Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Corona contactsport * Delen van dichtbij * De eerste 150 meter * Lekker afstandswerken * Vakantie * KDE Slimbook

i-nieuws 6 na 6 ** August 6th, 2020 by wim.webgang **

Corona contactsport

In 2003 demonstreerde de virale wereld zijn kunnen met het SARS virus. In 2012 werd dat nog eens bevestigd door MERS. In 2014 hoorden we over Ebola. De waarschuwingen van virologen en andere specialisten groeiden aan om zich beter voor te bereiden op een besmettelijk gevaarlijk virus. Die stemmen werden echter het zwijgen opgelegd op de driejaarlijkse conferentie die moest doorgaan in Nederland.
Eind 2019 zou één van de vele bestaande en nieuw ontstaande coronavirussen overspringen van een vleermuis naar een ander wezen, misschien rechtstreeks naar een mens, misschien via een tussenpersoon – ander levend wezen. Op dat moment begon de klok te tikken. Wat deed de mensheid? Wat deden wij? Wat deden de honderden corona-experten? Ze vonden het bv veiliger om niet te registreren voor Nido2020, de internationale conferentie van de corona-experten die wou doorgaan in Nederland. Ze ging niet door.

Trouwens, er waren een paar verschillen met de tijd van SARS. Bij het uitbreken van Corona waren er meer vluchten, met meer dan dubbel zo veel passagiers als in 2003.

Hoewel het niet de bedoeling was, gebeurde de verspreiding door de mens dus veel efficiënter dan ooit.

Terwijl de verdediging de laatste jaren niet echt veel verbeterd was; besparingen in onderzoek en gezonheidszorg. Concentratie van ouderen in woonzorgcentra. Versnippering van politieke bevoegdheid over de volksgezondheid en politieke patstellingen.

En dan is er nog de voetbaljournalist Peter Vandenbempt die op dinsdag op Radio 1 vindt dat de voetbalwereld geviseerd wordt. Omdat mensen commentaar durven geven op het knuffelgedrag van voetballers tijdens of na de wedstrijd. Euh welke wedstrijd? Voetballer zijn toch beroeps? Je mag toch enkel gaan werken als je 1,5 meter afstand kan houden of met mondmasker? Geen contactsporten? Maximum 5 mensen in je bubbel?
Wie haalt het dan in zijn hoofd om commentaar te hebben op voetballers, die samen trainen, wedstrijden spelen, zonder mondmaskers, en elkaar dan publiek knuffelen na de binnengehaalde goals, lonen en premies terwijl de rest van het land op apegapen ligt?

Delen van dichtbij

Als je iets wil delen met iemand zonder lichaamsvochten uit te wisselen, kan je binnenkort met een Android smartphone je armen naar elkaar uitsteken en “Nearby Share” gebruiken. De smartphones zoeken onder elkaar wel uit wat beschikbaar is en wat het snelst is, bluetooth, bluetooth Low Energy, WebRTC of wifi in een peer-to-peer vorm. De communicatie is ook mogelijke als je geen mobiele data aktief hebt, dus zonder internetverbinding.
Apple gebruikers kennen het onder de naam “Airdrop”.
Op Sailfish kan je rechtstreeks foto’s edm delen via een bluetooth verbinding door in het menu “Delen” te kiezen of het icoon voor delen (drie bolletjes verbonden met twee lijntjes) te klikken. In Sailfish vind je dat bij bv foto’s en contacten, niet in de bestandsbeheerder of bij e-mails.

De eerste 150 meter

In een testoptstelling legde een raket de eerste honderdvijftig meter naar mars af. SpaceX maakte een roestvrijstalen testraket, voorlopig zonder neus en allerlei andere afwerkingsdetails, maar wel met hun eigen ontwikkelde raptor raketmotor. Dat is een enkele motor in het midden van de raket. De eerste 150 meter afleggen is misschien niet zo spectaculair, maar de raket hield zichzelf mooi rechtop in evenwicht als ze vertraagde en terug naar beneden kwam, en rechtop landde.
De motor gebruikt vloeibare methaan en zuurstof in plaats van kerosine. In mei van dit jaar werd de motor voor het allereerst gestart als test. Deze kleine testvlucht die “the small hop” werd genoemd, is de volgende stap geslaagde stap. SpaceX heeft een contract versierd bij Nasa om verder te werken aan deze technologie. Het is de bedoeling een herbruikbaar systeem te maken om bagage of passagiers naar de ruimte te schieten.

