Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

KDE Plasma 6.1 * Einde van de privé gesprekken? * SUSE is Europees * FedEx kijkt toe * Hack geslaag, patient overleden

i-nieuws 6 na 6 ** June 20th, 2024 by wim.webgang **

nvdr: todo tikfouten corrigeren

KDE Plasma 6.1

Het KDE project kondigde hun nieuwe versie 6.1 aan, die verwijst naar Qt 6.6 en 6.7. KDE is de desktop die gebruikt wordt door veeleisende Linux gebruikers, en hij zit standaard of optioneel in heel wat distributies als openSUSE, Fedora, KUbuntu enz.

In deze versie zit heel wat Wayland werk, maar ook een nieuwe “remote desktop” ondersteuning. Ook is er gewerkt aan de bluetooth interface.

De volledige lijst van veranderingen kan je vinden op de kde website kde.org onder aankondigingen (https://kde.org/announcements/changelogs/plasma/6/6.0.5-6.1.0/)

De vorige versie, KDE Plasma 6.0, was de grote overstap op de nieuwe versie van het Qt framework, Qt6; je ziet dat de KDE Plasma hoofd-nummers de Qt nummer volgen.

* Ter vergelijking; op een zeer recente distro, bv een rolling release, zit je nu op KDE Plasma 6.0.4 (OpenSUSE Tumbleweed), met Qt versie 6.7.

Ongezonde satelliet

De hittegolven en de regenzones confronteren de wereld met de grillen van een doorbroken klimaatevenwicht, en maken pijnlijk duidelijk dat we de doelstellingen om het klimaat in evenwicht te houden niet bereikt hebben.
Ooit, op ander gebied, heeft wereldwijde aktie wel geholpen, bv het bannen van CFK’s waardoor het gat in de ozonlaag terug begon te herstellen.
Helaas is dat herstel de laatste jaren ook weer aangetast. Oorzaak zou het aluminium afval zijn dat in de dampkring terechtkomt bij het terug naar de aarde vallen van ruimtetuigen en satellieten.
Het aantal satellieten is met een rotvaart aan het toenemen, en ze hebben maar een levensduur van een vijftal jaar. Na die periode blijven ze ofwel ronddobberen in een baan rond de aarde, of vallen ze naar beneden, al dan niet geleid. Daarbij branden ze grotendeels op, nl bij het binnenkomen van de dampkring, maar daarbij blijft er aluminiumstof over in de dampkring. Het aluminiumoxide gedraagt zich als een catalysator en veroorzaakt chemische reakties in de dampkring die de ozonlaag weer aantasten.
De aanwezigheid van aluminium in de dampkring is met zo’n 30 % toegenomen tov de natuurlijke aanwezigheid van voor de regen van satellieten.
Een typische terugkeer in de dampkring van een satelliet veroorzaakt een stofwolk van nanopartikels aluminium, goed voor 30 kg (dat is wat er overblijft van de meer dan 200 kg die een satelliet weegt).
Dat stof zakt dan in de loop der jaren van de bovenste lagen naar de lager gelegen laag waar de ozonlaag ons beschermt tegen schadelijke zonnestralen. Pas na 30 jaar zal de huidig veroorzaakte aluminiumvervuiling daar in die lager lagen aankomen en de generatie na ons met een ozonverrassing opzadelen.
Eens de commerciële bedrijven als StarLink hun gewenste aantal satellieten boven hebben, moeten we na een paar jaar dus rekenen met een doorlopende toename van de vervuiling door het vervangen (en dus naar beneden halen) van verouderde satellieten.

Einde van de privé gesprekken?

In Europa wordt momenteel gesproken over nieuwe wetten die alle diensten op internet die “upload” toelaten, dienen gemonitored te worden.
Of ook gewone berichten sturen onder dat “uploaden” zal vallen is nog niet duidelijk, momentaal is er sprake van beelden, video’s en links.
België speelt hier mogelijk een vuile rol, omdat het onderwerp op de agenda gezet wordt op een moment dat er weinig publieke aandacht voor is.
Als het kort na de Europese verkiezingen gestemd wordt, zou het kunnen dat het Europees parlement nog niet is samengesteld, en er geen democratisch toezicht is.
Maar zover zijn we nog niet, verschillende Europese landen zijn nog niet mee met de nieuwe “Chat Control” wetten:
Italië, Finland, Tsjechie, Slovinië, Estland, Griekenland en Portugal moeten nog overtuigd worden.
Er zijn ook duidelijke tegenstanders, zoals de Duitse piratenpartij (misschien om begrijpelijke redenen het verleden indachtig).
Ook Nederland en Luxemburg zijn tegen, en nog een paar landen, maar niet genoeg om de voorstellen tegen te houden als het er op aan komt.

https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-10666-2024-INIT/en/pdf

https://video.consilium.europa.eu/event/en/27508

Thursday, 13 June 2024 18:22

https://nextcloud.pp-eu.eu/index.php/s/cwyRic7cC5zcfHk?path=%2FPictures

PS: de stemmig is alweer uitgesteld

SUSE is Europees

SUSE, het Linux bedrijf dat ontstond in Duitsland, heeft nu zijn hoofdzetel in Luxemburg. Suse is een Europese Linux distributie, en in de VS minder bekend dan de Amerikaanse distributie RedHat/Fedora en de andere Angelsaksische distributie Ubuntu, met Canonical achter de knoppen, vanuit de hoofdzetel in London.

