Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Pi-Dieet * Bitcoin schommeling * Heet 2016 * Yahoo verdwijnt *

i-nieuws 6 na 6 ** January 12th, 2017 by wim.webgang **

Pi-Dieet

Opvallende bewegingen in de wereld van de Linux distributies hebben te maken met de Raspberry Pi. Bijvoorbeeld deze twee: DietPi en Debian-PIXEL.

- Debian+PIXEL is een distributie die ontwikkeld werd door de Raspberry Pi foundation. Ze biedt een systeem dat op een Raspberry Pi een PIXEL desktop geeft.
Het standaard systeem op de Raspberry Pi was/is Raspbian, een op Debian Linux gebaseerd systeem, met een LXDE desktop. LXDE is een typische lichtgewicht desktop, die bv ook op Netbooks, oudere pc’s, of als eenvoudige desktop op een server gebruikt wordt. Enkele jaren geleden gooide een expert zich op het gebruiksvriendelijker maken van die desktop voor Raspberry Pi. Dat resulteerde in PIXEL.

- DietPi gaat nog verder. Het is een lichtgewicht Linux distributie, bedoeld voor eenvoudige computerbordjes zoals Raspberry Pi. Ze bewerken 3 keer lichter te zijn dan de lichtste Raspbian. Hun image is maar 589 Mb groot, tegenover 1424 Mb voor Raspbian Lite. DietPi start op in 14 seconden in plaats van in 15, zou sneller werken, en energiezuiniger. Je kan het al draaien van een 1GB SD kaartje.
Ze hebben vooral gewerkt aan verbeteringen onder de motorkap, ze houden daar rekening met welke versie van computerbord je gebruikt, en optimaliseren daarvoor. Je kan daarnaast kiezen voor verschillende desktops: LXDE natuurlijk, maar ook MATE, XFCE, en GnuStep.
Ze hebben er ook aan gewerkt om het installeren van typische toepassingen zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Bv voor media Kodi Media Center en Player, of Plex Media server.

Een meer uitgebreide lijst vind je hier:

http://dietpi.com/phpbb/viewtopic.php?f=8&t=5#p5

Bitcoin schommeling

Een van de laatste opmerkzame dalingen van de prijs van de bitcoin kan mogelijk verklaard worden door de ingreep van de Chinese overheid. Die ging nauwkeuriger toekijken op de Chinese wisselkantoren voor bitcoin, om te onderzoeken of er sprake was van witwassen of andere illegale praktijken. Dit onderzoek kwam er na de blijvende daling van de Chinese munt, naast de steeds sterker wordende bitcoin. Een serieus stuk van de geldtrafiek zou via dit alternatieve kanaal kunnen gaan verlopen, wat buiten controle van de overheid valt.
De bitcoin zakte daarop meer dan 10 procent.

Heet 2016

In de VS hebben ze het warmste jaar ooit gemeten. Ooit gaat dan terug zolang ze de temperatuur meten en registreren, en dat is meer dan honder jaar.
Daarmee noteren ze 20 jaar op een rij hogere temperaturen dan normaal, door de hele VS. En dat komt overeen met de vaststellingen elders op de wereld.
Warm wordt het nieuwe normaal, de oorzaak is voornamelijk te zoeken bij de broeikasgassen.
Een combinatie van droogtes en overstromingen, nog te zwijgen van andere natuurrampen door weersomstandigheden, beginnen de VS veel geld te kosten, in 2016 meer dan 1 miljard dollar.

Yahoo verdwijnt

Het lijkt definitief gedaan te zijn met Yahoo. Het bedrijf is opgekocht door Verizon, en de naam wordt veranderd in Altaba. Er werd voor het noodlijdende bedrijf nog meer dan 4 miljard betaald. De geschiedenis van Yahoo gaat terug tot voor Google bestond. Toen begon het als een “webdirectory”, een pagina die links naar interessante of belangrijke sites verzamelde, en daarom als homepage werd ingesteld.
Daarna breidde het uit met zoekmachine en webmail e-mail dienst. Verizon krijgt nu e-mail, nieuws website, en sociale mediasite Tumbler. Yahoo is ook mee eigenaar van de Chinese e-commerce site Alibaba, en dat stuk zit niet in de deal. De overblijfselen van Yahoo zullen ondergebracht worden in een invsteringbedrijf dat waarschijnlijk de naam Altaba zal krijgen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.