Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Lola’s kraak van de maand: ‘Paris art heist’

Kraak van de maand, Uitzending do 18:00 ** August 26th, 2010 by lola **

i-nieuws
- en na het nieuws
Lola’s kraak van de maand:
Recente Kunstroof in Parijs
Voor 86 miljoen pond aan kunst gestolen in Parijs
Deze kunstroof is zeer recent en nog helemaal niet opgelost.

Muziek: Criminele selectie van Lola:
Misirlou: Pumpkin And Honey Bunny
Tom Waits: Temptation
The Tuxedo Weasels: Gimme More
Eminem: Criminal

Donderdag nacht, 20 mei 2010
Aan de deuren van het museum hingen op donderdag 20 mei 2010 een papier waarop stond ‘gesloten wegens technische storingen’. Rood-witte linten hielden het volk op afstand, terwijl de politie en veiligheidsmensen op het balkon van het museum, waar de roof had plaatsgevonden, probeerde uit te pluizen hoe de roof in zijn werk was gegaan.
Want die nacht was een van de grootste kunstroven ooit gepleegd waarbij voor ongeveer 100 miljoen euro (86 miljoen pond) aan kunst werd buitgemaakt, waaronder een Picasso en een Matisse..

Slechts één raam werd verwijderd van het Museum van moderne kunsten in Parijs. Het werd nauwkeurig uitgesneden of gewelddadig ingeklopt, de verschillende bronnen die ik heb nagelezen spreken elkaar hierover tegen. Maar dat is alles wat nodig was voor een gemaskerde invaller om een van de meest stoutmoedige kunst diefstallen te plegen in jaren.
De schilderijen, waaronder een Picasso van 1912 die 23 miljoen euro waard is, en een Matisse die geschat is op 15 miljoen euro, blijken voorzichtig verwijderd te zijn uit hun uit elkaar gehaalde kaders, eerder dan dat ze eruit zijn losgesneden. Ook schilderijen van Braque, Modigliani en Léger werden buitgemaakt.
Kust kenners en –liefhebbers van over de hele wereld uiten hun ongeloof over het feit dat een kunstroof van deze omvang het werk kon zijn van één enkele dief. De schilderijen zijn zo bekend dat ze onverkoopbaar zijn. Een galerijhouder van in de buurt van het museum noemt de dief een idioot omdat ze hun buit toch niet kunnen verkopen. Dus kunnen ze ze evengoed terugbrengen.
De details zijn nog niet duidelijk. De indringer kon binnenkomen door een slot te forceren en een stuk uit een raam uit te snijden. Het beveiligingssysteem, waaronder ook een aantal veiligheidscamera’s, was volgens een politie overste al enkele dagen buiten werking. De afgevaardigde cultuur van het secretariaat in het stadhuis van Parijs heeft bevestigd dat de camera’s niet in werking waren op het moment van de overval, maar dat de indringer wel gefilmd is in de vroege ochtend. Er waren ook drie bewakers met nachtdienst, maar die hebben niks gezien.
Een mogelijk motief om net deze schilderijen te stelen is dat er al een collector is die geïnteresseerd is om de werken hoe dan ook in bezit te hebben. Anders moet er een grote organisatie achter zitten om via de zwarte markt van de schilderijen af te geraken. Sommige collectors zijn niet bezorgd om de manier waarop ze de werken in hun bezit kunnen krijgen.
Het zal ook interessant zijn om te zien voor welk bedrag de schilderijen verzekerd zijn. Het zou een angstwekkende verassing kunnen zijn voor het museum.
De artiest waarvan al het meeste werk is gestolen, is Picasso. In juni vorig jaar werd nog een schetsboek van hem gestolen dat 8 miljoen euro waard is? In Februari 2007 werden 2 schilderijen gestolen die ongeveer 45 miljoen pond waard zijn uit het huis van schijn kleindochter. Men heeft de kunstwerken kunnen terugvorderen toen de dieven het probeerden te verkopen.
Nu zijn er twee mogelijkheden volgens de politie. Of de schilderijen worden zeer snel gevonden, of ze verdwijnen voor een paar tientallen jaren, als ze al ooit worden teruggevonden. In een gelijkaardige kunstroof in een museum in Boston in 1990, zeijn de werken nog steeds niet teruggevonden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.