Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Betalen voor snelheid * De staat van computerspionage * Uitbreken is inbreken * Intel monopolie * Regionale malware

i-nieuws 6 na 6 ** August 5th, 2010 by wim.webgang **

5/8/2010


Betalen voor snelheid
Google en Verizon, een grote internetprovider in de VS, zouden in gesprek zijn over het “versnellen” van bepaald internetverkeer. Het idee daarbij is dat de producent ervoor wil betalen om zijn “inhoud” sneller bij gebruikers te krijgen. Dit soort regeling staat in schril contrast met de standpunten van de Federale Communicatie Commissie in de VS, die net neutraliteit wil. De onderhandelingen tussen Google en Verizon zijn geheim.
.

De staat van computerspionage
Dit jaar werd een onderzoek gedaan naar wat burgers vinden van regeringen die spioneren via internet, en daarvoor binnendringen in computers van bedrijven in individuen.
Twee derden van de ondervraagden vond het ok als hun regering dat zou doen. Als expliciet gevraagd werd of dat ook zo in vredestijd geldt, zakte het getal van 33 tot 23 procent.
De getallen voor economische spionage liggen even hoog: 32 percent van de ondervraagden zegt dat hun land spionagesoftware mag installeren in computers van buitenlandse bedrijven om economisch voordeel te halen.

Ondertussen worden steeds meer websites gebruikt om in te breken in computers van internetgebruikers. Meer dan veertig procent van de gevaarlijke websites staan op servers in Amerika. Een deel ervan zijn met dat doel gemaakt, andere zijn echte websites die besmet zijn, en de gevaarlijke code verspreiden zonder het te weten. De internetcriminelen weten ook de zoekmachines om te tuin te leiden en de besmette sites hoog in de resultaten te krijgen zodat hun kans om een slachtoffer te besmetten stijgt.

Het sophos rapport beslaat 35 blz plus 3 blz referenties.

Van politiek naar misdaad
“Black Energy”, Het bot-netwerk dat internetservers van Georgie aanviel tijdens het conflict met Rusland, lijkt nu een andere bestemming gekregen te hebben. Nu worden banken uit Rusland ermee aangevallen door een lichte variant die “Black Energy 2″ wordt genoemd. Eigenlijk gaat het over een combinatie van inbreken in gebruikerscomputers met een “Trojaans paard” om hun bankgegevens te krijgen. Na het ontvreemden van geld met gestolen login en wachtwoordgegevens, wordt een grootschalige “Denial of Service” aanval gelanceerd op het banknetwerk. Onderzoekers vergelijken het met brandstichting om sporen van inbraak te verdoezelen. Een onderzoeker deed er een lezing over op de RSA conferentie in San Francisco in maart van dit jaar.

Uitbreken is inbreken
De jailbreakme.com website heeft een truukje gevonden om de iPhone te “jailbreaken”, of te laten uitbreken uit de beperkingen die Apple en de gsm-netwerken opleggen. Normaal kan je zelf geen programma’s bij-installeren, behalve via de online winkel van Apple. Als Apple het programma weigert, komt het niet in omloop via de online shop. Je kan er dan misschien wel aangeraken, maar je moet al een truukje uithalen om het toch te installeren. Helaas blijken die truukjes niet alleen gebruikt te kunnen worden door gebruikers die hun eigen iPhone willen aanpassen. Het zou ook kunnen misbruikt worden om van op afstand, via het internet in de toestellen in te breken en er ongewilde programma’s op uit te voeren.
.

Intel monopolie
In de VS heeft het ministerie van handel strikte regels opgelegd aan intel, waarbij het verboden is om bepaalde monopolie-praktijken verder te zetten die ze al tien jaar toepast. Intel gaf aan grote computerfabrikanten kortingen met de bedoeling bepaalde produkten niet op de markt te brengen of te vertragen, omdat er een processor van een concurrent in gebruikt werd. AMD had die praktijken aangeklaagd in de VS en Europa. In Europa leidde dat ook al tot een onderzoek dat vorige maand afgerond werd, en mogelijk tot een boete leidt van vele miljoenen tot misschien zelfs een miljard euro. Maar ondertussen is het kwaad geschied. AMD verloor marktaandeel en blijft met 17 % ver onder de verwachtingen, waardoor het in financiƫle moeilijkheden komt: het laatste kwartaal vertoonte een verlies van 1,96 euro per aandeel, terwijl intel 25% stijging van de winst optekende.

En hiermee is het “wintel” monopoly officieel bevestigd, nadat vroeger al microsoft werd veroordeeld voor monopoliepraktijken. .

Regionale malware
De computerfraudeurs passen zich steeds meer aan aan de regio waar ze opereren. In Groot-BrittaniĆ« is een netwerk blootgelegd dat zich richtte op prive-gegevens als login en wachtwoorden, en bankgegevens van internetgebruikers. Het netwerk bestaat uit meer dan 100.000 computers van meestal ontwetende slachtoffers. Onderzoekers konden de hand leggen op een “dropserver” van het netwerk, een computer waar de krakers hun buit verstoppen, in dit geval dus de persoonlijke gegevens die ze bemachtigd hebben, evenals cookies en certificaten van de browser, waaruit ze nog meer gegevens kunnen halen.
Het nieuwe is dat de onderzoekers ook de programma’s waarmee het netwerk beheerd wordt te pakken hebben gekregen. De computercriminelen kunnen in het programma een zoek doen op alle verkeer van een bepaalde bnak

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.