Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Positief over PinePhone * Filterpanelen * Schizofrene magneet

i-nieuws 6 na 6 ** August 20th, 2020 by wim.webgang **

Positief over PinePhone

Een website die meestal Android smartphones bespreekt heeft een artikel gepubliceerd over de PinePhone. De auteur is enthousiast over het apparaat, dat terug heel wat vrijheid bij de gebruiker legt. Hij droomt terug over de begintijd van Android, dat toen het erg aanpasbare systeem was, mede dankzij de Linux kern en een open source systeem daar verder op gebouwd. Maar in de loop der tijd heeft Google die vrijheid serieus ingeperkt, en is het controle beginnen nemen over het apparaat van de gebruikers.

Daarom is hij blij met de ontwikkeling van deze goedkope smartphone door Pine64, dat hulp heeft van de Linux community. En natuurlijk heeft het toestel heel wat beperkingen, maar vindt hij het het interessantste toestel dat hij in jaren in handen kreeg.

De fabrikant maakt al jaren Linux toestellen gebaseerd op een ARM processor. Het maakte bv zijn eigen versie van de Raspberry Pi, de Pine A64. Ze evolueerden verder en maakten tablets, slimme horloges, en laptops, maar ook servers en andere apparatuur.

Na een aantal prototypes en een developer edition 1.0, was er in januari een voorzichtige uitgave van versie 1.1, Braveheart genoemd, en vooral bedoeld voor wie er op een creatieve manier mee aan de slag wou en experimentele systeemsoftware. Het is de bedoeling het toestel 5 jaar beschikbaar te houden, zodat het de moeite is om er in te investeren. Nu is er een iets rijper model op de markt gekomen, de PinePhone Community Edition 1.2.

De PinePhone V1.2 heeft 2 GB ram, 16 GB opslag en uitbreiding met SD-kaart, een batterij van 2800 mAh die bovendien vervangbaar is, voor en achter camera van 5MP, allerlei sensoren en draadloze verbindingen. De usb-C aansluiting kan voor data-overdracht en opladen gebruikt worden. En er is een mini-jack koptelefoonaansluiting bovenop. En als je de achterkant openmaakt heb je een rij dip-switches die je als kleine schakelaartjes kan bedienen om bepaalde functies aan of uit te zetten: modem, wifi, micro, camera’s en koptelefoonaansluiting. Die onderdelen zijn dan echt losgekoppeld, geen enkele software kan ze dan misbruiken.

Welke vrijheid heeft de gebruiker van het toestel nu? Wel, hij kan kiezen uit een 17-tal systemen om er op te installeren, waaronder PureOS en SailfishOS, KDE Neon, of afgeleiden van de grote Linux distributies Fedora, openSUSE, Ubuntu, Debian en nog veel meer. Er is een aparte pagina aan gewijd op de pine64.org wiki. Het werkt zo’n beetje als bij de Raspberry Pi: bij het opstarten kijkt de pinephone naar het sd-kaartje en start het systeem dat het daarop vindt. Maar je kan het dan vast installeren zodat je de kaartlezer voor opslag kan gebruiken nadien. En je kan dus altijd even starten met een ander systeem als je dat op SD kaart hebt.

Er worden verschillende Community Editions van het toestel verwacht, met telkens andere voorafgeinsstalleerde systeemsoftware zoals bv postmarketOS. Het is hiermee niet de bedoeling een breed commercieel product te maken, Pine64 richt zich naar de markt van programmeurs, geïnteresseerden in hardware, vrije software, privacy enz. Er worden altijd maar beperkte aantallen gemaakt, en op dit moment zijn de beide Community Editions van 150 en 200 dollar uitgeput op hun webshop store.pine64.org.

Gebruikers van traditionele Android toestellen hebben ook nog wel mogelijkheden om aanpassingen te doen, door bv LineageOS of Paranoid Android te gebruiken. Maar dat is moeilijk, omslachtig, en werkt niet op alle toestellen. Het risisco ligt bij de gebruiker, en soms werken nadien bepaalde mogelijkheden van het apparaat niet.

https://wiki.pine64.org/index.php?title=PinePhone

https://wiki.pine64.org/index.php?title=PinePhone_v1.1_-_Braveheart

https://wiki.pine64.org/index.php?title=PinePhone_Software_Releases

https://www.omgubuntu.co.uk/2020/06/pinephone-postmarket-os-community-edition

Filterpanelen

Er bestaat een soort transparant zonnepaneel dat kan aangebracht worden op ramen, terwijl het toch genoeg dachtlicht doorlaat om binnen normaal te kunnen werken. Daardoor kan glasoppervlakte als ramen en koepels gebruikt worden om energie op te wekken, weliswaar minder dan bij normale zonnepanelen. De efficiëntie van de transparante panelen is tussen 1 en 7 procent, naargelang de gebruikte materialen, en dat is beduidend minder dan traditionele zonnepanelen dat ongeveer tussen 15 en 20 procent ligt. Die efficiëntie is onderdeel van een onderzoek aan de universiteit van Michigan, en dat heeft geleid tot een efficiëntie van 8,1 procent. Het glas laat ongeveer 43 procent van het licht door, en kan dus perfect als een zonnewerend glas worden ingezet, waar je door kan kijken. De zonnepaneel-laag is een film die kan aangebracht worden tussen verschillende lagen van dubbel glas. Het heeft een groen-grijze tint, en lijkt daarmee op zonnebrilglas. Ook nu wordt het glas van de ramen van wolkenkrabbers al voorzien van een coating om het zonlicht wat af te zwakken. Transparante zonnepanelen kunnen een oplossing bieden en ook nog energie opwekken. Maar om het betaalbaar te maken moet ook de levensduur in rekening gebracht worden, en die is momenteel nog maar rond 10 jaar.

Schizofrene magneet

Nasa heeft een probleem met de apparatuur die ruimtetuigen toelaat zich te oriënteren dmv het magnetisch veld van de aarde. Dat magnetisch veld verandert namelijk. Op zich was het al langer geweten dat er een kleine verschuiving van het magnetisch veld optreed door de tijd. Als dat magnetisch veld bestaat uit een vloeibare massa ijzer onder de aardoppervlakte is dat ook te begrijpen, en als de beweging niet te snel gaat is het te overkomen. Maar nu stelt de Nasa vast dat het magnetisch veld een vreemde afwijking vertoont in het gebied tussen Afrika en Zuid-Amerika.
Het signaal is daar dramatisch aan het verzwakken, en het ziet er zelfs naar uit dat het magnetisch veld daar aan het splitsen is en er twee centra van magnetisme onstaan. De NASA onderzoekt nog welke gevolgen dat gaat hebben.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.