Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De vuilbak van dropbox * Wijn 2.0 * Alternatieve feiten of energie? * Hackvertraging * Bibliotheekhack *

i-nieuws 6 na 6 ** January 26th, 2017 by wim.webgang **

De vuilbak van dropbox
Er was iets vreemd aan de hand met de delete functie in dropbox. Gebruikers zagen mappen en bestanden terug opduiken, waarvan ze zeker waren dat ze ze verwijderd hadden.
Sommige gebruikers, die de dienst gebruiken om tussen verschillende apparaten te synchroniseren, begrepen niet waar de bestanden vandaankwamen. Een gebruiker zag bestanden terug opduiken die hij meer dan zes jaar geleden verwijderd had.
Dropbox meldde nadien dat ze per vergissing oude bestanden hadden teruggezet. Dat waren bestanden waarbij iets fout was gegaan bij het verwijderen door de gebruiker. Oorzaak van het delete-probleem was een softwarebug. Normaal worden bestanden na zes maanden verwijderd.

Wijn 2.0
Op 24 januari (voorbije dinsdag), werd officieel Wine versie 2.0. aangekondigd. Het gelijknamige wine project werkte jaren aan deze open source software, die tegenwoordig jaarlijks van zijn software een nieuwe versie uitbrengt. Wine maakt het mogelijk om op unix-achtige systemen als OS-X en Linux programma’s te draaien die enkel voor Windows zijn gemaakt.
Wine bestond al jaren in een vorige 1.x versie, maar nu werd een grote stap gezet, waarbij bv ook 64 bit Windows programma’s kunnen gebruikt worden op OS-X. Een andere grote verbetering is de omgang met lettertypes, die bv in pdf documenten zijn ingebed. Ook het gebruik van grafische kaarten is geoptimaliseerd. Wine 2.0 kan nu omgaan met langere URL’s, en de gecko engine werd op de stand van Firefox 47 gebracht.
De volledige lijst van nieuwe mogelijkheden kan je nalezen op de softpedia site (*).
De broncode is beschikbaar, en ook uitvoerbare versies van het programma, de binaries, zijn van hun site af te halen.
Als je wil controleren of een bepaald Windows programma draait op Wine, kan je terecht op hun Application Database, met zelfs een pop-poll voor applicaties, compleet met top tien: https://appdb.winehq.org/, opvallend daarbij is dat Wine veel gebruikt wordt om Windows spelletjes te spelen, ze bezetten de volledige top tien. Er is een onderverdeling gemaakt volgens 3 niveau’s van compatibiliteit:
- platinium: programma’s zijn perfect te installeren en te gebruiken onder Wine
- goud: programma’s draaien perfect, maar je moet wat aanpassen aan de configuratie.
- Silver: Programma’s zijn bruikbaar, maar er zijn een paar kleine probleempjes die slechts af en toe opduiken.

De wine website is https://www.winehq.org/
Downloads: https://www.winehq.org/download
* http://news.softpedia.com/news/wine-2-0-officially-released-introduces-support-for-microsoft-office-2013-more-512182.shtml
De naam van het project komt van de afkorting W.I.N.E, Wine Is Not an Emulator.
Waarom vooral spelletjes in de top tien? Voor het serieuze werk bestaat natuurlijk goede eigen open source en vrije software, bv openoffice / libreoffice, firefox, gambas,..

Alternatieve feiten of energie?
Twee derden van de Amerikanen geven prioriteit aan het ontwikkelen van alternatieve energiebronnen voor de fossiele brandstoffen, en dat aantal is licht gegroeid ten opzichte van een paar jaar geleden. Ze zijn ver voorbij de helft en de trend is stijgend, maar de politiek in de VS zal waarschijnlijk bezig zijn met alternatieve feiten over het klimaat. Trump beloofde een grote ommezwaai in de andere richting; terug naar steenkool.

Hackvertraging
De onlangs vermelde verkoop van Yahoo aan Verizon, is even in wacht gezet. Oorzaak zijn historische gegevens; er kwam naar boven dat in 2013 een ineternetaanval geleid had tot een inbraak me toegang tot gegevens van meer dan een miljard gebruikers. Dat is straffer dan de inbraak van 2014, die over meer dan 500 miljoen gebruikers ging, en bekend werd voorbije maand september. Alles rijkelijk laat voor de investeerders, en de toezichthoudende SEC heeft een onderzoek aangekondigd. Voorlopig wijst niets erop dat er een verband is tussen de twee inbraken. Eén ervan werd alvast toegeschreven aan een organisatie gesteund door een staat.

Bibliotheekhack

De Amerikaans ontleners van de bibliotheek van St Louis, kunnen hun boeken een paar weken langer bijhouden. Een cyberaanval heeft alle computers van de bibliotheek besmet en het hele systeem is stilgelegd. Er is afperssoftware op aangetroffen, waarbij een geldsom in bitcoins geëist wordt om het systeem terug vrij te geven. De overheid wenst niet op de afpersing in te gaan, en technici zullen het hele systeem van de bibliotheek van nul terug opbouwen.
Behalve het systeem om de uitleningen op te volgen liggen ook de administratieve computers plat, en de computers met internettoegang voor bibliotheekbezoekers. De Wifi werkt wel. Het systeem bedient 16 bibliotheken in de stad.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.