Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

13 inch modulaire laptop of de Raspberry Pi 400?

Uitzending do 18:00 ** June 27th, 2024 by wim.webgang **

En de Raspberry Pi 400
Onderstaande stond op de planning, maar we kregen plots een Raspberry Pi 400 in handen, die kriebelden om die uit te pakken.
Er is nog niet veel, mogelijk helemaal niets, aan veranderd tov vroeger: te kleine aansluitingen voor te kleine stekkertjes die te dicht bij elkaar zitten en super gevoelig zijn voor beweging van .. het toetsenbord, dat in dit geval ook de computer is; het is moelijk om dat toetsenbord niet te bewegen. De muiskabel is nogal kort, wat een voordeel kan zijn, behalve als je een extern toetsenbord aansluit, want dan kan je de muis moelijk mee op iets grotere afstand nemen. Het extern toetsenbord kan je bv doen om toch met een Belgische azerty te werken, of als je veel cijfers moet ingeven, want de pi 400 heeft geen apart cijfertoetsenbord ingebouwd. Er zijn twee usb-aansluitingen vrij, dus je kan dat we; er zijn twee usb-2 poorten en 1 usb-3; de usb-C heb je nodig voor de voedingskabel.


Anti-Macbook
Na al de frustratie van gebruikers met hun hardwareleveranciers die alles zo geïntegreerd maken in hun laptops dat ze onmogelijk of onbetaalbaar te repareren zijn, zien we ook een ander pad in de VS: de Framework Laptop 13, een laptop met een AMD-processor en een modulaire (usb-c type module-poorten) en inplugbare storage, herstelbare bouw, in/uitschakelbare webcam en microfoon; enz.
In een bespreking op Tom’s Hardware werd het de anti-macbook genoemd.

Modulair
Hij kan zowat helemaal uit elkaar genomen worden met één enkel stuk gereedschap, dat bovendien bijgeleverd wordt. Dat maakt reparatie gemakkelijk; het toetsenborddeel kan gemakkelijk afgenomen worden, en daaronder zitten alle modules als in een koffertje mooi gerangschikt, met telkens een QR code die je naar de juiste pagina van de handleiding brengt. Mij persoonlijk lijkt het onhandig dat het toetsenbord helemaal tegen het scherm aan staat.

Prijs
Maar nu de “consument”; natuurlijk kost dit ontwerp meer dat de volledig geïntegreerde, en gaat de klant dat willen betalen? Door de modulariteit is het natuurlijk ook gemakkelijker om een tweedehands-circuit te laten bloeien; uit verschillende kapotte laptops kunnen onderdelen gemakkelijk uitgehaald worden om weer een werkende samen te stellen.

Maar hoe zit het met de batterij?
En hoe zit het met de batterij? Goede capaciteit, maar is die ook vervangbaar? We vinden onmiddellijk een handleiding hier: https://guides.frame.work/Guide/Battery+Replacement+Guide/85
Ze is vervangbaar, maar dat is een werkje als bij een herstelling. Het is duidelijk niet zo’n verwisselbare batterij als je vroeger in laptops had, die je er uit kon klikken en een tweede batterij die je opgeladen had erin kon pluggen.

Hier een bespreking van “Andrew” een externe partij: https://www.youtube.com/watch?v=pYvyzQAsAWI

Besturingssysteem: keuze
Hoe Linux-vriendelijk is deze fabrikant/leverancier? Er is ondersteuning voor Fedora en ubuntu, en community supported Project Bluefin, Bassite, en Arch Linux. Andere Linux distributies staan niet beschreven, maar het is in ieder geval geruststellender te weten dat deze distributies er op draaien dan een willekeurige laptop waarvan je niets weet dan dat er een vaste Windows op voorgeïnstalleerd staat.

https://frame.work/be/en/products/laptop-13-gen-intel?tab=linux

To BE or not to BE?
Het was ons een beetje ontgaan, maar hij is ook in Belgie verkrijgbaar, weet bv Test-Aankoop.
De Framework Laptop 13 DIY Edition is één die in de aparte onderdelen geleverd wordt en die je dan zelf in elkaar steekt.

Out-of-the-box
Opvallend is ook dat ze open-source CAD bestanden vrijgeven, externe partijen of individuen zelf ondedelen van de behuizing kunnen (laten) maken, en daar ook variaties op kunnen maken met eigen accenten of uitbreidingen.
(Doet een beetje denken aan de covers van de originele Jolla Phone).

https://github.com/FrameworkComputer/Framework-Laptop-13

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.