bv een usb-stick wordt geformatteerd, dus je verliest alle bestaande gegevens).
Er is nu een versie 1 uit van Ubermix, en gebruikers van de vroege versie 0.6 moeten niet opnieuw installeren; ze kunnen een bestaand systeem upgraden.

Er wordt vooral gemikt op netbookjes voor in de klas, en in het schermgebruik is daar rekening mee gehouden. De standaardinstellingen van de toepassingen zijn allemaal ingesteld om goed te werken op een klein scherm als van een netbook. De ontwikkelaars hebben vooral de keuze van de software verzorgd: ze maakten een selectie die nuttig is in het onderwijs, zodat daar niet te veel gezocht moet worden naar geschikte software uit het immense aanbod.

De gebruiker krijgt volledige controle over zijn Linux en hij moet geen root wachtwoord ingeven om systeemwerkzaamheden te doen. Dat heeft natuurlijk ook een nadeel: de gebruiker kan eenvoudig zijn systeem om zeep helpen. Maar als je er van uitgaat dat zoiets deel uitmaakt van het leerproces, moet je er enkel voor zorgen dat het nadien opgelost kan worden. Ubermix heeft een startoptie om een herstelling te doen. Er is een keuze om het systeem zeer snel terug in te stellen als een standaard installatie, zonder de documenten of bestanden van de gebruiker te verwijderen. Daarmee kan de gebruiker zijn systeem zelf gemakkelijk herstellen. Een andere keuze is een volledig clean install, bv om het apparaat daarna door te geven aan een andere gebruiker.

Ze gebruiken een truuk om het systeem zo snel te kunnen herstellen … De “user modifications” space
Waarom gebruikten ze Linux? http://www.ubermix.org/about.html

Simserver

Onlangs werd de zesde versie uitgebracht van Simcity, een spel dat voor het eerste op de markt kwam eind jaren 80, en ontwikkeld wordt door Maxis, ondertussen deel van E.A. Het spel was zo populair dat er allerlei afgeleide sims van gemaakt werden.
De versie die dit jaar uitkwam (voorlopig enkel voor Windows) mikte op volledige 3D beelden, en op samenspelen via internet. Een tussenstand kan ook enkel online bewaard worden. Volgens de uitgever kon je deze Simcity enkel online spelen, met een internetverbinding dus, zogezegd omdat de berekeningen die achter het spel zitten, via internet aan de server worden doorgegeven. Bij de lancering van het spel begin deze maand bleek dat echter ook een groot nadeel: door netwerk of serverproblemen bij Electronic Arts, de uitgever van het spel. Gebruikers waren vermoedden dat de verplichting om online te zijn vooral een anti-kopieermaatregel was, die uiteindelijk de brave betalende klanten belette te spelen.
Een programmeur heeft nu door “debugging mode” in te schakelen ontdekt dat het spel helemaal niet verbonden moet zijn met internet om het te kunnen spelen, maar wel om het spel te bewaren.
Hij demonstreert in een youtube filmpje dat hij offline speelt, en als je op het einde van je speelsessie een internetverbinding hebt, kan je dan toch bewaren. Blijkbaar was die “offline mode” voorzien voor programmeurs die aan de ontwikkeling van het spel werkten. Bovendien laat die debug mode toe sommige grenzen te overschrijden….

De “mod” is te vinden op http://www.reddit.com

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.