Zelfs in Europa heeft SUSE het moeilijk om zijn Europese roots uit te spelen. Een van de oorzaken is waarschijnlijk het wisselen van de eigenaar van het bedrijf.

Het bedrijf bestond sinds 1992, maar in 2023 werd het overgenomen door Novell voor meer dan 200 miljoen dollar. Novell werd daarmee op slag een Linux bedrijf, maar het werd zelf overgenomen door Attachmate.

Dat was een Amerikaans bedrijf, en het leek even het afscheid van de Europese distributie, hoewel Suse de middelen kreeg om vroegere werknemers terug aan te trekken (die waren afgedankt in de Novell periode).

Even leek het of Microfrost interesse had voor een overname, maar toen kwam heel the Attachmate Group in een fusie terecht met Micro Focus, een Brits bedrijf, en zo kwam Suse terug dichter bij Europa. SUSE deed in die periode zelf een paar overnames, als OpenAttic HPE OpenStack.

Maar uit die grote Attachmate group werden soms ook dingen afgestoten, en zo kwam Suse, dat nog altijd redelijk onafhankelijk was gebleven, in handen van EQT AB in 2019. Dat was een investeringsmaatschappij uit Zweden.
Er kwam een vrouw aan de leiding, Melissa Di Donato, ze had haar achtergrond bij SAP.

In 2020 namSUSE Rachner LAbs over, een bedrijf dat Kubernetes tools maakte. Door een IPO in 2021

FedEx kijkt toe

Pakjesleverancier FedEx heeft in de VS een nauwe samenwerking met de politiediensten. Ze wisselen beelden uit met Flock Safety, een AI bewakingsbedrijf dat bv de disitributie van pakjes in het oog houdt door toezicht op de voertuigen en de ladingen. FedEx deelt via die weg het materiaal ook met politiediensten. Sommige politiediensten werken ook samen met Flock, en kan het dat FedEx ook de resultaten krijgt van die beelden, vragen privacy-aktivisten zich af. Het totale cameranetwerk bestaat uit enkele tienduizenden camera’s, die voertuigen in het oog kunnen houden gebaseerd op nummerplaat, merk, model, en eigenschappen als kleur, bepaalde markeringen, stickers, enz. Groepen als de EFF en American Civil Liberties Union vinden het verontrustend dat er zo’n netwerk wordt uitgebouwd zonder toezicht.
Flock daarentegen gaat er prat op dat ze duizenden misdaadzaken hielpen oplossen. Per dag. Of dat allemaal binnen de letter van de wet gebeurd is blijft onduidelijk, dat er geld achter zit is wel duidelijk. Het jonge bedrijf, gesticht in 2017, haalde honderden miljoenen investeringen op en zou al een waarde hebben van meer dan 4 miljard.
Ze lijken zo snel mogelijk te willen groeien, en overheidsdiensten stelden al honderden overtredingen vast van de installatie van camera’s langs publieke wegen of op bruggen, geïnstalleerd zonder toelating.
Misschien om de concurrentie van Motorola voor te blijven, die ook camera’s aan het plaatsen zijn, onder de naam van Motorola’s Vigilant’s system?
Er zijn dus meer bedrijven die dat soort informatie verzamelen, en die toegang hebben tot dat soort gegevens.
En dan is het te hopen dat ze niet ten prooi vallen van afpersers, die van buitenaf het netwerk weten binnen te dringen. De typische problemen van inforaticasystemen komen ook bij de LPR-systemen voor: gegevens worden onversleuteld bewaard op de harde schijf van het apparaat, en zijn dus leesbaar als die in verkeerde handen vallen; het wachtwoord staat leesbaar in het apparaat, en kan dus misbruikt worden, enz. Het sympatieke van de Motorola systemen is dat ze intern op Linux draaien.

LPR: License Plate Recognistion

https://www.cisa.gov/news-events/ics-advisories/icsa-24-165-19

Hack geslaag, patient overleden

In het Verenigd Koninkrijk werd ingebroken in een bedrijf dat laboratoriumonderzoek dot voor ziekenhuizen. Het was een zogenaamde Ransomware Attack, waarbij de inbrekers de gegevens van de server versleutelen en geld eisen om ze weer vrij te geven. Honderden afspraken en chirurgische ingrepen in Londen moesten uitgesteld worden omdat de systemen buiten gebruik waren.
Sommige ziekenhuizen moesten in geval van nood bloed vragen van hun eigen medewerkers om aan noden te voldoen.
Nu doet de overheid een enquete om te weten te komen hoeveel menselijke slachtoffers er gevallen zijn als rechstreeks gevolg van de aanval.
Waarschijnlijk zal dat dienen om de aanklacht te formuleren tegen de gezochte cybercriminelen.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.