Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Luisteren … * Privacy in de VS * Open Apple * In the navy! * Tussentaal * * *

i-nieuws 6 na 6 ** December 1st, 2016 by wim.webgang **

Privacy in the UK

De zerohedge site heeft op een rijtje gezet wie allemaarl inzage heeft in de gegevens van Britten die op het net surfen. Er is een nieuwe wet goedgekeurd, de “snoopers charter”, die de internetproviders verplicht om gegevens over het surfgedrag van alle gebruikers bij te houden, en ter beschikking houden voor overheidsdiensten zonder strenge procudure als een bevel van een rechter. Zerohedge noemt dit het effectieve einde van online privacy. De providers moeten die gegevens een jaar bijhouden. Ze vormen een gegevensverzameling waarin niet alleen geheime diensten, politiediensten, overheidsdiensten als de belastingsinspectie geïnteresseerd zijn, maar ook heel wat criminele organisaties en buitenlandse geheime diensten.
In de lijst staan trouwens nog andere instanties die toegang hebben, zoals de gokcommissie, voedingsagentschap, gezondheidsdiensten.
Als zoveel diensten toegang hebben wordt het natuurlijk wel moeilijk dat er geen gegevens lekken, verkocht worden, of door computerinbraak gestolen worden.
De wetgeving was al een jaar in voorbereiding en discussie, maar is in de naweeën van de Brexit een beetje in de schaduw geraakt, en de goedkeuring kreeg weinig aandacht. Niet dat de wet zo afwijkt van wat europa doet: de Data Retention Directive vraagt de leden om hetzelfde soort gegevens bij te houden over hun inwoners voor een periode van minimum een half jaar tot maximum 2 jaar. Daarbij was wel de tussenkomst van een onderzoeksrechter nodig. In 2014 werd de wet door het Europees hof voor justitie ongrondwettelijk verklaard wegens verregaande inbreuken op de privacy van niet-verdachte inwoners.

Privacy in de VS
De winnaar van de presidentsverkiezingen in de VS is bezig met de keuze van adviseurs voor zijn telecommunicatiebeleid. Daarbij zitten opvallende vertegenwoordigers van grote telecombedrijven, die zich duidelijk verzet hebben tegen de regels van netneutraliteit. Kabelmaatschappijen zien wel brood in het doen betalen van bedrijven voor snellere doorvoer van hun dienst dan het andere internetverkeer op hun netwerk.
Ander verzet gold de rechten van gebruikers; in hoeverre mogen telecom en internetproviders gegevens van de klanten gebruiken en/of verkopen aan derden? De FCC had de laatste jaren onder Obama regels ingevoerd om de privacy van de gebruikers te beschermen, maar bedrijven voelen zich daardoor beperkt.

Luisteren of beluisterd worden

Een veelgebruikt experiment in electronica is een koptelefoon in een micro-ingang steken om te kijken wat er dan opgenomen wordt; de koptelefoon blijkt ook geluid op te vangen en te werken als een micro. In computerapparatuur waar de fysieke scheiding tussen de functies klein is, en de meeste functies in software bepaald worden, is het soms mogelijk om de koptelefoonuitgang te definiëren als micro-ingang. Als er dan een koptelefoon aangesloten ligt, kan geluid geregistreerd en opgenomen of doorgestuurd worden.
Het hangt natuurlijk af van de manier hoe de geluidskaart gemaakt is, maar onderzoekers hebben al een geluidskaart gevonden waarbij het werkt, nl één met een RealTek audio codec chip.

Filmpje waarin getoond wordt dat kopetelefoon als micro werkt: https://www.youtube.com/watch?v=ez3o8aIZCDM

Open Apple
Apple heeft niet bepaald een open reputatie (denk maar aan de afwijkende stekkers en snoertjes), maar de kern van hun systeem is wel gebouwd op open source code. Die kern heet Darwin, en de broncode van de laatste versie werd als “open source Darwin code for macOS 10.12 Sierra” uitgebracht.
Apple heeft een eigen subdomein voor zijn open sourcecode: https://opensource.apple.com
Daar is ook de broncode van hun systeem te vinden: https://opensource.apple.com/release/os-x-1012.html
De geschiedenis daarvan gaat terug tot de grote stap naar OSX, gebaseerd op een BSD-achtige kern.

In the Navy!
Hackers van onbekende achtergrond hieven gezamelijk het YMCA nummer “In the navy” aan toen ze binnengeraakten in de databank met gegevens als soiale zekerheidsnummers van de Amerikaanse zeemacht. Dat van het zingen is misschien niet waar, maar dat de gegevens van meer dan honderdduizend zeemannen gekaapt werden door computerinbrekers heeft de NAVY zelf toegegeven. De oorzaak was de inbraak op de laptop van een IT’er van HP die voor de NAVY werkte, eind oktober.

Tussentaal
En deze keer bedoelen we niet het verkavelingsvlaams

Google gebruikt AI (Kunstmatige intelligentie) om zijn vertalingen te maken. Over het algemeen gaan die van één of andere taal naar Engels, of omgekeerd, van Engels naar een andere taal. Engels staat dus in het midden, en is de overgangstaal. Onderzoekers vroegen zich af het het AI programma zou reageren bij het vertalen van één taal naar een andere, zonder Engels in het midden. Dan is er “iets” nodig om de concepten over te brengen, en dat “iets” hebben ze onderzocht door het geheugen van het computersysteem te bestuderen. De computer ontwikkelde een eigen manier om de concepten te benoemen, een eigen taal als je het zo interpreteert.

pdf’je hier: https://arxiv.org/pdf/1611.04558v1.pdf

Anonieme blog?

https://yro.slashdot.org/story/16/11/23/2150236/telegram-launches-telegraph-an-anonymous-blogging-platform

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.