Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Gat in de processormarkt + Waarom is alles zo traag

Uitzending do 18:00 ** September 27th, 2018 by wim.webgang **

Gat in de processormarkt
Hoe goedkoper de computerchips worden voor mobieltjes, hoe groter die markt. Toch is ze eindig, en eens iedereen een smartphone heeft is er enkel een vervangmarkt, waar je kan proberen steeds snellere toestellen aan te bieden om een upgrade te motiveren. Of je moet als chip-bouwer uitwijken naar een hoger segment, want mobiele processoren kunnen ook in allerlei andere apparaten ingebouwd worden, zoals internet of things toepassingen. En hoe meer mobielen en IOT toepassingen, hoe meer servers er nodig zijn om al die informatie te verwerken.
Qualcomm ARMbitie
Qualcomm, één van die processsorfabrikanten, heeft vijf jaar lang geprobeerd om een processor te maken die een opstap zou zijn van mobiele apparaten naar de servers. De servermarkt werkt traditioneel met chips die hogere berekeningssnelheden halenm en die ook duurder zijn, en vormen een aantrekkelijke winstgevende markt. Intel kan het weten want die zitten daar goed verankerd. Qualcomm ontwikkelde zijn Centriq 2400 processor, gebaseerd op ARM architectuur.
ARM is een RISC-processor architectuur, die veel gebruikt wordt voor kleinere apparaten als spelconsoles, netwerkapparatuur als routers en NAS opslag, tv’s, tablets en ook smartphones, waar verschillende ARM chips eigen functies vervullen.
De tijd dringt
Maar zelfs als het lukt een chip te ontwikkelen die snel genoeg is om met intel te concurreren, zijn de broodjes nog niet gebakken. Je moet productiecapaciteit hebben om grote hoeveelheden te produceren om de prijs te drukken. Je moet ook genoeg computerbouwers vinden die de chip willen aankopen en gebruiken. Die er servers rond ontwikkelen en die in de markt zetten. En ook moet je een systeem hebben dat op je nieuwe chip draait. Softwarebedrijven als Microsoft, die heel erg x86 gericht zijn, hebben enkel extra kosten als ze hun besturingssysteem aan een nieuwe chip moeten aanpassen. En er is vertrouwen nodig in een nieuweling, denk maar aan de problemen die intel veroorzaakt heeft met de bugs in een aantal processors. Je hebt dus ook tijd nodig, en dat had Qualcomm misschien te weinig, met investeerders die in hun nek stonden te briesen om op korte termijn winst te kunnen incasseren.
Kapitaal
En net op het moment dat de grote aankondiging van de lancering van de chiplijn zou gebeuren, kondigde concurrent Broadcom aan dat het Qualcomm wou overnemen. Dat leidde tot heel wat spanningen, vooral omdat de overname veel geld zou kosten, dat bespaard moest worden op onderzoek en ontwikkeling. Bovendien zou na de fusie al het overlappend deel van de aktiviteiten weggesneden moeten worden. Wat ook onder het personeel de spanning opdreef.
Bovendien greep de Amerikaanse overheid zelfs in om de overname tegen te houden, uit angst te veel kennis te verliezen.
Resultaat: de hele afdeling om serverchips te ontwikkelen lijkt op apegapen te liggen. De topman ervan is ontslagen, de meeste ingenieurs hebben hun koffers gepakt. Er waren nog een paar pogingen om de afdeling te verzelfstandigen, zowel van binnenuit door Paul Jacobs en een deel van het management, als van buitenaf, door Renée James. Deze voormalige topvrouw van Intel met een eigen chip startup Ampere, heeft een brede kennis van de processormarkt, en zetelde in topfuncties in bedrijven als Oracle, intel, VMWare, enz. Maar ook zij lukte er niet in de afdeling over te nemen. De Qualcomm CEO wil de technologie nog recupereren in gsm basisstations, en mogelijk voor toepassingen op de Chinese markt, bv bij Alibaba. Maar de rechtstreekse aanval op intel is nu voorbij.

Computers: Waarom is alles zo traag

tonsky.me/blog/disenchantment/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.