Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

FreeDos * Technologie voor altijd * 10 nm technologie *

i-nieuws 6 na 6 ** January 5th, 2017 by wim.webgang **

FreeDOS

Op 25 december 2016 is er nieuwe versie uitgekomen van FreeDOS: FreeDOS 1.2.
FreeDOS is een besturingssysteem voor PC’s, dat compatibel is met het vroegere MS-DOS. De ontwikkelaar haalde zijn inspiratie bij Linux, en startte een project om een DOS versie te maken die volledig vrij was, toen Microsoft aankondigde dat het ms-dos zou afschaffen ten tijde van Windows 95.
En hoewel FreeDOS niet echt snel evolueert, biedt het nog steeds een DOS-compatibel systeem, om te gebruiken op een tweede computer, of in een virtual machine. Hun beta-versies startten zo’n twintig jaar geleden, en hun officiele FreeDOS 1.0 kwam uit een goede tien jaar geleden, in 2006.
FreeDOS kan handig zijn voor bedrijven die nog informatie hebben zitten in oudde systemen die vroeger op DOS draaiden. Of voor organisaties die in de DOS tijd een programma lieten maken, maar nu geen DOS meer vinden om het op te draaien.

http://www.freedos.org/jhall/

http://www.freedos.org/history/

http://www.ibiblio.org/pub/micro/pc-stuff/freedos/files/distributions/1.2/compare.html

http://www.freedos.org/download/

Technologie voor altijd

Wie bij ons “Toshiba” zegt, doet mensen misschien denken aan air-conditioning of kassa systemen, of aan harde schijven, en IT’ers aan de eerste generaties laptops, waar Toshiba zowat synoniem was voor laptop. Hoewel wat naar de achtergrond gedrumd op de laptopmakrt, zijn ze nog altijd een technologie bedrijf, dat ook computerchips maakt, voor bv computergeheugen. Maar ze doen nog veel meer, het is een fusie-multinational uit Japan (de “To” in Toshiba komt van “Tokyo”, waar de hoofdzetel ook gevestigd is) die aktief is in in landen over de hele wereld. Maar in hun uitbreidings en overname-ijver zat een minder opvallende tak: nucleare installaties. Toshiba bouwt mee aan nucleare installaties in de VS en China, maar was in de jaren ‘70 ook betrokken bij de bouw van de reaktor die bekend werd door het ongeval van Fukushima. Je zou denken dat dat een signaal was om ver weg te blijven van nucleaire energie. Immers de onoverwinbare combinatie van de kracht van de natuur, de onmacht van de mens, en de onvolkomenheid van menselijke fouten waren wel bewezen leek het toen, en nog wel in een van de hoogst technologische landen van de wereld.
Niet dus. Hoewel heel wat koppen rolden bij Toshiba, had CEO Norio Sasaki niets beter te zeggen dan dat nucleaire energie een belangrijke optie zou blijven. Hij bouwde voort op het beleid om in nucleaire energie te investeren, door in 2006 het Britse overheidsbedrijf voor nucleaire energie Westinghouse over te nemen. 2006 was een piek-jaar voor de nuclaire industrie. Maar het hele nucleaire verhaal legde hen serieuze windeieren, vooral toen uitkwam dat ze geknoeid hadden met de boekhouding om verliezen te verdoezelen. Ondertussen komen daar de verliezen van de nucleaire projecten over heel de wereld bij. Niet dat een of andere locatie of installatie op zich een uniek probleem vertoont. Zowat alle installaties kampen met dezelfde problemen: voor afgesproken prijzen de nodige garanties geven en deadlines halen die afgesproken zijn. De piek van 2006 was tegelijk een aankondiging van de neergang van nucleair. Een nucleaire centrale bouwen duurt 10 tot 15 jaar, vertragingen en budgetoverschrijdingen zijn algemeen gangbaar. Ondertussen worden hernieuwbare energieprojecten op een paar jaar tijd opgezet en zijn ze productief. Bovendien is hernieuwbaar niet erg gediend met nucleaire energie als partner om de schommelingen op te vangen; daarvoor is nucleaire energie te traag en te duur in vergelijking met gasturbines of waterturbines met een stuwmeer. Bovendien, als een nucleaire installatie zelf stilgelegd moet worden om een of andere reden, ligt een grote capaciteit volledig voor langere duur stil.
De nucleaire industrie heeft ondertussen zijn handen vol met uitleg geven over vervalste veiligheidscertificaten en de aanzienlijke vertragingen in meer dan de helft van de geplande reaktors. Bovendien is er geen oplossing voor het afwentelen van de ontwikkelingskosten en de verzekeringskost op de overheid.
Met andere woorden, het gaat slecht met Toshiba, en de nucleaire tak lijkt de oorzaak te zijn.
ps:
In het voorbije jaar werden heel wat records voor zonne-energie gebroken. In echt gunstig gelegen landen kon stroom opgewekt worden aan 3 cent per kilowattuur. Het is interessant om te zien dat Trump wil investeren in kolen, want de daling van de zonne-energie maakt kolen over 5 tot 10 jaar duurder dan zonne-energie.


10 nm technologie

Intel heeft de stap gezet van 14 nanometer naar 10 nanometer technologie. Dit jaar zal die in gebruik genomen worden voor de productie van hun chips. Ze proberen zowel de schaal van 1 transistor te verkleinen, als ook de minimale afstand tussen transistors onderling. Hoewel de productiekost van een chip hoger wordt door de miniaturisatie, is de gemiddelde kost per transistor lager. De chips zullen dus ook weer minder energie verbruiken.
Ze zijn niet de enigen met 10 nm-technologie, ook Samsung en TSMC maken die dit jaar, en Globalfoundries mikt zelfs ineens op 7nm.

Samsung doet bv de productie van de de nieuwe Qualcomm processor waarvan onlangs de gegevens zijn bekendgeworden; de Snapdragon 835 heeft een quad-core CPU, een Adreno 540 GPU en Hexagon DSP om de verschillende soorten processorbelasting te beheren. Ook het stroomverbruik is sterk verbeterd volgens de fabrikant, 40 % tegenover de vorige generatie. Die verbeteringen en nog veel meer, moeten de processor een belangrijke plaats doen veroveren op mobiele toepassingen als smartphones.

mm = 1/10 van een cm
micrometer = 1/1000 van een mm
nanometer = 1/1000 van een micrometer of 1 miljoenste van een mm

Gebruikers kijken nu waarschijnlijk meer naar de snelheid en grafische mogelijkheden van hun mobieltjes dan van hun desktops, en bovendien zit de vervangfrequentie daar ook nog op een vrij hoog peil. Dit is een zachte manier om aan het intel monopolie te knabbelen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.