Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Luchtvracht uitstoot * Ruimtestation * Uitstoot van rundvee

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** June 27th, 2024 by wim.webgang **

Luchtvracht uitstoot

Volgens het Stand Aviation rapport van 2024 is de pakjestransportsektor er met zowat 25 procent op vooruitgegaan tov 2019. En het milieu even hard achteruit, met tientallen miljoenen tonnen CO2.
Er is een grote piek onstaan in de toename van het luchttransport, en die was te wijten aan corona. Maar die is nooit ongedaan gemaakt, hoewel de dreiging van corona nu voorbij is, en de toenmalige vermindering van personentransport al lang ingehaald is. Vroeger werd luchttransport wel eens ingeschakeld bij specifieke dringende goederen, ingeval van onverwachte tekorten, maar ondertussen is het ook voor banalere goederen standaard, omdat ieder bedrijf het snelst wil leveren. (*)

Op gebied van transport is de VS op zich verantwoordelijk voor meer dan 40 procent van de broeikasgassen wereldwijd. Hun grootste spelers zijn FedEx, UPS, Amazon Air. En alle vluchten die in de VS vertrekken, hebben elders een aankomst, met alle bijhorende infrastruktuur, en veroorzaken daar een lokale vervuiling.

Het rapport raadt aan dat de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor vrachtvervoer via de lucht, overgaan over minder vervuilende vormen van vervoer, zeker voor andere dingen dan verse voeding.

Maar die lijken niet erg gemotiveerd. Ze verdienen geld aan het vervuilen.
De drie groten zijn FecEx UPS en Amazonn Air. Amazon bv, verdubbelde in de periode 19-23 zijn koolstofuitstoot van 1,2 miljoen ton per jaar tot 2,4 miljoen ton. Door hun verkooppolitiek zijn ze er mee verantwoordelijk voor dat de verwachtingen van de klanten evolueren naar kortere levertermijnen. De klanten zijn zich niet bewust van de impact op het milieu.

Luchtvervoer is een bedreiging voor het behalen van de klimaatdoelen, en een bedreiging voor de gezondheid van de bevolking. Wereldwijd groeide de stikstof en CO2 vervuiling rond luchthavens met 25 procent van 2019 tot 2023.

De grote transportbedrijven moeten hun milieudoelstellingen duidelijk formuleren en publiek maken. Ze moeten transparant zijn over hun beleid, en het opvolgen.
En er moeten duidelijke rekeningen komen.

Meer in het rapport…

(*) Denk maar aan een Pi 400 besteld door het RADIOLAB team, die dezelfde dag vertrekt vanuit Texas naar hier, met allelei tussenstops, maar vooral: het is een product dat gemaakt is in Groot-Brittanni√ę…

Ruimtestation

Een satelliet naar beneden halen is klein bier tegenover een gevaarte als het Internationaal Ruimtestation ISS, dat ook op een dag buiten gebruik is, en terug naar de aarde gehaald moet worden.

Wie denkt dat ze dat voorzichtig door de dampkring zullen laten zakken, heeft het verkeerd voor. Het zal niet in zijn geheel naar beneden komen, en zelfs de onderdelen zullen maar net als de satellieten telkens bij het binnenkomen van de dampkring grotendeels opbranden.
NASA is nu bezig met de voorbereidingen voor afbraak van het ISS vanaf 2030, wanneer het buiten gebruik wordt gesteld.
Er zijn weinig details over bekend, maar NASA heeft Space-X uitgekozen om een speciaal ruimtetuig te ontwikkelen om deze taak uit te voeren. Ze noemen het het “US Deorbit Vehicle”. Hoewel het voertuig dus door een prive-bedrijf gebouwd gaat worden, zal de hele operatie wel door NASA zelf uitgevoerd worden.
Ze budgetteren 843 miljoen dollar voor de bouw van de ruimtevuilkar.

Uitstoot van rundvee

In Denemarken is beslist een belasting te heffen op de uitstoot van rundvee. Daarmee willen de de overgang maken naar een klimaatvriendelijkere landbouw. Ze zijn daarmee pionier in Europa, en waarschijnlijk in de wereld. De landbouwers hebben meer dan 5 jaar tijd om zich aan te passen, want de regel gaat pas in in 2030, met een overgangstarief dat wordt afgebouwd naar 2035. Pas dan geldt het volle tarief van 1680 Deense Kronen (ongeveer 225 euro) per koe per jaar.
De opbrengsten zullen dienen om maatregelen te bekostigen die de landbouw milieuvriendelijker maken.
Op dit moment stoten de melkkoeien in Denemarken vijf tot zes ton CO2 per jaar uit. Per koe. En er zijn er zo’n 1,4 miljoen (2022: 1.484.000).

(Dus zo’n 7 ton. Vlaanderen in 2021 7,7 Megaton CO2 equivalent voor de totale landbouw)

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.