Lekker afstandswerken

Woensdag publiceerde een hacker een lijst van ssh keys en servers van Pulse Secure Server VPN toestellen. Blijkbaar had dat type toestel een zwakheid in het systeem die toelaat dat hackers toegang kregen tot de gegevens.
Van de meer dan negenhonderd servers werden ook loggegevens gepubliceerd zoals de laatste logins, de gebruikernamen en wachtwoorden in leesbare vorm (dus niet versleuteld zoals die normaal worden opgeslagen tegenwoordig).
De coronacrisis heeft voor administratief werk een boom veroorzaakt in het thuiswerken. Wie gegevens van het bedrijfsnetwerk nodig heeft maakt meestal gebruik van een VPN verbinding. Virtual Private Netwerk maakt een verbinding over het internet naar de poort van het bedrijfsnetwerk. Daar draait een software die een verbinding mogelijk maakt naar binnen. De gegevens die over het internet gaan zijn versleuteld. De toegang is afgeschermd door gebruikersnaam en wachtwoord, dikwijls worden ssh keys gebruikt zodat de gebruiker niet telkens zijn wachtwoord moet intikken.

Vakantie

Riot games, de makers van ondermeer League of Legends, geeft zijn werknemers volgende week een weekje vakantie. Ze publiceerden dat op hun blog en aangezien ze dat als nieuws beschouwen betekent het waarschijnlijk vooral dat dat zeer uitzonderlijk is, en dat de werknemers overwerkt zijn. Er bestaat in die sektor met harde release-deadlines zelfs een term voor het gedwongen overwerk: “crunch”. Waarschijnlijk zijn er wat burnouts of zo want het bedrijf heeft zelfs aangekondigd om wat deadlines uit te stellen. Vorig jaar nog stapten 150 werknemers nog de straat op uit protest tegen allerlei vormen van misbruik, discriminatie en sexisme. Na het uitlekken van een aantal rapporten beloofde Riot Games werk te maken van een andere bedrijfscultuur.

KDE Slimbook

KDE kondigde op zijn website hun nieuwe KDE Slimbook aan, een laptop met natuurlijk KDE Plasma op Linux en verder een hoop voorgeïnstalleerd free en open source software zoals LibreOffice, en via de Discover app store gemakkelijk bij te installeren software zoals in de gangbare Linux distributies. KDE richt zich op thuisgebruikers, gamers en softwareontwikkelaars en grafische otnwerpers. De magnesium cover vertoont trots een KDE logo en kan tot 64 GB RAM verbergen en SSD opslag tot 2TB. De processor is een AMD Ryzen 4800H. Er is een 14″ versie en een 15.6″ versie en de prijzen beginnen aan zo’n 900 Euro.
Deze KDE Slimbook is een samenwerking van KDE met het slimbook project dat Linux computers assembleert in het Spaanse Valencia. Ze startten in 2015 met het idee Linux computers te leveren vanuit een community van Linux gebruikers. Ze richtten in 2018 daarom ook het Linux Center op, een multi-disciplinair project om de Linux Slimbooks te maken.
De slimbook is op zich te krijgen ofwel zonder operating systeem, ofwel kan je kiezen uit Kubuntu, Ubuntu, Mint, Manjaro, KDE Neon enz.

Spijtig genoeg duiken er aan de horizon leveringsproblemen op die te maken hebben met de Ryzen processor.
De fabriek waar de AMD chips gemaakt worden, TSMC, is op dit moment overbevraagd uit andere hoeken. AMD heeft geen eigen productiecapaciteit en is nu dus slachtoffer van zijn eigen succes.

kde.slimbook.es
slimbook.es/en/linux2

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.