Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Privacy in de lucht * Hack tegen piraterij * Gratis met de metro

i-nieuws 6 na 6 ** December 8th, 2016 by wim.webgang **

Qualcom in de aanval

Qualcom ontwikkelt een nieuwe processor, speciaal voor servers. Ze gebruiken daarbij 10 nm technologie.
Het is de tweede generatie van hun SOC, system on a chip voor servers.

Concurrent intel is bezig met zijn 14 nm ontwerp op punt te stellen, met 24 kernen. Qualcom spreekt voor zijn SOC over ‘tot 48 kernen’, maar geeft verder geen informatie vrij over snelheid, en het aantal kernen alleen zegt niet zoveel over de uiteindelijke prestaties.

Qualcom is ook bekend van zijn snapdragon processor, een arm- processor voor mobiele apparaten, met ingebouwde zender-ontvanger en gps.

Gratis met de metro

In Parijs is de metro deze dagen gratis. Dat komt omdat de luchtvervuiling duizeligwekkende hoge waarden bereikt, de hoogste in 10 jaar. Ze gebruiken de even en oneven nummerplaten als selectie om de ene dag de helft van de auto’s te laten rijden, en de andere dag de andere helft. De milde boetes van 35 euro moeten de bestuurders motiveren om zich aan de toegangsselectie te houden. Mogelijk hielden duizenden bestuurders zich niet aan het verbod, meer dan 1000 bestuurders kregen al effectief een boete.

Op france24.com kan je beelden zien van de deken van smog die Parijs bedekt: http://www.france24.com/en/20161207-paris-winter-air-pollution-worst-10-years

Hack tegen piraterij
Nintendo gooit er tot 20.000 dollar tegenaan om beveiligingsproblemen voor hun 3DS systemen gemeld te krijgen. De draagbare spelconsoles worden door gebruikers waarschijnlijk niet als gevaarlijke doelen voor inbraken gezien. Maar de fabrikant wil vooral vermijden dat er manieren worden gevonden om gekopieerde spelletjes te spelen, of dat er vals gespeeld wordt. Ze willen ook kunnen garanderen dat er geen kind-onvriendelijke inhoud gaat circuleren op de apparaten.
Ze roepen beveiligingsonderzoekers dus op om waardevolle informatie te verstrekken over mogelijkheden om het systeem te kraken, en ze hebben er van 100 tot 20.000 dollar voor over, naargelang hoe waardevol de tips zijn.

Privacy in de lucht

Verschillende kranten melden dat de geheime diensten van de VS er intensief aan werkten om gsm verkeer vanuit vliegtuigen te onderscheppen. In de beginperiode van de GSM was het verboden te bellen in vliegtuigen omdat men niet wist of het de veiligheid van de vlucht niet in gevaar zou brengen. Maar vanaf het moment dat de eerste voorzichtige testen werden gedaan met gsm verkeer voor passagiers, was de geheime dienst al bezig om dat te kunnen onderscheppen. In 2005 was bv de Franse vliegmaatschappij Air France al een doel dat veel interesse opwekte van de Britse en Amerikaanse geheime diensten.

In 2012 zou een document van de Britse geheime dienst een project met de naam “Zuiderwinden” vermelden. Dat project zou dienen om alle gsm verbindingen vanuit commerciĆ«le vluchten te kunnen loggen. Niet alleen wie met wie en wanneer belt, maar ook de inhoud zou vergaard worden.
Vliegtuigen hebben antennes op de romp, die communiceren met sattelieten. De Britten zouden hun Inmarsat sattellieten gebruiken voor het afluisteren. Het ziet er dus naar uit dat het afluisteren niet gebeurt in specifieke gevallen, voor bepaalde te volgen nummers, maar eerder als systeem op alle mogelijke gsm-verbindingen.

De geheime diensten lijken ook klaar te zijn voor wifi gebruik op vliegtuigen. Privacy de lucht in, en ook op de grond hebben ze waarschijnlijk de trein niet gemist…

Lees meer op “the intercept”:

https://theintercept.com/2016/12/07/american-and-british-spy-agencies-targeted-in-flight-mobile-phone-use/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.