Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De meest volledige starter kit voor Mega – pretentie?

Uitzending do 18:00 ** December 8th, 2016 by wim.webgang **

Bouwen met een starterkit

Deze week is een arduino-kloon aan de beurt, en de vorm is een “starter kit”. Die bestaat traditioneel uit een microcontroller bord + een selectie van componenten.

Om het bord te gebruiken moet je het monteren op “iets”, hier gebruik ik een rest-stukje hout van een paar mm dik. Om het project in bewerking te vervoeren gebruikte ik een verpakking van een opbouw schakelaar-stopcontact (zo van die moeilijk open te krijgen doorschijnend plastic waarin die in de supermarkt aan het rekje hangen). Past toevallig perfect!

Pretentie

“Das volständigste Starter kit MEGA 2560 R3 Project”.

Een kit van Elegoo met een pretentieuze bewering van de meest volledige kit te zijn voor Mega. De Mega verwijst naar de Arduino Mega, een wat grotere versie dan de Arduino Uno die nu zowat de standaard Arduino is. De Mega heeft onder anderen meer aansluitingen.
De titel op het deksel van de doos staat er in het Duits op; deze kit is idd in Duitsland besteld (niet in België te verkrijgen zover ik weet).
De naam “Arduino” wordt niet vermeld, want de bijgeleverde Mega 2560 is er een van het eigen Elegoo merk.

Mega

De Elegoo Mega in deze kit lijkt als 2 druppels water op de Arduino Mega 2560.

Foto: project met tilt-switch en “beeper” luidspreker; het programma voelt en past de toon aan: als het bord kantelt met de “neus” naar boven klinkt een stilaan stijgende toon, als het kantelt naar beneden klinkt een dalende toon; led geeft de opwaartse/neerwaartse richting aan.

Volledig

En het is inderdaad een zeer volledig kit, er zit een voeding bij, én een batterij bij, een usb-kabel, kabeltjes, afstandsbediening, rfid, motortjes, opkleefbaar cijfertoetsenbord, een joystick sturing, groot en klein breadboard, lcd scherm, RTC module, enz. Enig minpuntje: de relais zit niet op een kaartje, maar is een los blokje met 5 pinnen; die moet je zelf ergens op solderen, en juist bij een relais dat grotere spanningen/stromen krijgt zou het handig zijn schroefaansluitingen te hebben. Of misschien wil men juist vermijden dat je gevaarlijke dingen gaat doen, en dient het enkel voor proefopstellingen van enkele volt, die je nog wel over je breadboard kan doen; daar passen de pootjes in.
De allerkleinste componenten als leds, concensatoren enz, zitten in een apart doosje, dat in de grotere doos in een groter vak past. Je kan de tussenschotten trouwens zelf van plaats veranderen om de doos anders in te delen.
De binnenkant van het deksel bevat de afbeelding van alle bijgeleverde componenten, met hun naam.

Handleidingen

In de doos bijgevoegd: een CD met handleiding in Duits, Engels, Spaans, Portugees, Frans, Italiaans in de vorm van een pdf bestand, dat je gemakkelijk kan openen en kan printen; het bladformaat is geschikt voor A4. Er zijn 165 bladzijden informatie, die netjes begint met de voorstelling van het bedrijf Elegoo zelf met contactgegevens van de dienst na verkoop. Daarna komt de lijst van geleverde componenten. Verder 33 lessen, voorzien van duidelijk beeldmateriaal in de vorm van kleurenfoto’s en schema’s. Grappig is ook dat ze beginnen met les “nul”, waarin uitgelegd wordt hoe je de nodig software afhaalt en installeert; het is de standaard Arduino software. Les 1 vertelt hoe je extra bibliotheken installeert, die je toelaten de verschillende componenten te gebruiken in je code. Deze hoofdstukken bevatten schermafbeeldingen ter verduideliking.
Hoofdstukken 2 beschrijft het bord en de allereerste programmacode die een led op het bord doet knipperen. Vanaf les 3 heb je dan extra componenten nodig; die worden telkens in een overzichtelijk lijstje opgesomd. Van de nieuwe gebruikte componenten worden de principes uitgelegd. Bijna altijd wordt een pricipeschema, een draadschema en een foto van de opstelling getoond. Zeker de moeite om af te drukken en in te binden, één van de duidelijkste boeken dat ik al zag over Arduino en -compatibelen.

Conclusie
Dit is de ideale starterkit want je hebt een combinatie van compleet bord met kabels, voelers en andere componenten voor in- en uitvoer van je projecten. Bovendien zit er een massa aan documentatie bij op CD. De pretentie was terecht.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.