Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Bouncing off the Satellites

Uitzending do 18:00 ** June 20th, 2024 by wim.webgang **

Nota: oorspronkelijk gepland radiolab uitgesteld tot nogtoe onbepaald moment

(Aluminium mix)

De hittegolven en de regenzones confronteren de wereld met de grillen van een doorbroken klimaatevenwicht, en maken pijnlijk duidelijk dat we de doelstellingen om het klimaat in evenwicht te houden niet bereikt hebben.
Ooit, op ander gebied, heeft wereldwijde aktie wel geholpen, bv het bannen van CFK’s waardoor het gat in de ozonlaag terug begon te herstellen.
Helaas is dat herstel de laatste jaren ook weer aangetast. Oorzaak zou het aluminium afval zijn dat in de dampkring terechtkomt bij het terug naar de aarde vallen van ruimtetuigen en satellieten.
Het aantal satellieten is met een rotvaart aan het toenemen, en ze hebben maar een levensduur van een vijftal jaar. Na die periode blijven ze ofwel ronddobberen in een baan rond de aarde, of vallen ze naar beneden, al dan niet geleid. Daarbij branden ze grotendeels op, nl bij het binnenkomen van de dampkring, maar daarbij blijft er aluminiumstof over in de dampkring. Het aluminiumoxide gedraagt zich als een catalysator en veroorzaakt chemische reakties in de dampkring die de ozonlaag weer aantasten.
De aanwezigheid van aluminium in de dampkring is met zo’n 30 % toegenomen tov de natuurlijke aanwezigheid van voor de regen van satellieten.
Een typische terugkeer in de dampkring van een satelliet veroorzaakt een stofwolk van nanopartikels aluminium, goed voor 30 kg (dat is wat er overblijft van de meer dan 200 kg die een satelliet weegt).
Dat stof zakt dan in de loop der jaren van de bovenste lagen naar de lager gelegen laag waar de ozonlaag ons beschermt tegen schadelijke zonnestralen. Pas na 30 jaar zal de huidig veroorzaakte aluminiumvervuiling daar in die lager lagen aankomen en de generatie na ons met een ozonverrassing opzadelen.
Eens de commerciële bedrijven als StarLink hun gewenste aantal satellieten boven hebben, moeten we na een paar jaar dus rekenen met een doorlopende toename van de vervuiling door het vervangen (en dus naar beneden halen) van verouderde satellieten.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.