Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Apple zonder intel? * USB-miserie * Interresante overname * Streaming muziek * Cassette-muziek * OpenSUSE verlengd

i-nieuws 6 na 6 ** February 28th, 2019 by wim.webgang **

Apple zonder intel?

Apple lijkt bezig te zijn met overschakelen van zijn computers naar een ARM processor. Dat is een ander type van processor dan de veelgebruikte intel-processor, en dat betekent ook dat het besturingssysteem ervoor moet aangepast zijn. Maar het voordeel voor Apple is dat het een type processor is dat dichter bij die van de mobiele toestellen ligt (iphones en ipads).
Dat zou het dan weer eenvoudiger maken voor de programmeurs om software te schrijven die op alle toestellen gebruikt kan worden.

Voor de iphone gebruiken ze al van in het begin een ARM processor, zogezegd van eigen makelij, maar waarschijnlijk in samenwerking met Samsung.

Voor de computers was het een spectaculaire wending toen Apple in 2006 besliste een intel processor te gaan gebruiken.
Het gevolg toen was dat het in theorie mogelijk werd om Windows te draaien op Apple hardware.
Voordien gebruikte Apple meestal de Motoralla processor of opvolgers daarvan.

Ongeveer een jaar geleden ontkende de topman van Apple nog de geruchten dat er aan gewerkt werd om de besturingssystemen macOS en iOS naar elkaar toe te laten groeien. Nu dit op gebied van hardware gebeurt lijkt de kans nog groter.

USB-miserie

Er is een nieuwe USB standaard in de maak: USB 3.2. Een logische opvolging van 3.0 en 3.1 zal u denken.
Schijnbaar wel, maar zo eenvoudig is het helaas niet. Er was vroeger al sprake van USB 3.2, maar dat wordt nu herzien. De organisatie die de USB standaard beheert, het USB-IF, ziet USB 3.2 blijkbaar eerder als een nieuwe verzamelnaam voor allerlei sub-standaarden.

USB 3.2 Gen 1 staat voor 5 Gb/s; het vroegere USB 3.0 dat al eens omgenoemd was naar USB 3.1 Gen 1.

USB 3.2 Gen 2 staat voor 10 Gb/s; het vroegere USB 3.1 Gen 2.

USB 3.2 Gen 2 x 2 staat voor 20 Gb/s wat vroeger USB 3.2 genoemd werd.

Bovendien heb je nog de verschillende soorten stekkers voor USB; bv USB-C.

USB-IF begrijpt ook wel dat de kans groot is dat de gebruiker er in verloren loopt. Daarom hebben ze nog extra marketing namen verzonnen bij de nieuwe manieren van de standaarden te benoemen. En die zijn:
- SuperSpeed USB
- SuperSpeed USB 10 Gbps
- SuperSpeed USB 20 Gbps

Conclusie: er is helemaal geen nieuwe standaard, maar alles wat USB betreft is hernoemd en voorzien van marketingnamen om het te verduidelijken zonder dat altijd te doen.

Hopelijk zetten de fabrikanten er dan nog eens extra de oude naam bij zoiets als: “formerly known as USB 3.0″

Voorbeeld van een toekomstige kabelverpakking:

Superspeed USB cable
USB 3.2 Gen 1
(formerly know as USB 3.1 Gen 1)
(formerly know as USB 3.0)
Transfer speed: 5 Gbps

ps: usb-c is het piepkleine stekkertje dat even klein is als het gewone micro-usb stekkertje, maar niet compatibel.

Interresante overname

Coinbase, zowat de digitale beurs voor digitale munten als Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash, heeft een interessante overname gedaan voorbije dagen. Ze kochten Neutrino, een kleine startup uit Italie. Neutrino ontwikkelt technologie om blockchain transacties te onderzoeken. Ze kunnen daarmee informatie filteren uit de financiële systemen van de digitale munten, en daar zijn heel wat geïnteresseerden voor. Denk maar aan geheime diensten, overheidsdiensten als belastingen en politie, en andere minder fraaie organisaties.

