Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Californie in de zon * Raspberry Pi 5 update * TotalRecall * VN tegeonver fossiel * Zunun versus Boeing * Mike Karels overleden * Internet tandeborstel

i-nieuws 6 na 6 ** June 6th, 2024 by wim.webgang **

Californie in de zon

Californie heeft een record opbrengst genoteerd uit zonne-energie. Op een bepaald moment haalden ze 100 % van de vraag naar electriciteit uit opwekking door de zon. Eerder al haalden ze dat getal met alle hernieuwbare energievormen samen, maar nu dus alleen met de zon. Op het piekmoment kwamen ze iets boven 102 procent. Met alle hernieuwbare energievormen samen haalden ze 134 procent.

https://x.com/mzjacobson/status/1795858792845885756

Raspberry Pi 5 update

AI kit voor de Pi 5

https://www.raspberrypi.com/products/ai-kit/

TotalRecall

TotalRecall is de naam van een science-fiction film uit de jaren 90, en nu ook van een demo hackers tool die informatie kan ontfutselen aan Windows gebruikers met de Recall AI software.

https://github.com/xaitax/TotalRecall

VN tegeonver fossiel

De baas van de Verenigde Naties, Antonio Guterres heeft woensdag opgeroepen om de winsten op fossiele brandstoffen extra te belasten.
Aangezien die fossiele branstofbedrijven mee de oorzaak zijn van de verstoring van het klimaat op aarde, moeten ze ook mee betalen, is de redenering.

Hij deed die uitspraak op de World Environment Day. Zoals we al hoorden was de voorbije maand mei de warmste mei-maand ooit, en daarmee is het rijtje zowat rond, want elke voorgaande maand was ook de warmste versie van die maand ooit.
Op basis van de meimaand zou je kunnen zeggen dat de temperatuur 1,5 graad gestegen is. De grootste bijdrage aan die stijging van de mens is zijn verbranding van kolen, olieproducten en gas.
En de vrees is dat die 1,5 graden inderdaad als algemene temperatuur overschreden zal worden, waarmee het doel van het klimaatverdrag van Parijs pijnlijk overschreden wordt.

Zunun versus Boeing

Een rechtbank in de VS heeft uitspraak gedaan in de zaak die Zunum aangespannen had tegen Boeing wegens onrechtmatige praktijken om bedrijfsgeheimen in handen te krijgen en de groei van de opstartende concurrent te ondermijnen.
Zunun Aero, zoals ze voluit heetten, werkte aan een hybride vorm van vliegtuig sinds 2013. Dat was een combinatie van een electrisch en met motoren aangedreven vliegtuig. Ze brachten rond 2017 plannen voor een prototype uit, dat rond 2020 klaar had moeten zijn. Oorspronkelijk zou een vliegtuig voor 9 passagiers gebouwd worden, en zou de vliegafstand beperkt zijn, maar het was de bedoeling die te laten groeien met de verbeteringen aan de batterijtechniek; om het half jaar zouden de batterijen versleten zijn en vervangen worden, en om de twee jaar zou een betere versie van aandrijving uitgebracht worden.
Maar rond 2018 doken problemen op; het bedrijf kon geen extra investeerders aantrekken, en moest sluiten. In 2020 werd een rechtszaak aangespannen tegen Boeing, dat aan de haal zou zijn gegaan met de technologie van Zunum.
Ze zouden ook een hand hebben in het opdrogen van de financiering van Zunum. De rechter volgde dat verhaal, en kende een voorlopige schadevergoeding toe van meer dan 80 miljoen dollar.

Mike Karels overleden

Mike Karels, een Amerikaanse software ingenieur die aan BSD werkte, is dit weekend overleden, werdt gemeld op de website van FreeBSDFoundation.org. Hij ging drie jaar geleden op pensioen, maar werkte nog mee aan FreeBSD, waar hij sinds 2017 vaste waarde was.
Michael John Karels was zijn volledige naam, en hij was een belangrijke figuur in de BSD geschiedenis.
Hij maakte in de jaren 90 aan de universiteit van Berkley deel uit van de Computer Systems Research Group. Die werkten aan de 4.4 versie van BSD-Lite, een Unix-achtig besturingssysteem. In 1993 kreeg die hele groep de UNINIX Lifetime Achievement Award voor hun werk, ze waren in totaal met 180.
Hij ging rond die tijd werken voor BSDi, Berkeley Software Design Inc, onststaan uit het universiteitsproject rond BSD. Hun BSD/386 was toen de meest betaalbare vorm van een Unix systeem, met een prijs van 995 dollar, systeem inclusief de broncode. Normale marktprijzen voor Unix waren toen rond 20.000 dollar.
BSDi legde zich toe op de bedrijven die internetactiviteiten ontwikkelden, en daar veilige servers voor nodig hadden. Ze waren tegen midden jaren negentig de nummer één serversoftware in het datacentrum. Eind jaren negentig trok Red Hat naar de beurs als Linux bedrijf, en de BSDi werknemers wilden ook op die kar springen. Maar dat bleek te laat, ze organiseerden een IPO maar de beursgang was geen succes en het bedrijf stevende af op een faillissement. Het fuseerde dan met Walnut Creek, bekend van de Walnut Creek CDROM, waarop freeware en open source software als Slackware Linux uitgegeven werden. Later kwam dat in handen van Wind River, maar die hielden begin jaren 2000 op met hun BSD en Linux software uitgave, door de concurrentie van verschillende Linux systemen en open source BSD versies.

Karels kwam dan terecht bij Secure Computing Corporation, dat BSD/OS gebruikte als basis voor hun eigen SecureOS. Dat systeem diende voor hun Sidewinder firewall, die later in handen kwam van McAffe en McAfee Firewall Enterprise werd. Omdat de basis, BSD/OS niet meer verder ontwikkeld werd, hield Karels zich bezig met het overschakelen naar FreeBSD als basis voor het firewall produkt. In de opeenvolgende jaren wisselde de werkgever door overnames naar McAfee, Intel en Forcepoint, maar Karels bleef eigenlijk hetzelfde werk doen aan de code. Na het einde van de reeks Sidewinder produkten bracht hij ook een deel van de code mee naar het FreeBSD project waar hij sinds zijn pensioen aan meewerkte en bv Deputy Release Engineer was.

Het enige overblijfsel uit de BSDi periode is iXSystems, een afsplitsing die zich bezig hield met hardware voor het datacenter, en een herkenbaar produkt daarvan is de TrueNAS server voor data opslag. iX bracht de software FRreeNAS 8 uit in 2010, en hun TrueNAS produkten vanaf 2011.

Internet tandeborstel

Een groot bedrijf dat een tandeborstel maakte die tegelijk ook een Alexa smart bathroom assistant. Eigenlijk niet zozeer de tandeborstel trouwens, maar eerder de oplader was de basis van het internethulpje waar je tegen kon praten om nieuwe vervangsets voor je electrische tandeborstel te bestellen.
Het bleek een overwaaiende hype, en het apparaat wordt na een paar jaar al niet meer ondersteund, de app verdwijnt maar bestaande apparaten kunnen nog wel gebruikt worden, en ook het opladen van de tandeborstel blijft werken.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.