Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Grafiek van >A< ?

Uitzending do 18:00 ** August 13th, 2020 by wim.webgang **

Van eergisteren..
In De Morgen van dinsdag 11 augustus staat op p.7 een artikel met de titel “Inspanningen lonen: covidcurve stagneert” en erboven: “In Antwerpen is mogelijk de piek van de tweede covidgolf bereikt”. Het volgende wat opvalt is een foto met het logo van A en een grafiekje erbij. Maar die grafiek wijkt opvallend af van de grafiekjes die wij hier publiceerden over Antwerpen (stad). Gaat het over de provincie Antwerpen?
Nee, de grafiek gaat over de algemene cijfers van BelgiĆ«. En dat is niet te verwonderen, want de cijfers die Sciensano vrijgeeft, geven geen overzicht in de tijd per stad of gemeente. Daarvoor moet je de dataset downloaden van sciensano, en zelf tussen de tienduizenden lijnen gegevens de gewenste gemeente er uit halen dag na dag…

Hulp: Covid19DataBE tool

Screenshot Covid19DataBE-app en LibreOffice Calc grafiek

Covid19DataBE-app
Daarom ontwikkelden we een hulpprogramma (links) om de data van sciensano af te halen en uit te filteren op Antwerpen. De uitvoer plakken we in een LibreOffice Calc rekenbland en trekken een grafiekje (rechts)
Opgelet: de data die je kan downloaden zijn niet altijd volledig. Bv: vandaag kan je download gegevens bevatten voor 8, 9, en 10 augustus die erg laag liggen.
De praktijk leert ons dat je die best de volgende dagen herbekijkt. Ze kunnen in de download van morgen al aangepast zijn! Bv 10 augustus is na een dag gestegen van 41 naar 92. (upd: en vrijdag naar 140)
Daarom zit in de tool ook een dowload van “today” en van “day-1″, zodat je gemakkeiljk kan vergelijken.

Nieuw: niet alleen voor Antwerpenaren!
In de nieuwe versie 0.0.6 die we deze week uitgeven (zie onderaan) kan je uit een lijstje je postcode (of eerder NIS5 code) kiezen, of nog gemakkelijker, je gemeente, door de “set” knop te gebruiken. Je moet al wel 1 keer gegevens gedownload hebben. Bewaar nadien gekozen gemeente met “save”.
En vanaf dan werkt de “Filter” knop voor de gekozen gemeente.

Nb: Gemeentenamen staan niet gesorteerd per naam. Ze staan in de volgorde waarin ze voorkomen in het bestand van Sciensano; vermoedelijk betekent dat: verder naar achter is later pas opgedoken in de cijfers.

Voorbeeld: NIS code Kapellen is 11023, in de lijst met namen staat het als “Kapellen (Antwerpen)” verder achteraan omdat het pas cijfers heeft vanaf 6/3 ipv 1/3 waar het bestand begint.

Covid19DataBE gebruiken

Linux dekstop – Gambas3 tool, zie https://webgang.radiocentraal.be/?p=11897

versie 0.0.6:
- broncode: https://gitlab.com/explore, zoek Covid19DataBE clone met git of download ingepakte .tar.gz en pak uit met tar -xzvf ..
- uitvoerbaar met gambas interpretor: .gambas download garlic3/files/Examples/Covid19DataBe/covid19databe.gambas
(ook broncode covid19databe-0.0.6.tar.gz en pak uit met tar -xzvf ..)
en open het project in Gambas3.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.