Coinbase doet dus een interessante koop, maar er zit ook een schaduwzijde aan. Een paar van de belangrijkste figuren in Neutrino zijn misschien een beetje aangebrand in de sector. De verantwoordelijken voor technologie, die voor onderzoek en de CEO zijn de kopstukken van The Hacking Team. Dat bedrijf werkte ronduit als ontwikkelaars van spionagesoftware voor overheden van landen die er andere normen op na houden wat mensenrechten betreft.

Maar Coinbase neemt dat verleden er graag bij. De kennis en de technologie die Neutrino binnenbrengt is gewoon te belangrijk.

Streaming muziek

Spotify wil lanceren in India, maar er zitten nog met wat legale puntjes gewrongen. Ze liggen overhoop met Warner Music, over de rechten van die muziek. Spotify doet voor het gebruik van die rechten beroep op de definitie van uitzenden in de wetgeving van Indië.
Indië is een van de snelstgroeiende markten voor muziek met een groot aantal smartphonegebruikers waarop nu gemikt wordt. Spotify biedt een gratis dienst aan die vol advertenties zit, en een betalend abonnement voor 119 roepis (omgerekend 1.67 dollar) per maand. Hun aanbod zou meer dan 40 miljoen songs bevatten. Ze moeten opboksen tegen bestaande Indische muziekstreaming diensten.

Cassette-muziek

Volgens de Guardian is de cassette aan een comeback bezig. De verkoop steeg in 2018 met een kwart tegenover 2017 en haalde het hoogste peil in 15 jaar. Ondanks die stijging gaat het over kleine aantallen. In het Verenigd Koninkrijk werden 50.000 albums op cassette verkocht, ooit waren dat er meer dan tachtig miljoen per jaar. Het is nog wel de vraag of de kopers het als een decoratief voorwerp voor de keukenkast zien, of als een collectors item. De kwaliteit als muziekdrager is redelijk klein; een cassette kan fysiek kapot gaan, kan vastgeraken in de speler, de klank wordt slechter door slijtage, en zelfs als je ze stil laat liggen zal de kwaliteit vervallen, en het is onmogelijk om onmiddellijk een bepaald nummer te spelen.

Het nuttigste waren cassettes voor wie zelf creatief bezig was met geluid. Of voor wie maar net genoeg geld had om illegale opnamen van muziek te spelen in plaats van originele dragers te kopen. Of in de auto, waar je toch niet de hele tijd dj wil spelen.

OpenSUSE verlengd

Gebruikers van de Linux distributie OpenSUSE Leap 42.3 hadden normaal in februari moeten upgraden naar de volgende officiële versie Leap 15. Er is altijd wat overlapping zodat je tijd hebt om je upgrade te doen.

De “42″ reeks zou maar tot januari 2019 ondersteund zijn volgens de originele planning, die een levensduur van 18 maanden vooropzet voor een “minor version” (het versie nummer na de punt). De OpenSUSE 42 reeks de upgrade s naar de volgende versie achter de punt heeft dan 3 jaar en 8 maanden gelopen.

Suse veranderde onlangs zijn naamgeving, en de nieuwe stabiele versie van openSUSE zal dus het nummer 15 dragen. OpenSUSE Leap 15.0 is al in gebruik, en heeft een levensduur tot eind november 2019. Daarna zal waarschijnlijk de upgrade naar een Leap 15.1 verschijnen. De beta van 15.1 loopt al, en er worden nu “pizza parties” met “bug hunting” georganiseerd om de distributie te testen en foutjes of bugs te vinden en te verbeteren.

OpenSUSE is het project dat de gratis versie maakt van SUSE Linux, zowel desktop, serverversies als versies voor IOT en andere apparaten.
Daarnaast bestaat een betalende versie, die SLE heet, waarvoor de ondersteuning langer kan lopen.

Nb: Dan is er ook nog de “rolling release” die Tumbleweed heet; die heeft een levensduur van “oneindig”.
Vroeger was er nog een project dat Evergreen heette, en dat aktief was tot vermoedelijk ergens 2016.

https://news.opensuse.org/2018/08/08/opensuse-leap-42-3-end-of-life-is-extended/

https://en.opensuse.org/Lifetime

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.