Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Intel Linux * i-Brexit * Mozilla kleedje * Zweedse sirene * Waarom privacy * Eindeloos Linux

i-nieuws 6 na 6 ** January 19th, 2017 by wim.webgang **

- 100
Het lijkt wel of China Trump uitdaagt; terwijl die de steenkool terug op de voorgrond plaatste, kondigt China nu aan 100 steenkoolcentrales te zullen schrappen. Een aantal daarvan zijn in planning, sommige zijn al in opbouw. De rechtstreekse oorzaak is waarschijnlijk de slechte luchtkwaliteit op sommige plaatsen in China. Bovendien is het land een van de grootste fabrikanten van hernieuwbare energie technologie, en is het dus niet onlogisch om die zelf ook in te zetten. Op dit moment is steenkool de grootste energieleverancier in China. Behalve voor de bestrijding van de eigen smog is het ook wereldwijd een goede zaak; de aarde heeft in 2016 weer een warmterecord op laten tekenen.

Intel Linux

Wie had tien jaar geleden kunnen denken dat Microsoft zich nu specialiseert in het aanbieden van Linux aan gebruikers?
Maar het Wintel monopoly is daarmee niet uitgewerkt. Microsoft werkt samen met het bedrijf voor het aanbieden van de Clear Linux OS. Het is een Linux versie ,ontwikkeld door intel, voor optimaal gebruik van cloud servers in data centra.

Microsoft biedt ook een Linux shell aan op de Windows 10 desktop, althans op het zogenaamde “subsystem for Linux”. Daarvoor gebruiken ze nu suse (open)SUSE, waarmee ze overschakelen van Ubuntu vroeger.
Microsoft heeft waarschijnlijk begrepen dat het eerder in hun nadeel is om Linux gebruikers tegen te werken. Die gaan dan een dual-boot installeren, waarbij ze mogelijk in de verleiding komen om meer en meer dingen in Linux te doen, en misschien zelfs Windows helemaal niet meer nodig hebben. Met het “subsystem” wordt het gemakkelijk om Linux te gebruiken “in” Windows, zodat er meer kans is dat je Windows gebruiker blijft. Bovendien gaat het over een linux shell, dat betekent een venster als een terminal, waarin je servercommando’s kan geven. Desktopgebruik, met programma’s als openoffice of libreoffice is hier niet de bedoeling.

i-Brexit
De brexit heeft alvast invloed gehad op het leven van de Britten: de britse pond is aanzienlijk gezakt. Daardoor worden buitenlandse diensten en producten duurder. Apple, dat zijn prijzen in pond uitdrukt voor de Britse markt, liet een app van 0.79 pond al stijgen naar 0.99 pond.

Mozilla kleedje

Mozilla heeft een nieuw logo. Het is de naam mozilla, zonder hoofdletter, een lettertype met schreef, en er is gespeeld met de 3 opeenvolgende letters i, l en l.
De i heeft een iets uitgerokken punt en daardoor een korter beetje voor de i eronder, zodat het meer op een dubbel punt lijkt dan een i.
De twee ll-en zijn schuin gedrukt, zodat ze er een beetje uitzien als schuine streepjes. Daarmee ziet de combinatie eruit als het stuk tussen “http” en het eigenlijke websiteadres, namelijk dubbele punt – dubbele schuine streep.
De welkom op hun site klinkt als: Internet voor de mensen, niet voor de winst.

https://www.mozilla.org/media/img/pebbles/moz-wordmark-dark-reverse.2cbc28bb9895.svg

Eindeloos Linux
Endless maakt een nieuwe reeks kleine computertjes met een gedeeltelijk houten behuizing, en een Linux besturingssysteem erin. Dat systeem noemen ze Endless OS, en ze voorzien dat ook van een hoop software die bekend is bij de gebruikers van Linux distributies, en vrije inhoud als wikipedia-bundelingen. Maar door hun kant en klaar concept boren ze een andere markt aan dan de doorsnee Linux gebruiker die zijn systeem zelf op een pc installeert. Endless heeft het desktop uitzicht wat aangepast richting smartphonegebruik, zodat de overgang van de vele Android gebruikers klein is.
Ze deden iets wat andere distributies missen; pre-installed hardware uitbrengen. Toestellen verkopen met een Linux distrubutie op voorhand geinstalleerd lijkt slechts weinigen te lukken. Door lage marges op pc’s en de kleine aantallen van een beginner, valt er weinig winst te maken.
Endless probeert het een beetje op de Apple manier: ze maken mooie, handige compacte computertjes ter grootte van een mac mini en voor prijzen van minder dan 100 tot 250 dollar. Je moet zelf randapparatuur als toetsenbord en muis voorzien, en ook een scherm. De hardware is op het niveau van netboekjes, ze hebben bv een SSD en maar 2 GB werkgeheugen. De vroeger reeksen hadden opvallend ronde vormen, de nieuwe reeks gebruikt hout bij de afwerking van de vierkante behuizing. De toestellen lijken bedoeld als gezinscomputer, die qua vorm niet misstaat in de woonkamer.
Het endless team bestaat uit een klein team dat verspreid zit over 17 landen, waaronder VS, Brazilie, Azie, .. De technologie chef van het team is een ex-Red Hat magager.

Gelijkaardige licht Linux computertjes werden vroeger ook al gelanceerd door bv Linutop met Linpus light, Mint enz. Een van de meestverkochte Linux computertjes is waarschijnlijk de Raspberry Pi, maar die moet je zelf inbouwen.

Zweedse sirene
In grootsteden met veel lawaai krijgen hulpvoertuigen het moeilijk om hun komst hoorbaar te maken, en er onstond een opbod en inflatie van decibels.
In Zweden wordt gewerkt aan een nieuwe vorm van sirene voor hulpvoertuigen als ziekenwagens, die geen lawaai toevoegt aan de omgeving. Ze willen hun boodschap doorsturen via RDS, Radio Data System. Daarmee kan de radiouitzending onderbroken worden met een waarschuwing, en kan een boodschap op het scherm van de autoradio getoond worden.

Waarom privacy
Ik heb niets te verbergen

https://www.politie.nl/nieuws/2016/oktober/13/01-honderden-slachtoffers-in-cybercrime-onderzoek.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.